Barion Pixel TASZ | Két válaszlevél a vagyonőrök csomagátvizsgálása kapcsán kiadott nyílt leveleinkre

Két válaszlevél a vagyonőrök csomagátvizsgálása kapcsán kiadott nyílt leveleinkre

Két nyílt levelet intéztünk a Belügyminiszterhez. Az egyikre dr. Ring Béla jogi főosztályvezető helyettes válaszolt, a másikra dr. Ferenczi László rendészeti és bűnmegelőzési helyettes államtitkár. A levelekből az tűnik ki, hogy a BM-ben nem olvasták az Alkotmánybíróság határozatát.

Nyílt levelünkben azt kifogásoltuk, hogy a BM egy megsemmisített jogszabályhely további alkalmazására bíztatja a vagyonőröket. Az alábbiakban nyilvánosságra hozott mindkét válaszlevélből az derül ki, hogy a BM felelős tisztségviselői vagy nem olvasták az AB határozatát vagy szándékosan értelmezik félre.

Az Alkotmánybíróság a határozatában világosan leírja, hogy „Nem a polgári jog alapján kell azonban azokat a rendelkezéseket vizsgálni, amelyek a vagyonőrt harmadik személlyel szemben csomag átvizsgálására jogosítják. Ez a jogosítvány ugyan a megbízási szerződésből, vagyis konkrétan abból fakad, hogy a megbízó érdekében eljárva a vagyonőr az általa őrzött vagyontárgyak tulajdonvédelmét, illetve a rendezvény résztvevőinek személyi biztonságát biztosítja, de túl is mutat a szerződéses jogviszony keretein, mert a vagyonőri jogosítvány gyakorlása az Alkotmányban garantált magánszféra védelméhez való jogot is érinti.”

Az indoklás szövegével teljesen ellentétes az, amit a BM mind a nyilvánosság előtt, mind a válaszlevelekben képvisel.

Válaszlevél a BM-től 2.

Nyílt levél a Belügyminiszterhez 2.

Válaszlevél a BM-től 1.

Nyílt levél a Belügyminiszterhez 1.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.