Barion Pixel TASZ | Legyen Aktív Polgár – kérje a médiatörvény visszavonását az előterjesztőktől!

Legyen Aktív Polgár – kérje a médiatörvény visszavonását az előterjesztőktől!

Az alábbi levélminta segítségével küldhet levelet az országgyűlési képviselőjének!


Rogán Antal
Cser-Palkovics András
Országgyűlési képviselők
Budapest

Tisztelt Országgyűlési képviselők!


Álláspontom szerint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslat olyan követelményeket és közlési kötelezettségeket ír elő valamennyi kereskedelmi tartalomszolgáltatónak (televízió, rádió, nyomtatott sajtó) és a honlapok, blogok üzemeltetőinek, amelyek a szólásszabadságot és a szerkesztői szabadságot súlyosan sértik.

Az a bevezetni kívánt rendelkezés, miszerint bizonyos, a Magyar Köztársaság polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről a televíziók, rádiók és a lekérhető szolgáltatásokat fenntartó honlapok kötelesek beszámolni, az ’50-es éveket idézi. Súlyosan sérül a sajtószabadság a válaszadás jogának bevezetése miatt.

A Javaslat szerint a törvény hatálya alá tartozó valamennyi tartalomszolgáltató köteles regisztrálni a média felügyeletét ellátó hatóságnál, beleértve a 250 ezer magyar nyelvű blogot és több millió magyar nyelvű szerkesztett honlapot is. Véleményem szerint a szabad véleménynyilvánítás joga is csorbul a hatósági regisztrációval, indokolatlan az ilyen jellegű adminisztrációs teher bevezetése valamennyi szolgáltatóra vonatkozóan.

Súlyosan sérül a sajtószabadság a válaszadás jogának bevezetése miatt, ami szerint nem csak a ténybeli tévedések, hanem a szubjektív sérelemérzet alapján is válaszközlemény közzétételére kötelezhető a sajtó és az internetes blogok is. Hasonló tartalmú válaszadási jog szabályairól az Alkotmánybíróság egyszer már kimondta, hogy alkotmányellenes.

A Javaslat szerint a médiatartalmak terjesztői is felelősségre vonhatóak, így a lapterjesztők és a hírközlési szolgáltatók is. Ez a szabály ellentétes a belső piacon az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások, különösen az elektronikus kereskedelem, egyes jogi vonatkozásairól szóló az Európai Parlament és a Tanács 2000/31/EK irányelvével.

Az, hogy minden tartalomszolgáltatóra – néhány kivételtől eltekintve – azonos szabályok vonatkoznak, szembe megy az irányadó uniós törekvésekkel. Miközben Európa a rádiós, a nyomtatott és az online sajtóra vonatkozó szabályok lebontására törekszik, a benyújtott törvényjavaslat olyan tartalomszabályokat ír elő, amelyet sem a média jellege, sem annak hatása, sem a korlátos erőforrások nem indokolnak. Nincs olyan legitim szabályozási indok vagy cél, hogy a televíziós, a rádiós, a nyomtatott sajtóra és az internetes tartalmakra egységesen vonatkozó, ilyen szigorú szabályokat vezessen be a jogalkotó.

Fentiek miatt arra kérem Önöket, mint a törvényjavaslat előterjesztőit, hogy vonják vissza a javaslatot és a szaktárcákkal valamint az illetékes társadalmi szervezetekkel egyeztetve, a jogalkotási törvény szabályait betartva készítsék elő a jogszabályokat.

Tisztelettel:

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.