Mi piszkálja a Vidékfejlesztési Minisztérium csőrét?

A TASZ képviseletében a ParlagfűpollenNO társaság elsőfokon pert nyert a Vidékfejlesztési Minisztériummal szemben, így a minisztériumnak ki kell adni, hogy a parlagfűmentesítésre felajánlott adó 1%-ból befolyt 1,1 milliárd forintot pontosan -számlákkal és szerződésekkel is alátámasztva - mire költötte. A tárca kifogásolta az ügyről készült beszámolónkat, de a perről készített videóink alapján nem értjük, hogy miért.

A VM állítása szerint elszámolt a parlagfűmentesítésre szánt pénzekkel, amit a fejezeti beszámolójával kíván igazolni.

A közzétett linken elérhető beszámolóból egyrészt kiderül, hogy az 1,1 milliárd forintból 642 milliót az állam másra költött. Ez az a bizonyos zseb, amibe átkerült a pénz és ott már nem nyomon követhető, hogy konkrétan mire ment el az átcsoportosított összeg.

De nézzük, hogy a tényleg parlagfűmentesítésről szóló előirányzatban maradt pénzt  (484,4 millió) hogyan használták fel. 

Pont a fenti táblázat semmitmondósága miatt érdekes, hogy a bírósági ítélet arra kötelezi a minisztériumot, hogy az összegek mellé tegyen konkrét tevékenységre lebontva összegeket, neveket, számlákat, szerződéseket. 

A pénz, amit az adófizetők parlagfű-mentesítésre szántak* | Infographics

A TASZ nem tüntette fel sem jó, sem rossz színben a minisztériumot.  Taktika vagy sem, a bíróság által is hangsúlyozott tényekből következnek az általunk leírtak, azaz a tárca nem támasztotta alá semmilyen módon az adatigénylés elutasításának sem indokoltságát, sem jogszerűségét az információszabadság törvény módosításának hatályba lépéséig. Márpedig ez a törvény szerint őt terheli (Infotv. 31. § (2)). 

A per súlyát az 1,1 milliárdos összegen és a közel 200.000 érintetten kívül az adja, hogy a bíróság vizsgálta az információszabadság törvény nyáron hatályba lépett új szabályát, amely kimondja, hogy egy adatigénylés nem lehet tételes, átfogó vagy számlaszintű. Ez a rendelkezés álláspontunk szerint alkalmas az információszabadság akár teljes kiüresítésére, ezért különösen fontos a héten született ítélet, mely megkísérli orvosolni ezt a problémát.

Mivel a minisztérium "nem ellensége" a közérdekű adatok nyilvánosságának, akkor ugye nem is számíthatunk a fellebbezésükre?

VÁGATLAN VERZIÓ: Az utolsó tárgyalásról és az ítélethirdetésről szóló felvétel  hamarosan megtekinthető lesz itt. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Pert nyertünk a MÁK ellen

A Fővárosi Törvényszék szerdai ítéletében kötelezte a Magyar Államkincstárt, hogy tizenöt napon belül adja ki a 2014-es országgyűlési választásokon indult egyéni képviselő-jelölteknek nyújtott költségvetési támogatások felhasználásról szóló számlaszintű elszámolásokat. Az ítélet nem jogerős.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Kérdezze Balsait a dohánylobbiról!

Az alkotmányügyi bizottság ülésén az utolsó pillanatban leállították a dohánytermékek idei és jövő évre tervezett adóemelését – ennek eredményeként az állam 20 milliárd forintnyi adóbevételtől esett el a tömeges elbocsátások és költségvetési szigorítások időszakában. “A dohánylobbi erősebb volt” jelentette ki az alkotmányügyi bizottság Fidesz-es elnöke, Balsai István. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet arra buzdítja az aktív polgárokat, hogy közérdekű adatigénylés formájában tudakolják meg az Alkotmánybíróság jövendő tagjától, vajon pontosan hogyan is befolyásolta a döntését a dohánylobbi.