Meghívó a Városliget bekamerázásával kapcsolatos információkért folytatott perre

Számos hír jelent meg a sajtóban tavasszal arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés a Városligetbe térfigyelő kamerarendszert telepít. Ennek részleteiről kérdeztük a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottságának elnökét, aki sajnos alig adott érdemi információt az ügyben. Most pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság elé kerül a kérdés, hogy jogosan titkolódzik-e Danielisz Béla.

Nyolc kérdést tettünk fel közérdekű adatot kérő levelünkben, és sajnos csak két kérdésre kaptunk érdemi választ, a bizottsági elnöktől. Viszont a sajtóból már ismert tényeket nekünk is újra leírta. Mivel továbbra is érdekli a TASZ-t, hogy pontosan mik a városháza tervei, készült-e hatástanulmány a kamera-rendszerről és milyen költsége lesz ennek, ezért pert indítottunk.A Városliget bekamerázása azért is érdekes kérdés, mert semmi nem támasztja alá, hogy a térfigyelő kamerarendszerek hatékonyak lennének, az pedig még kevésbé valószínű, hogy egy parkban a fák és bokrok takarásában bármilyen bűnmegelőzési vagy bűnüldözési célra alkalmasak lennének a kamerák. A terv megvalósulása esetén abban pedig biztosak lehetünk, hogy egy közparkban senki nem tölthet el intim perceket a családjával vagy partnerével, mert állandóan a kamerák kutató tekintetétől kell tartania.
A per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2005. szeptember 9-én 14.45-kor lesz.cím: Budapest, V.ker. Markó utca 25., III.em. 370.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Statisztika közérdekű adatkéréses perekről

A Fővárosi Bíróság jár el azokban az ügyekben, amelyekben valaki közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt egész országra kiterjedő hatáskörű szerv ellen indít pert. Ilyen szervnek számítanak a minisztériumok, a kormány, vagy például a Nemzeti Hírközlési Hatóság, az ORTT, a Magyar Energia Hivatal, stb. Megkérdeztük a Fővárosi Bíróságot, hogy hány ilyen ügyük volt.

Közérdekű adatokért pereljük a Pest Megyei Kórházat

A TASZ keresetet nyújtott be a bírósághoz a Pest Megyer Flór Ferenc Kórház ellen annak érdekében, hogy ügyfele hozzájusson az általa kért közérdekű és közérdekből nyilvános adatokhoz.

Országgyűlés előtt az adatvédelmi törvényt módosító törvényjavaslat

Néhány hete került az Országgyűlés elé a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (Avtv.) módosításáról szóló törvényjavaslat, és a tervek szerint még márciusban le is zárják az általános vitát. A javaslatot véleményeztük, és a véleményünket eljuttatjuk a képviselőkhöz, melyet egyidejűleg álláspont sorozatunk 24. számában jelentettünk meg.