Barion Pixel TASZ | Magyarul is elérhető az európai javaslatcsomag a fogyatékos személyek életkörülményeinek javításáról

Magyarul is elérhető az európai javaslatcsomag a fogyatékos személyek életkörülményeinek javításáról

A koronavírus-járvány megmutatta, hogy nem várhat tovább a szociális ellátás átfogó reformja, benne a nagy létszámú szociális intézetek férőhelyeinek kiváltásával, a kitagolással. A fogyatékos személyek jogait súlyosan sérti, hogy tömegintézményekben kényszerülnek élni, ilyen környezetben ráadásul futótűzként tud elterjedni a vírus. A kitagolással foglalkozó Európai Szakértői Csoport útmutatója a szociális ellátórendszer reformjához ad szempontokat – ezt most magyar nyelven is elérhetővé tesszük, hogy könnyebben eljusson a döntéshozókhoz.

A következő hét év uniós költségvetése lehetőséget ad arra, hogy a tagállamok folytassák a fogyatékos személyek önálló életviteléhez szükséges közösségi alapú szolgáltatások létrehozását, ezzel együtt pedig a jogsértő, nagy létszámú szociális intézmények bezárását. A tagállamok kormányai most készítik el azokat a programokat, amelyek alapján az EU-támogatásokat el fogják költeni. A magyar kormánynak az eddiginél sokkal hatékonyabb módon kell megterveznie az uniós forrásokból 2021 és 2027 között megvalósuló fejlesztéseket.

A járvány okozta kihívások, valamint a szociális intézményekre vonatkozó járványügyi intézkedések arra hívják fel a figyelmet, hogy nem lehet halogatni a társadalmi gondoskodás intézményeinek rendszerszintű átalakítását. A kisebb létszámú, közösségi alapú szolgáltatások járványügyi szempontból is jóval biztonságosabb feltételeket nyújtanának a legveszélyeztetettebb csoportok tagjai számára a tömegintézményeknél. De ha nem lenne a vírus, a magyar államnak akkor is évtizedes mulasztása az, hogy a fogyatékos személyeknek adott esetben csak deklaráltan jogsértő, több száz fős tömegintézményi ellátást kínál.

Beszédes, hogy az Európai Szakértői Csoport javaslatgyűjteményét sem a kitagolásra kötelezett magyar állam, hanem a TASZ munkatársai fordították le magyar nyelvre. Bár az anyag eredetileg az Európai Bizottságban dolgozó szakreferenseknek készült, azt a tagállamok döntéshozói és szakpolitikusai is használhatják az önálló életvitel előmozdítását célzó programjaik megtervezéséhez. Bízunk abban, hogy a benne foglalt szempontok a fordítással könnyebben jutnak el a döntéshozókhoz, és hozzájárulnak az önálló életvitelt támogató hatékony fejlesztések megtervezéséhez.

Az eredeti útmutató angol nyelven itt érhető el.

A javaslatcsomag magyar fordítása itt tölthető le.

Letöltés Letöltés
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.