Kié a TV Maci és barátai filmjoga?

A TASZ jogsegélyszolgálata látta el a Magyar Animációs Filmkészítők Egyesülete (MAFE) képviseletét abban a perben, amelyet az MTV és a PANNONFILM ellen indított a Fővárosi Bíróságon. A civil szervezet arra volt kíváncsi, hogy a ki rendelkezik a Süsü a sárkány, a TV Maci, a Vizipók, a Mekk Mester és a Mazsola mesefilmekhez kapcsolódó jogokkal. A MAFE az ezekre vonatkozó szerződéseket kérte. Mindkét cég megtagadta, hogy ezekről tájékoztatást adjon, ezért kellett bírósághoz fordulni, amely a tegnapi napon az ügyben I. fokon döntött.

A Fővárosi Bíróság tegnapi napon hozott nem jogerős ítéletében megállapította, hogy az alperes MTV közfeladatot ellátó szerv, ezért az általa kötött szerződések közérdekből nyilvános adatnak minősülnek. Kötelezte ezért az MTV-t, hogy a birtokában lévő szerződéseket adja ki. Tekintettel azonban arra, hogy az adatvédelmi törvény a közérdekből nyilvános adat fogalmát csak 2005. július 1. napjától vezette be, ezért a kiadást csak ezen dátum után született szerződésekre korlátozta. A per másik alperese, a Pannóniafilm már a korábbi tárgyalásokon is úgy nyilatkozott, hogy a per tárgyát képező szerződésekkel nem rendelkezik, ezért ezt a céget a bíróság nem kötelezhette az adatok kiadására.
 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Hetedik- elemzésünk az Alaptörvény legújabb módosításáról

Hetedszer módosították a hétéves Alaptörvényt. Az Alaptörvény módosításához elvileg széleskörű politikai konszenzusra volna szükség, hiszen egy alkotmánynak nem a többség akaratát kell tükröznie. Egy valódi alkotmány bármely demokratikus választáson többséget szerző kormány politikájának megvalósításához megfelelő kereteket biztosít. Egy jó alkotmány sokféle ideológiának megfelelő kormányzásra ad lehetőséget, kijelölve a kormányzás át nem hágható korlátait.

A magyar Alaptörvényt viszont akkor módosítják, ha a kormány politikája ezt igényli. Vagyis nálunk nem az alkotmány korlátozza a kormány politikáját, hanem az Alaptörvényt igazítják a kormány politikájához. Az Alaptörvény hetedik módosításakor is ez történt.

Kezdő jogász munkatársakat keres a TASZ

Két olyan emberi jogi érdeklődésű, jogász végzettségű, céljaink iránt elkötelezett munkatársat keresünk, akik jogi diplomájukat 2016-ban, 2017-ben vagy 2018-ban szerezték. Az egyik munkatárs feladata Magánszféraprojektünk, a másik a Politikai Szabadságjogi Projektünk munkájában való részvétel lesz. A két munkatárs Bertha Justice Fellow-ként csatlakozik, ami egy kiváló lehetőség arra, hogy egy nemzetközi hálózat, a Bertha Justice Network részévé váljanak.