Meghívó beszélgetésre az otthonszülésről

Meghívjuk Önt a "Tiszta vizet!" - az otthonszülésről c. beszélgetésre jövő keddre, a Merlin Színházba. A programot a Budapesti Esélyek háza szervezi.

"Tiszta Vizet!" - az otthonszülésről
2010. január 26. (kedd)  - 2010. február 16. (kedd)

Időpont: február 16. kedd 18:00-20:00
Helyszín: Merlin Színház kamaraterme (Budapest, V. Gerlóczy utca 4.)


Geréb Ágnes meghurcolása kapcsán a nők szülési jogairól.

Ki hol szülhet?  Ki hogy szülhet? Ki mondja meg, ki hol, és hogy szülhet? Kinek a joga? Kinek az érdeke?

Beszélgetés az otthonszülésről, elsősorban a nők és a családok jogai és általánosabban a nők helyzete szempontjából. A témát a jogi rendezetlenség mellett a Geréb Ágnes körül kialakult helyzet is aktuálissá teszi.

A kerekasztalnak nem célja egy pro-kontra vita az otthonszülésről, ehelyett arra kívánunk fókuszálni, mit mond el az otthonszülés ügyének alakulása a mai magyar társadalomról.
Meghívottak:

Betlen Anna közgazdász, gender szakértő

Békés Bence Szülők a Szabad Szülésért Társaság

Bodrogi Bea jogász, Alternatal Alapítvány

Horváth Ágnes volt egészségügyi miniszter

Kapronczay Stefánia jogász, Társaság a Szabadságjogokért

Kende Anna szociálpszichológus

Moderátor: Ónody-Molnár Dóra újságíró, Népszabadság

Videó az ATV-n: Ki mondja meg, ki, hol szülhet?  - beszélgetés Horváth Ágnessel és Békés Bencével
 
A kerekasztal beszélgetés sorozatot 2008-ban indította A Budapest Esélyek Háza, az első beszélgetést a "Zsanett ügy" témájában szerveződött. Céljuk, hogy az aktuális társadalmi kérdések kapcsán helyet teremtsenek olyan diskurzusoknak, amelyek segítik a probléma megértését, esetleg előrébb mozdítását.

Eddig 6 kerekasztal beszélgetés volt. Témák voltak: a roma kriminalitás, az iskolai diszkrimináció, a szociális törvény változása, jogtudatosság.

A TASZ videója az otthonszülésről még egyszer:

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Elszakítják tőlem a gyerekemet, ha karanténba kerülök?

A karanténról készített tájékoztatónk rengeteg embert érdekelt, és noha igyekeztünk annyira részletesek lenni, amennyire csak tudtunk, valósággal záporoztak a kérdések. Ezeket válaszoljuk most meg.

Jogsegélyszolgálat a Születésház Egyesületnél az otthonszülést választó szülők számára

A Születésház Közhasznú Egyesület jogsegélyszolgálatot indít az otthonszülés kapcsán felmerülő sérelmek képviseletére. Az elmúlt 20 év tapasztalatai azt mutatják, hogy az otthonszülést választó szülőket gyakran éri hátrány (hátrányos megkülönböztetés, megaláztatás) az egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor, az anyakönyvezés, valamint egyéb indokolatlan hatósági eljárások során. Mindaddig, amíg a Magyar Állam az intézeten kívüli szülés szabályozását nem alkotja meg, az otthonszülést választók továbbra is elszenvedői lesznek a hátrányos megkülönböztetés különböző formáinak.