Merj kérdezni!

A TASZ online kampánya az ENSZ drogpolitikájának megkérdőjelezéséről

A TASZ nemzetközi online kampányt indított annak érdekében, hogy felhívja a világ közvéleményének figyelmét a jelenlegi globális drogtilalom kudarcára. A daretoact.net oldalon egy holland pszichiáter, Frederik Polak felszólítja a látogatót arra, hogy tegye fel ugyanazt a kérdést az ENSZ drogügyi igazgatójának, Antonio Maria Costának, amely kérdésre ő már több mint egy éve hiába várja a választ: “vajon mivel magyarázható, hogy Hollandiában, ahol a kannabisz legálisan hozzáférhető a felnőttek számára, a fűfogyasztók aránya nem magasabb az európai átlagnál, és alacsonyabb, mint számos szigorúan tiltó országban?”

A kampányoldal elérhető itt!

A Costa és Polak között kibontakozó vitáról beszámoló korábbi, a Magyar Narancsban megjelent cikkünkért kattints ide!

Ez a kérdés a drogtilalom lényegi koncepcióját kérdőjelezi meg: vajon a szigorú büntetőjogi szabályok valóban a fogyasztás visszaszorítását eredményezik? Nincsenek-e hatékonyabb alternatívái a zéró-toleranciának?  Egy a Marketingcentrum által végzett 2007-es magyarországi közvéleménykutatás szerint csupán 5% tartja a tiltás magára visszatartó erejűnek – 86% ellenben azért nem használ drogokat, mert azokat károsnak tartja az egészségére.  Vajon mi értelme van börtönnel fenyegetni a fogyasztót, ha ennek nincs visszatartó ereje?

Az angolul kevésbé tudóknak sem kell félniük: amennyiben a 2. menüpont (Dare to act!) alatt rákattintanak Antonio Maria Costa emailcímére, felnyílik egy ablak egy sablonlevéllel, amelyet ezután a saját levélküldő programjuk segítségével továbbíthatnak az ENSZ drogügyi igazgatójának, az ENSZ főtitkárának és a TASZ-nak.

A TASZ ezenkívül létrehozott egy YouTube profilt is annak érdekében, hogy videóüzeneteket küldjön az ENSZ magasszintű kormánytalálkozóján részt vevő képviselőknek.

Tekintse meg a kampányvideót!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Légy a TASZ ügyfele!

Nemcsak támogatással vagy önkéntes munkával, hanem úgy is segítheted a munkánkat, hogy a TASZ valamelyik stratégiai ügyében a TASZ ügyfelévé válsz. Így magad is részt vehetsz az alapvető jogok kikényszerítésében.

Védje meg a TASZ-szal gyermeke méltóságát!

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Adatvédelmi Hatósághoz fordul, hogy azonnal állítsa le a Netfit rendszert, ami nevesítve gyűjti a gyerekek testi adottságaival kapcsolatos adatait (pl. hasi testzsírját). A TASZ egyúttal felhívja a jogsértő gyakorlattal szembesülő szülőket, hogy csatlakozzanak a levélküldő kampányához!

Küldjön e-mailt Orbán Viktornak és Lázár Jánosnak!

Kedden az Alkotmánybíróság megsemmisített egy alkotmányellenes törvényt. A kormánypártok a döntésre reakcióként az Alkotmány átszerkesztését, az alkotmányvédelem korlátozását javasolják - a TASZ szerint a megoldás az alkotmányosság betartása. Ha Ön szerint is, kérjük küldjön levelet Orbán Viktornak és Lázár Jánosnak! Az alábbi levelet használhatja mintaként, tetszése szerint változtathatja, módosíthat rajta. Felhívjuk figyelmét, hogy a levelet egyszerre csak egy címzettnek tudja elküldeni. Kérjük, ne felejtse el aláírni!