Barion Pixel TASZ | Közvetlenül a strasbourgi bírósághoz is fordulhatnak a jogaiktól megfosztott egészségügyi dolgozók

Közvetlenül a strasbourgi bírósághoz is fordulhatnak a jogaiktól megfosztott egészségügyi dolgozók

Az Emberi Jogok Európai Bíróságán is indíthatnak eljárást azok a volt egészségügyi dolgozók, akiknek azért szűnt meg a jogviszonyuk, mert nem írták alá az egészségügyi szolgálati munkaszerződést. A Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ ismét segítséget nyújt a jogaiktól megfosztott ápolóknak és orvosoknak.

Sajtóhírek szerint 5500 egészségügyi dolgozó jogviszonya szűnt meg idén március elsején, mert nem fogadták el az új egészségügyi szolgálati munkaszerződést. A korábbi szabályozáshoz képest kevesebb végkielégítésben részesültek, a felmentési vagy felmondási időre járó díjazást pedig egyáltalán nem kapták meg. A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közösen készített az érintettek számára alkotmánybírósági beadványt a végkielégítésekre vonatkozó jogsértő szabályozás miatt. Ám a szervezetek jogi álláspontja szerint a felmondási idővel kapcsolatban az Alkotmánybíróságtól nem várható hatékony jogorvoslat. Ennek oka, hogy a jogsértés úgynevezett mulasztásos alkotmánysértés miatt következett be, aminek megállapítását a magyar jogszabályok szerint nem indítványozhatja a panaszos. Ezért a felmentési időre járó fizetésüktől megfosztott dolgozóknak közvetlenül a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához érdemes fordulniuk.

Az ehhez szükséges mintakérelmet és kitöltési útmutatót a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ jogászai közösen készítették el. A kérelmet szeptember 1-ig kell kitöltve és aláírva postázni a strasbourgi bíróság számára.

Ha az érintett egészségügyi dolgozóknak további kérdéseik merülnek fel, melyekre az útmutatóból nem kapnak választ, a két szervezethez fordulhatnak segítségért:

Társaság a Szabadságjogokért – emailben a jogsegely@tasz.hu címen, illetve a https://tasz.hu/ingyenes-jogsegelyszolgalat/ oldalon feltüntetett telefonos elérhetőségen;

Magyar Helsinki Bizottság – dr. Tarnai Dóra: +36 70 624 5752 telefonszámon hétköznapokon 11:00–13:00 között, vagy a helsinki@helsinki.hu címen.

A kérelemmintát kizárólag Adobe Reader programban tudja megnyitni.

Más pdf olvasó szoftverrel a kérelem nem nyitható meg és nem szerkeszthető. Ha nem rendelkezik ilyen programmal, vagy Adobe Reader 9 verziónál régebbi Adobe Reader programja van, itt tudja ingyenesen letölteni a programot.

A kérelemminták mentéséhez kattintson jobb egérgombbal a „Letöltés”-re, és válassza a „Link mentése másként” lehetőséget.

Tájékoztató az eljárásról és útmutató a kérelemminta kitöltéséhez

Letöltés Letöltés

Kérelemminta a korábban munkavállalóként foglalkoztatott dolgozóknak

Letöltés Letöltés

Kérelemminta a korábban közalkalmazottként foglalkoztatott dolgozóknak

Letöltés Letöltés
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.