Meghívó az atomos per másodfokú tárgyalására

Ezen a héten csütörtökön, 2005. szeptember 8-án 12.30-tól lesz a Fővárosi Ítélőtáblán az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága ellen indított per másodfokú tárgyalása.

Idén áprilisban első fokon vesztettünk a perben. A Fővárosi Bíróság akkor megállapította, hogy az Atomenergia Hivatalnak nem kell kiadnia a kért adatokat, mivel azok döntés-előkészítéssel összefüggő adatnak minősülnek.Az ítélet ellen fellebbezett a nyolc felperes társadalmi szervezet - Energia Klub, TASZ, Védegylet, Greenpeace, Reflex, E-misszió, HCM, ZöFi - és a másodfokú eljárásban továbbra is a 2003 tavaszán történt üzemzavar miatt leállított paksi 2.sz. blokk újraindítására irányuló engedélykérelem mellékletei, mint közérdekű, környezeti információk kiadását kérjük.A másodfokú eljárás első tárgyalása: 2005.szeptember 8-án csütörtökön 12.30-tól lesz a Fővárosi Ítélőtábla (II. kerület Fekete Sas u. 3.) fszt. V. tárgyalójában

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Hetedik- elemzésünk az Alaptörvény legújabb módosításáról

Hetedszer módosították a hétéves Alaptörvényt. Az Alaptörvény módosításához elvileg széleskörű politikai konszenzusra volna szükség, hiszen egy alkotmánynak nem a többség akaratát kell tükröznie. Egy valódi alkotmány bármely demokratikus választáson többséget szerző kormány politikájának megvalósításához megfelelő kereteket biztosít. Egy jó alkotmány sokféle ideológiának megfelelő kormányzásra ad lehetőséget, kijelölve a kormányzás át nem hágható korlátait.

A magyar Alaptörvényt viszont akkor módosítják, ha a kormány politikája ezt igényli. Vagyis nálunk nem az alkotmány korlátozza a kormány politikáját, hanem az Alaptörvényt igazítják a kormány politikájához. Az Alaptörvény hetedik módosításakor is ez történt.

Fizess, ha mást gondolsz, mint kormány

A kormány ahelyett, hogy a kétharmados felhatalmazását felelősséggel használná, arra törekszik, hogy ellehetetlenítse azokat, akik tőle eltérő véleményt fogalmaznak meg.