Meghívó feljelentésre

A TASZ ingyenes jogi képviseletet nyújt a legnagyobb hazai tűcsereprogram egy munkatársának, aki december elsején 12.00 órakor feljelenti magát a Fővárosi Főügyészség Budapest, V. kerület, Akadémia utcai épületében.

MEGHÍVÓ FELJELENTÉSRE - Tűcsere: alaposan gyanús?


December elseje az AIDS világnapja. A TASZ célja, hogy az önmagát feljelentő tűcsere-munkatárs ügyében derüljön ki, bűnözőnek vagy önzetlen segítőnek minősül-e az, aki szenvedélybetegeknek segít. El kell-e járniuk a rendőröknek minden esetben, amikor steril, vagy használt fecskendőt találnak egy drogfogyasztónál, vagy szociális munkásnál? A tűcsereprogramokra szükség van, és e programok kizárólag akkor tudják betölteni valós feladatukat, ha sem a droghasználóknak, sem a segítőknek nem kell tartaniuk a rendőri intézkedésektől.


A drogkérdés pragmatikus megoldásában és a fertőző betegségek (HIV, Hepatitis) terjedésének megakadályozásában kulcsszerepet kapó tűcsereprogramok mind az AIDS megelőzésében szerepet kapó nemzetközi szervezetek (UNAIDS, WHO), mind a 2000-ben elfogadott Nemzeti Drogstratégia szerint támogatandó és hatékony programoknak számítanak.

Hazánkban ugyanakkor a tűcsereprogramok elterjedtsége rendkívül alacsonynak mondható. A programok hatékony működésének egyik legnagyobb gátja, hogy a droghasználók a rendőri retorzióktól való félelmük miatt nem merik a használt fecskendőket a tűcsereprogramokhoz visszajuttatni. A problémát érzékelve a budapesti tűcsere-szolgáltatók és a BRFK képviselői 2003-ban megállapodást kötöttek, mely szerint a főkapitányság támogatja a tűcsereprogramokat és tolerálja a működésüket, vagyis „azokon a területeken és abban az időpontban, ahol a program által bejelentett tűcsere folyik, nem végez célirányos ellenőrzést”.


A megállapodás kiterjedt arra is, hogy a kódszámmal ellátott kártyával rendelkező kliensek ellen puszán a steril vagy a használt fecskendő megtalálása esetén a rendőrség nem indít eljárást.


Amikor azonban a BRFK-val kötött megállapodást a tűcsere-szolgáltatók országos szintűre akarták emeleni 2005-ben, a Legfőbb Ügyészség (LÜ) jogi álláspontja meghiúsította az elképzelést. Az LÜ szerint: „Az illegális drogfogyasztás, annak bármilyen módon, illetve céllal történő segítése – álláspontom szerint minden esetben – bűncselekmény gyanújára utal. Ennek észlelése esetén a bűnüldöző hatóságok hivatalból kötelesek eljárni.”

A TASZ ezért a december 1-i, a stratégiai pervitel kategóriájába tartozó akcióval kíván tiszta vizet önteni a pohárba.


Kérjük, hogy munkájával járuljon hozzá, hogy a nyilvánosság minél szélesebb körben értesüljön az akcióról és a tűcsereprogramok társadalmi hasznáról.


A tűcsereprogramok mibenlétéről és hatékonyságáról további információkat a TASZ Drogpolitikai Oldalán, a www.drogriporter.hu címen talál.


Kapcsolódó anyagok:


- A tűcsere-munkatárs önfeljelentő levele

- HIV/AIDS megelőzés és tűcsere Magyarországon

- HIV/AIDS megelőzés és tűcsere - nemzetközi helyzetkép

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A narkógettó felszámolása

"Hiába áll minden utcasarkon rendőr, ettől nem fog eltűnni az évtizedes nyomor, kiszolgáltatottság és kilátástalanság – márpedig ez a bűnözés és a drogfüggőség motorja. A polgármester meg mintha úgy akarná megszereltetni az autót, hogy megtiltja a motorháztető felnyitását" - a TASZ ügyvivőjének cikke a Népszabadságban