Barion Pixel TASZ | Megújult jogtudatosító programot indítottunk északkelet-magyarországi roma közösségeknek

Megújult jogtudatosító programot indítottunk északkelet-magyarországi roma közösségeknek

2021 őszén új formában indítottuk el jogtudatosító programunkat az északkelet-magyarországi roma közösségek számára. A három – edelényi, nyíregyházi és nagykállói – roma közösséget egy olyan új módszerrel tervezzük elérni és jogaikban, jogérvényesítési lehetőségeikben megerősíteni, amelyben főszerepet kapnak közösségeik meghatározó aktivistái. Három kiváló roma trénert bíztunk meg azzal, hogy egy év alatt fejlesszenek ki egy, a saját közösségükben működő tudásátadási módszertant.

 

Közös munkánk azzal indult, hogy a három tréner felmérte közösségének legégetőbb jogi igényeit, és megszervezték azt a kisebb kört, akikből 2022 elejére összeáll a helyi közösség képzett jogvédő csapata, akiket majd első körben tovább képeznek a trénerek. Mindhárom közösségben egy 10-20 fős csapat alakult, akik különböző jogterületeken kértek elmélyülési lehetőséget a munkatársainktól, úgymint az antidiszkrimináció, oktatáshoz való jog, betegjogok, választójog, végrehajtási ügyek, munkajog és a gyermekvédelem, gyermekjogok területén.

Ezt követően az összes igényelt témakörben jogi képzéseket tartottunk a három trénernek, hogy ők a következő évben majd minden jogi és módszertani tudás birtokában indíthassák el saját képzésfejlesztő munkájukat.

 

Az elkészült módszertan-tervezetekben három különböző, de hasonló elemeket is tartalmazó irány fogalmazódott meg. A három kreatív roma aktivista jellemzően drámapedagógiai, szerepjátékos feladatokat ötvözött jogsegélyezési gyakorlatokkal. Mindhárom tréner tervez olyan videós és írott tananyagot is készíteni a közössége számára, amelyek hosszú távon is alapot biztosíthatnak majd a bevonódó aktivisták számára.

Reméljük, a 2022 őszére elkészülő módszertani anyagok a következő években tartott szakmai műhelyeink, illetve a nagykállói, edelényi és nyíregyházi képzések számára is hasznos alapul szolgálnak. Reményeink szerint az elmúlt időszak és a most következő egy éves közös munka tanulságos közös élménnyé fog válni mind a trénerek, mind munkatársaink számára.

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.