Barion Pixel TASZ | Megállapodás a légi utasok adatainak kiszolgáltatásáról

Megállapodás a légi utasok adatainak kiszolgáltatásáról

2006. október 6-án az Egyesült Államok és az Európai Unió ismét megállapodott egymással a légi utasok adatainak kiszolgáltatásáról. A megállapodást kihirdető törvényjavaslatot a kormány (igazságügyi és rendészeti miniszter) 2006. október 20-án nyújtotta be az Országgyűlésnek.

Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok 2004 májusában állapodott meg először a légi utasok adatainak az USA-ba történő átadása tárgyában. Az EU beleegyezett, hogy a légitársaságok utasonként 34 adatot közöljenek az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Irodájával (CBP – Bureau of Customs and Border Protection). A célhozkötöttség elvének megfelelően a CBP az adatokat szigorúan csak akkor használhatja fel, ha az a terrorizmus és a kapcsolódó bűncselekmények, a transznacionális jelleget öltő szervezett bűnözést magában foglaló egyéb súlyos bűncselekmények, illetve a fenti bűncselekmények miatti letartóztatás, illetve elfogatóparancs előli menekülés megelőzése érdekében szükséges. Főszabály szerint az adatokat 3 év és 6 hónap után kell törölni.

2006. május 30-án az Európai Közösségek Bírósága megsemmisítette az átadott adatok megfelelő adatkezelési szintjére vonatkozó európai bizottsági határozatot, ezzel az egyezmény is hatályát vesztette. A bíróság 2006. szeptember 30-ig adott határidőt a megállapodás módosítására.

Az új megállapodás értelmében az utasok adatai még több amerikai terrorizmusellenes ügynökség számára lesznek hozzáférhetőek: Vámügyi és Határvédelmi Iroda (Bureau of Customs and Border Protection), az USA Bevándorlási és Vám Hivatala (US Immigration and Customs Enforcement), az USA Miniszteri Hivatala (Office of the Secretary), valamint az azt közvetlenül támogató egységek. Továbbá az EU megerősítette, hogy nem fogja az adatok Kanada és az Egyesült Államok közötti továbbítását megakadályozni. A tárgyalások alapján arra lehet következtetni, hogy az USA több adatot és hosszabb ideig kíván kezelni, mint korábban. A megállapodás 2007. július 31-ig hatályos.

A megállapodás szükségessé teszi a légi közlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény módosítását, amelyre vonatkozó törvényjavaslatot a kormány 2006. október 20-án nyújtott be az Országgyűlésnek.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.