Megbukott az alkotmánymódosítás: köszönjük!

Az Országgyűlés nem fogadta el a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozó alkotmánymódosítás.

2009. június 29-én az Országgyűlési képviselők 189 „igen”, 165 „nem” és 5 tartózkodás mellett a sajtó-és szólásszabadságot súlyosan korlátozó alkotmánymódosító javaslat megbukott. Az Alkotmány módosításához 258 „igen” szavazatra lett volna szükség.

Az MSZP és a Fidesz kezdeti konszenzusos álláspontja feltehetőleg több ok miatt bomlott meg, amely közül talán az egyik, hogy június 29-ig 638 ember írta alá az Eötvös Károly Közpolitikai intézet és a TASZ nyílt levelét, amelyben arra kértük a képviselőket, hogy szavazzanak nemmel a módosításra. Továbbra is azt gondoljuk, hogy aktuális politikai célok szolgálatában nem szabad az Alkotmányhoz hozzányúlni. A szólás szabadsága az alapjogok alkotmányos rendszerébe ágyazódik. Egy-két paragrafus átgondolatlan módosítása az egész rendszert megzavarhatta volna.

Köszönjük minden aláírónak, hogy élt a véleménynyilvánításhoz fűződő jogával és nevét adta a kezdeményezéshez!


Nézze meg a TASZ hírdetését, amelyet eredetileg a Népszabadságban szerettünk volna megjelentetni, de végül a konszenzus felbomlása miatt erre nem kerül sor.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Jól döntött az uszításról a bíróság

A Pesti Központi Kerületi Bíróság mai határozatával bűnösnek mondta ki Polgár „Tomcat” Tamást közösség elleni izgatás elkövetése miatt, és egy év két hónap szabadságvesztésre ítélte, aminek végrehajtását öt évre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős, de megfelelő pályára állíthatja a hazai szólásszabadság-ítélkezést.

Jogerős a túlérzékeny polgármester keresetének elutasítása

Nem a bíróság feladata, hogy „kulturált” véleménynyilvánításra szoktassa a polgárokat, egy közlést nem a túlérzékeny felperes, hanem az átlagolvasó szemszögéből kell megítélnie. A bíróságnak akkor kell közbelépnie, ha a vélemény jogot sért. A perben az alperest a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje képviselte.

A TASZ álláspontja az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásáról

A TASZ álláspontja szerint az Alkotmányt és az Alkotmánybíróság tagjainak választási rendjét módosító törvényjavaslat a demokrácia egyik legfontosabb alapelemét, az Országgyűlés kontrollját képező Alkotmánybíróság függetlenségét semmisítené meg.