Meghívó az atomos per másodfokú tárgyalására

Ezen a héten csütörtökön, 2005. szeptember 8-án 12.30-tól lesz a Fővárosi Ítélőtáblán az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága ellen indított per másodfokú tárgyalása.

Idén áprilisban első fokon vesztettünk a perben. A Fővárosi Bíróság akkor megállapította, hogy az Atomenergia Hivatalnak nem kell kiadnia a kért adatokat, mivel azok döntés-előkészítéssel összefüggő adatnak minősülnek.Az ítélet ellen fellebbezett a nyolc felperes társadalmi szervezet - Energia Klub, TASZ, Védegylet, Greenpeace, Reflex, E-misszió, HCM, ZöFi - és a másodfokú eljárásban továbbra is a 2003 tavaszán történt üzemzavar miatt leállított paksi 2.sz. blokk újraindítására irányuló engedélykérelem mellékletei, mint közérdekű, környezeti információk kiadását kérjük.A másodfokú eljárás első tárgyalása: 2005.szeptember 8-án csütörtökön 12.30-tól lesz a Fővárosi Ítélőtábla (II. kerület Fekete Sas u. 3.) fszt. V. tárgyalójában

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Quaestor-ügy: ha egyszer már elloptak valamit, arról nem lehet adatokat kikérni

Ügyfelünk, mint Quaestor-károsult, közérdekű adatigényléssel fordult a Magyar Nemzeti Bankhoz. Többek között azt szerette volna megtudni, hogy a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjába – melynek számláját az MNB vezeti – teljesített-e az MNB befizetést, valamint, hogy benyújtott-e ehhez a hitelkérelemhez állami kezességvállalást, vagyis közpénzből kipótolja-e az állam a kárrendezés költségeit, ha erre szükség van. A magyar bíróságok szerinte azonban ezt nincs joga megtudni.

Kormány-közeli magán kutatóintézetek (pl. Századvég) finanszírozása közpénzből, a közpénzen megrendelt kutatások nyilvánossága

Kíváncsiak voltunk, hogy a költségvetés adatai alkalmasak-e annak a hipotézisnek az alátámasztására vagy cáfolatára, miszerint kutatóintézeteken, például a SZázadvég cégcsoporton keresztül óriási kifizetések történnek, valódi tartalom, ellenszolgáltatás nélkül.

Paksi szerződések: „Titkos!” – akár 30 évig

A miniszterelnökség titkosította a paksi szerződéseket - ez derült ki a szerződések nyilvánosságra hozatalát kérő levelünkre adott válaszból. A titkosítás érvényességi idejéről nem kaptunk felvilágosítást.