Közérdekű adatos perek csütörtökön a Fővárosi Bíróságon

Két izgalmas, közérdekű adatok kiadásáért indított pert tárgyal 2009. május 13-án, csütörtökön a Fővárosi Bíróság.

Figyelő újságírója vs. Magyar Villamos Művek Zrt.
Titkolja a Magyar Villamos Művek Zrt., hogy kiknek és milyen összegben nyújt szponzori támogatást. Az egyik legnagyobb bevétellel rendelkező, többségi állami tulajdonban lévő vállalat szerint nem tartozik a nyilvánosságra a támogatási politikája, ezért elutasította a Figyelő hetilap újságírójának közérdekű adatigénylését. Az újságíró pert indított a Társaság a Szabadságjogokért segítségével. Álláspontunk szerint a szponzori tevékenység is állami vagyon használatát jelenti, ezért közérdekből nyilvános adatokról van szó, melyet mindenki korlátozás nélkül jogosult megismerni. Az MVM Zrt. a kereseti ellenkérelmében meglepő módon tagadja, hogy bármilyen mecénási tevékenységet folytatna. A peres eljárás precedens jellegű, hiszen a szponzorálás nem kapcsolódik szorosan állami feladat ellátásához. Amennyiben a bíróság az újságírónak ad igazat, a jövőben az összes állami és önkormányzati vállalattól lehet hasonló adatokat igényelni, ami bírósági gyakorlatra alapítva lényegesen egyszerűbb.
Energia Klub vs. Magyar Energia Hivatal
Hogyan ösztönzi az állam a megújuló energiaforrások termelését és használatát? Erről szól az Energia Klub zöld szervezet és a Magyar Energia Hivatal közötti per. Az energiahatékonyság növelése, az energiafelhasználás csökkentése és a megújuló energiaforrások arányának növelése érdekében került bevezetésre az ún. „KÁT - rendszer” 2007-ben. A mechanizmus lényege, hogy az állam támogatja a megújuló energiaforrásokat és a hulladékot hasznosító, illetve kapcsoltan termelő erőművek villamosenergia-termelését. A nyújtott támogatás jelenti egyrészt a termelt áram kötelező átvételét, másrészt a termelők számára támogatott (a piaci ár feletti) átvételi árat garantálását. A magyar állam a kizárólagos tulajdonában álló MAVIR Zrt.-n keresztül működteti a KÁT – rendszert: a termelőktől ez a társaság vásárolja meg hatósági áron a villamos energiát, amit a nagykereskedők kötelezően meg kell, hogy vásároljanak. A MAVIR Zrt. havi rendszerességgel meghatározza a termelők előző havi termelése alapján, hogy átlagosan milyen árat fizet az ármért, különböző korrekciós számítások után pedig meghatározza a kötelező átvételi árat.
Az Energia Klub azt szerette volna megtudni, hogy mely termelőktől és milyen értékben vásároltak áramot a rendszer felállítása óta. A Hivatal üzletit titokra hivatkozva utasította el az adatigénylést, ezért a zöld szervezet pert indított a közérdekű adatok kiadása iránt. A jogi képviseletet a Társaság a Szabadságjogokért látja el.
 
A elsőfokú tárgyalásokra
2010. május 13-án, csütörtökön, 14.00 és 15.00 órakor
kerül sor
a
Fővárosi Bíróság Fszt. em. 14. számú tárgyalójában.
                                                (1055 Budapest, Markó u. 27.)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Igényelj közérdekű adatot, amíg lehet!

A kormány újabb korlátokat szeretne állítani az állam elszámoltathatóságát biztosító közérdekű adatigénylések elé.

Az állami cégek is kötelesek elszámolni az Alkotmánybíróság szerint

Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője közérdekű adatigénylésének ügyében a Kúria 2012-ben teret nyitott arra , hogy az egyre elszaporodó állami vállalatok kibújhassanak az átláthatóság követelménye alól. Ennek vetett véget az Alkotmánybíróság hétfői döntése. Az ügyben Bodoky Tamást a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, amiben a jogvédő szervezetet az alkotmányjogi panasz elkészítése során az atlatszo.hu jogi stábja is segítette.

A bíróság kezében a trafikpályázatok nyilvánossága

Hat szervezet – a TASZ jogi képviseletével - közérdekű adatok kiadása iránti pert indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen a trafik-pályázatok nyilvánossága érdekében.