Ne szólj szám, nem fáj fejem

A kormány feljelentéssel küzd, nem a korrupcióval, hanem a közérdekű bejelentőkkel szemben. Horváth András volt adóellenőr azt állítja, hogy az adóhatóság elnézően bánik a kiemelt adózókkal, ezermilliárdos nagyságrendű kárt okozva az államnak. A közérdekű bejelentőre retorziók várnak.

Horváth András nem számíthat túl sok jóra, még akkor sem, ha állításai akár maradéktalanul igaznak bizonyulnak. A hivatalosan a közérdekű bejelentők védelmét szolgálni hivatott törvény és az azt leváltó, négy hete megszavazott új törvény, egyaránt alkalmatlan arra, hogy megfelelő védelmet biztosítson számukra.

A volt adóellenőr bejelentésének eddigi következménye, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben tájékoztatott arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerette volna őt ugyan felmenteni, de arra nem kerülhetett sor, mivel Horváth megelőzte a hivatalt és már korábban lemondott közszolgálati jogviszonyáról. Az is kiderült, hogy a „NAV a nyilatkozatok miatt feljelentést tesz Horváth András ellen, tekintettel az intézmény működését érintő megalapozatlan, rágalmazó kijelentéseire”.

Ha másra nem is, a minisztérium közleménye arra mindenképp jó, hogy rávilágítson a magyar szabályozás hiányosságaira és annak súlyos következményeire. Sem az új, sem a korábbi törvény ugyanis semmilyen valódi védelmet nem biztosít a hátrányos jogkövetkezményekkel szemben. Így nem csoda, ha egy kezünkön meg tudjuk számolni, hogy hány közérdekű bejelentés látott napvilágot az elmúlt években, sőt évtizedekben Magyarországon.

Az állami reakció az ügyben hibás, jogszerűtlen és káros. A TASZ álláspontja szerint nemcsak a bejelentő feljelentése aggályos, hanem a probléma korábbi jelzéseinek figyelmen kívül hagyása is. Horváth András adócsalások gyanúját jelezte a NAV-on belül, de érdemi lépés nem történt. Ekkor a kormányhoz fordult, de ez a kísérlete is kudarcba fulladt. Belső vizsgálatot egyik esetben sem indítottak, pedig jogszabályi kötelezettsége is lett volna az érintetteknek. Mindezt csak most tették meg, amikor az ügy nyilvánosságának hatására az megkerülhetetlenné vált. A hivatalos minisztériumi közlemény szerint az összesen több, mint ezermilliárd forint sorsát érintő eljárások átvilágítását egy hétvége alatt el is végezték úgy, hogy semmilyen jogsértést nem tártak fel ezekkel kapcsolatban.

A TASZ közérdekű adatigénylést nyújtott be a NAV kétnapos átvilágításának részleteit illetően és vállalja a közérdekű bejelentő védelmét az esetleges büntetőeljárásban.

foto: Compfight.com

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nincs rendben, hogy Horváth Andrásra rászállt a nyomozó iroda

2013: adott egy ellenőr, egy zöld dosszié és pár rendszerszintű áfacsalás

2017: az áfacsalások a NAV szerint nem áfacsalások, a zöld dosszié rég lefoglalva porosodik, az ellenőr pedig immár gyanúsított, hiszen nem miatta, hanem ellene indul büntetőeljárás. Ennyit a közérdekű bejelentők védelméről - mondhatnánk, de továbbra is elkötelezetten képviseljük a kiállásáért ellehetetleníteni próbált Horváth Andrást, és a rendőrség által nemrég közölt gyanúsítás ellen panaszt fogalmaztunk meg.

KISOKOS: A közérdekű bejelentők védelméről

2014. január 1-től hatályos az új bejelentővédelmi törvény. A K-Monitor és a TASZ most megpróbál válaszolni a szabályozással kapcsolatos néhány alapvető kérdésre, amiket a következő Horváth Andrásnak érdemes átgondolnia, mielőtt cselekszik.

A törvény elemzésekor felmerült kérdések és ellentmondások miatt szükségesnek láttuk megkérdezni, hogy mire is gondolt a költő - aki jelen esetben a törvény előkészítésében oroszlánrészt vállaló KIM - a szöveg írásakor.

Törvénysértő lehet a Horváth András elleni büntetőeljárás

A Társaság a Szabadságjogokért, a TI-Magyarország, a K-Monitor és az atlatszo.hu közös közleménye. Láthatóan nagyobb vehemenciával nyomoz a rendőrség a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) súlyos korrupciós vádakkal illető Horváth András ellen tett feljelentés miatt, mint az egykori adóellenőr által tett közérdekű bejelentés ügyében.