Megbukott az alkotmánymódosítás: köszönjük!

Az Országgyűlés nem fogadta el a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozó alkotmánymódosítás.

2009. június 29-én az Országgyűlési képviselők 189 „igen”, 165 „nem” és 5 tartózkodás mellett a sajtó-és szólásszabadságot súlyosan korlátozó alkotmánymódosító javaslat megbukott. Az Alkotmány módosításához 258 „igen” szavazatra lett volna szükség.

Az MSZP és a Fidesz kezdeti konszenzusos álláspontja feltehetőleg több ok miatt bomlott meg, amely közül talán az egyik, hogy június 29-ig 638 ember írta alá az Eötvös Károly Közpolitikai intézet és a TASZ nyílt levelét, amelyben arra kértük a képviselőket, hogy szavazzanak nemmel a módosításra. Továbbra is azt gondoljuk, hogy aktuális politikai célok szolgálatában nem szabad az Alkotmányhoz hozzányúlni. A szólás szabadsága az alapjogok alkotmányos rendszerébe ágyazódik. Egy-két paragrafus átgondolatlan módosítása az egész rendszert megzavarhatta volna.

Köszönjük minden aláírónak, hogy élt a véleménynyilvánításhoz fűződő jogával és nevét adta a kezdeményezéshez!


Nézze meg a TASZ hírdetését, amelyet eredetileg a Népszabadságban szerettünk volna megjelentetni, de végül a konszenzus felbomlása miatt erre nem kerül sor.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A komment kinyírása

Az Alkotmánybíróság ma nyilvánosságra hozott határozata szerint a honlapján kommentek közzétételét lehetővé tevő tartalomszolgáltató akkor is felelősséggel tartozik a mások jogait sértő kommentek miatt, ha nem is volt tudomása a jogsértő tartalomról, de még akkor is, ha a sértett kívánságára azt azonnal el is távolította. A TASZ szerint az Alkotmánybíróság döntése aránytalanul nagy visszatartó hatással fog járni az interneten zajló, ma még élénk közéleti vitákra nézve.

A médiatörvény elemzése: első rész

A TASZ összefoglalója a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvényről.

Szólásszabadság vs Fővárosi Bíróság: 0-1

A Székesfehérvári Városi Bíróság tegnap első fokon ítéletet hozott a Munkáspárt elnöksége elleni ügyben, melyben a szólásszabadság vesztett... Olvassa el a részleteket!