Kié a TV Maci és barátai filmjoga?

A TASZ jogsegélyszolgálata látta el a Magyar Animációs Filmkészítők Egyesülete (MAFE) képviseletét abban a perben, amelyet az MTV és a PANNONFILM ellen indított a Fővárosi Bíróságon. A civil szervezet arra volt kíváncsi, hogy a ki rendelkezik a Süsü a sárkány, a TV Maci, a Vizipók, a Mekk Mester és a Mazsola mesefilmekhez kapcsolódó jogokkal. A MAFE az ezekre vonatkozó szerződéseket kérte. Mindkét cég megtagadta, hogy ezekről tájékoztatást adjon, ezért kellett bírósághoz fordulni, amely a tegnapi napon az ügyben I. fokon döntött.

A Fővárosi Bíróság tegnapi napon hozott nem jogerős ítéletében megállapította, hogy az alperes MTV közfeladatot ellátó szerv, ezért az általa kötött szerződések közérdekből nyilvános adatnak minősülnek. Kötelezte ezért az MTV-t, hogy a birtokában lévő szerződéseket adja ki. Tekintettel azonban arra, hogy az adatvédelmi törvény a közérdekből nyilvános adat fogalmát csak 2005. július 1. napjától vezette be, ezért a kiadást csak ezen dátum után született szerződésekre korlátozta. A per másik alperese, a Pannóniafilm már a korábbi tárgyalásokon is úgy nyilatkozott, hogy a per tárgyát képező szerződésekkel nem rendelkezik, ezért ezt a céget a bíróság nem kötelezhette az adatok kiadására.
 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Fény derülhet a Daimler-­ügyre, pert nyert a K-­Monitor a TASZ segítségével

Első fokon pert nyert a K-­Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen. Az MNV nem akarta nyilvánosságra hozni annak a 2010-­es vizsgálatnak a zárójelentését, amelyet egy korábbi Mercedes­busz-beszerzés ügyében folytattak le. A K-­Monitor a TASZ jogi képviseletével pert indított a dokumentumért.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Az informátor védelme

A TASZ és a K-Monitor közösen véleményezte a kormánynak a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvénytervezetét.