Meghívó a Városliget bekamerázásával kapcsolatos információkért folytatott perre

Számos hír jelent meg a sajtóban tavasszal arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés a Városligetbe térfigyelő kamerarendszert telepít. Ennek részleteiről kérdeztük a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottságának elnökét, aki sajnos alig adott érdemi információt az ügyben. Most pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság elé kerül a kérdés, hogy jogosan titkolódzik-e Danielisz Béla.

Nyolc kérdést tettünk fel közérdekű adatot kérő levelünkben, és sajnos csak két kérdésre kaptunk érdemi választ, a bizottsági elnöktől. Viszont a sajtóból már ismert tényeket nekünk is újra leírta. Mivel továbbra is érdekli a TASZ-t, hogy pontosan mik a városháza tervei, készült-e hatástanulmány a kamera-rendszerről és milyen költsége lesz ennek, ezért pert indítottunk.A Városliget bekamerázása azért is érdekes kérdés, mert semmi nem támasztja alá, hogy a térfigyelő kamerarendszerek hatékonyak lennének, az pedig még kevésbé valószínű, hogy egy parkban a fák és bokrok takarásában bármilyen bűnmegelőzési vagy bűnüldözési célra alkalmasak lennének a kamerák. A terv megvalósulása esetén abban pedig biztosak lehetünk, hogy egy közparkban senki nem tölthet el intim perceket a családjával vagy partnerével, mert állandóan a kamerák kutató tekintetétől kell tartania.
A per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2005. szeptember 9-én 14.45-kor lesz.cím: Budapest, V.ker. Markó utca 25., III.em. 370.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Per a paksi bővítés nyilvánosságáért

A Paksra tervezett új atomerőmű építése Magyarország történelmének legnagyobb beruházása. A nyilvánosságnak joga van megtudnia, hogy az Oroszországgal kötött megállapodás felelős, számításokkal és alapos vizsgálatokkal alátámasztott döntésen alapul-e. A kormány megtagadta azt az adatigénylést, amelyet az Energiaklub beadott, így a TASZ képviseletével a civil szervezet keresetet nyújt be a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) szemben a szerződés mögött álló részletekért, számításokért.

Elhibázott jogalkotás: az adatvédelmi biztos hivatalának megszüntetésével az Európai Unió jogát sérti Magyarország

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért az adatvédelmi biztos védelmében az Európai Unió Bizottságának elnökéhez fordult, azt kérve, hogy az Európai Bíróságnál indítson eljárást Magyarország ellen. A három jogvédő szervezet szerint a független adatvédelmi biztos hivatalának megszüntetése sérti az Európai Unió jogrendjét.

Közérdekű adatokért pereljük a Pest Megyei Kórházat

A TASZ keresetet nyújtott be a bírósághoz a Pest Megyer Flór Ferenc Kórház ellen annak érdekében, hogy ügyfele hozzájusson az általa kért közérdekű és közérdekből nyilvános adatokhoz.