Barion Pixel TASZ | Meghívó feljelentésre

Meghívó feljelentésre

A TASZ ingyenes jogi képviseletet nyújt a legnagyobb hazai tűcsereprogram egy munkatársának, aki december elsején 12.00 órakor feljelenti magát a Fővárosi Főügyészség Budapest, V. kerület, Akadémia utcai épületében.

MEGHÍVÓ FELJELENTÉSRE – Tűcsere: alaposan gyanús?

December elseje az AIDS világnapja. A TASZ célja, hogy az önmagát feljelentő tűcsere-munkatárs ügyében derüljön ki, bűnözőnek vagy önzetlen segítőnek minősül-e az, aki szenvedélybetegeknek segít. El kell-e járniuk a rendőröknek minden esetben, amikor steril, vagy használt fecskendőt találnak egy drogfogyasztónál, vagy szociális munkásnál? A tűcsereprogramokra szükség van, és e programok kizárólag akkor tudják betölteni valós feladatukat, ha sem a droghasználóknak, sem a segítőknek nem kell tartaniuk a rendőri intézkedésektől.

A drogkérdés pragmatikus megoldásában és a fertőző betegségek (HIV, Hepatitis) terjedésének megakadályozásában kulcsszerepet kapó tűcsereprogramok mind az AIDS megelőzésében szerepet kapó nemzetközi szervezetek (UNAIDS, WHO), mind a 2000-ben elfogadott Nemzeti Drogstratégia szerint támogatandó és hatékony programoknak számítanak.

Hazánkban ugyanakkor a tűcsereprogramok elterjedtsége rendkívül alacsonynak mondható. A programok hatékony működésének egyik legnagyobb gátja, hogy a droghasználók a rendőri retorzióktól való félelmük miatt nem merik a használt fecskendőket a tűcsereprogramokhoz visszajuttatni. A problémát érzékelve a budapesti tűcsere-szolgáltatók és a BRFK képviselői 2003-ban megállapodást kötöttek, mely szerint a főkapitányság támogatja a tűcsereprogramokat és tolerálja a működésüket, vagyis „azokon a területeken és abban az időpontban, ahol a program által bejelentett tűcsere folyik, nem végez célirányos ellenőrzést”.

A megállapodás kiterjedt arra is, hogy a kódszámmal ellátott kártyával rendelkező kliensek ellen puszán a steril vagy a használt fecskendő megtalálása esetén a rendőrség nem indít eljárást.

Amikor azonban a BRFK-val kötött megállapodást a tűcsere-szolgáltatók országos szintűre akarták emeleni 2005-ben, a Legfőbb Ügyészség (LÜ) jogi álláspontja meghiúsította az elképzelést. Az LÜ szerint: „Az illegális drogfogyasztás, annak bármilyen módon, illetve céllal történő segítése – álláspontom szerint minden esetben – bűncselekmény gyanújára utal. Ennek észlelése esetén a bűnüldöző hatóságok hivatalból kötelesek eljárni.”

A TASZ ezért a december 1-i, a stratégiai pervitel kategóriájába tartozó akcióval kíván tiszta vizet önteni a pohárba.

Kérjük, hogy munkájával járuljon hozzá, hogy a nyilvánosság minél szélesebb körben értesüljön az akcióról és a tűcsereprogramok társadalmi hasznáról.

A tűcsereprogramok mibenlétéről és hatékonyságáról további információkat a TASZ Drogpolitikai Oldalán, a www.drogriporter.hu címen talál.

Kapcsolódó anyagok:

A tűcsere-munkatárs önfeljelentő levele

HIV/AIDS megelőzés és tűcsere Magyarországon

HIV/AIDS megelőzés és tűcsere – nemzetközi helyzetkép

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.