Barion Pixel TASZ | Levelet küldtünk a Honvédelmi Minisztériumnak

Levelet küldtünk a Honvédelmi Minisztériumnak

Több megyében toborzásra hívták a közfoglalkoztatottakat. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint az alkalmas közfoglalkoztatottak számára felajánlott szolgálat vállalása nem kötelező. Ugyanakkor ezzel ellentétes hírek is napvilágot láttak, ezért legalább az kétséges, hogy a közvélemény és minden érintett megfelelő tájékoztatást kapott erről az akcióról. A helyzet tisztázására kértük a két érintett minisztériumot.

Tisztelt Honvédelmi Minisztérium!

Tisztelt Belügyminisztérium!

 

Ismertté vált, és ezt a Honvédelmi Minisztérium is megerősítette, hogy több megyében toborzásra hívták a közfoglalkoztatottakat.

A Honvédelmi Minisztérium 2016. július 25-én 9 óra 11 perckor a kormany.hu-n megjelent közleménye szerint a toborzáson bemutatott és az alkalmas közfoglalkoztatottak számára felajánlott szolgálat vállalása nem kötelező.

Ugyanakkor a közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CVI. törvény 1.§ (4a) bekezdése szerint az álláskeresőt három hónap időtartamra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha a számára a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény alapján felajánlott, az álláskeresőkre vonatkozó rendelkezések szerint megfelelő munkahelyet, vagy a számára egyszerűsített foglalkoztatás keretében felajánlott munkát nem fogadja el.

1. Kérem, szíveskedjenek tájékoztatást adni arról, hogy

a) a toborzáson meg nem jelenő

b) a felajánlott lehetőséggel élni nem kívánó

közfoglalkoztatottaknak kell-e tartaniuk attól, hogy a fentiek szerint kizárják őket a közfoglalkoztatásból.

2. Amennyiben az előző kérdésre a válasz nem, kérem tájékoztassanak arról a törvényről, amely garantálja, hogy a közfoglalkoztatásról szóló törvény idézett rendelkezése szerinti hátrány nem következik be.

3. Amennyiben az első kérdésre a válasz igen, úgy kérem, arról is nyújtsanak tájékoztatást, hogy – a kilátásba helyezett joghátrányra tekintettel – miképpen biztosítják, hogy azok se kényszerüljenek önmagukkal meghasonlásra, akiknek lelkiismeretével ellentétes lenne katonai szolgálat teljesítése.

4. Arról is kérem tájékoztatásukat, hogy az érintett közfoglalkoztatottakat a 2. és a 3. pont szerinti biztosítékokról miképpen tájékoztatják.

5. Végül kérem, hogy a közfoglalkoztatottaknak küldött, a toborzásra invitáló levél egy anonim példányát szíveskedjenek elektronikus másolatban részemre megküldeni. Amennyiben e levél nincs a kezelésükben, úgy annak a szervnek a megnevezésére kérem Önöket, amely e levélről másolatot tud részemre küldeni.

Fentieket az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 28. §-a alapján kérem.

 

Budapest, 2016. július 26.

Üdvözlettel:

Szabó Máté

UPDATE: Válaszolt a Belügyminisztérium, a válasz és a véleményünk az ügyről blogunkon olvasható. 

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.