Barion Pixel TASZ | Nehezebb lesz az abortuszt választani?

Nehezebb lesz az abortuszt választani?

Véleményeztük a jogszabályt, mely – a TASZ álláspontja szerint – a nők önrendelkezési jogát sértő módon az örökbe adást támogatja az abortusz helyett.

Az Országgyűlés elfogadta a Gyermekvédelmi törvénynek azt a módosítását, mely a várandós nő válsághelyzetét másképp határozza meg, mint ahogyan arról a Magzatvédelmi törvény rendelkezik. A TASZ álláspontja szerint sérti  a jogbiztonságot, hogy ugyanazt a fogalmat két külön törvény eltérően határozza meg. További aggályunk, hogy a módosítás bevezeti a "terhességét eltitkoló válsághelyzetben lévő várandós anya" fogalmát, melyre speciális szabályokat határoz meg: ha a korlátozottan cselekvőképes illetve cselekvőképtelen kiskorú azt a megoldást választja, hogy „titokban” megszüli, majd örökbe adja a gyermeket, akkor nem szükséges a törvényes képviselő hozzájárulása. Ugyanakkor terhességmegszakítás esetén mindenképp a törvényes képviselő tudomására kell jusson a várandósság ténye a jognyilatkozat érvényessége érdekében.

E szabályozásból is az vezethető le, hogy a várandós kiskorú döntési szabadságát nagyban befolyásolja, hogy a jogalkotó olyan környezetet kíván alkotni, melyben a terhesség kihordása és a gyermekszülés kevesebb akadályba ütközik.
 
A TASZ határozott álláspontja, hogy sérti a várandós nő önrendelkezési jogát, és még nagyobb lelki terhet ró rá, amennyiben az abortusz helyett – bár az örökbe adás megoldás lehet – erős nyomás alá helyezik, hogy a művi vetélés helyett hordja ki a terhességet, szülje meg a gyermeket, majd adja örökbe. A jogsértés veszélye még nagyobb, ha a terhes nő még tizenéves, és a szülői támogatás helyett hatósági presszióban részesül. 
Álláspontunkat a zárószavazás előtt megküldtük a Parlamentnek, melyet itt (pdf.) tekinthet meg.
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.