Nem ellenőrizhetik a vagyonőrök a csomagjainkat

2004. január 1-től az áruházak, boltok, szórakozóhelyek és egyéb magánterületek biztonsági őrei nem szólíthatnak fel senkit, hogy ki-belépéskor, illetve az adott területen tartózkodás alatt a csomagját mutassa be, és azt nem is ellenőrizhetik. A csomagokon kívül a járműveket és azok szállítmányát sem ellenőrizhetik a biztonsági őrök.

A 22/2004. (VI. 19.) AB határozat 2004. december 31. határidővel megsemmisítette a vállalkozás keretében végzett személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamaráról szóló 1998. évi IV. törvény 14. § (1) b) bekezdését.

A törvényhely eredetileg a következőképp szólt:


„14. § (1) A vagyonőr a megbízó közterületnek nem minősülő létesítményének őrzése során jogosult:
a) a területre belépő vagy az ott tartózkodó személyt kiléte igazolására, a belépés, illetőleg a tartózkodás céljának közlésére, jogosultságának igazolására felhívni, ennek megtagadása vagy a közölt adatok nyilvánvaló valótlansága esetén az érintett belépését, ott tartózkodását megtiltani, és távozásra felszólítani;
b) a területre belépő, az ott tartózkodó vagy onnan kilépő személyt csomag, illetve menet-, szállítási okmány bemutatására felszólítani, csomagját, járművét, valamint a szállítmányt ellenőrizni;
c) a jogsértő személyt magatartása abbahagyására felszólítani.”

december 31-ével a (pirossal jelölt) b) pont hatályát vesztette. Ameddig az Országgyűlés a törvényt nem módosítja biztonsági őrök nem vizsgálhatnak át csomagokat, és azok bemutatására még csak nem is szólíthatnak fel senkit, hiszen ezzel megszűnt az erre vonatkozó törvényi felhatalmazásuk.

A törvénynek nem egyedül a megsemmisített rendelkezése volt alkotmánysértő, hanem maga a törvény is, mivel titoktartási kötelezettséget és adatkezelési szabályokat nem állapított meg. Ennek orvoslására az Alkotmánybíróság 2004. december 31-i határidőt szabott meg az Országgyűlés számára. A mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet az Országgyűlés a kitűzött határideig nem orvosolta. A 2005 tavaszi parlamenti törvényalkotási program szerint a Belügyminisztérium januárban terjeszti be a módosítás tervezetet, és az országgyűlés márciusban tárgyalja azt. Márciusig tehát egészen biztosan nem nézhetik át a vagyonőrök a csomagjainkat, egyedül azt tehetik meg, hogy rendőrt hív és a kihívott rendőr a rendőrségi törvény előírásai szerint intézkedhet.

 1. lowdog       

  2005-05-12

Helló.

Ez még mindig így van? Ha igen, akkor mi a teendő például ha lemegyek a ZP-be, és meg kell mutassam a hátizsákomat a biztonsági őrnek (inkább "kidobó" mint őr), és én nem akarom?

Gyanítom, ha elkezdek alkotmánybírósággal meg törvényekkel dobálózni, a legjobb esetben is kiröhögnek, ha rosszkedvűek talán meg is vernek...

Tehát tanácsot szerenék kérni, és azt, hogy valamilyen felvilágosító kampányt kéne szervezni ezeknek a kopaszoknak!

 üdv

G

Megosztás

Kapcsolódó hírek

The never ending data retention

Regarding the history of the case it is important to note that in April 2014 the Court of Justice of the European Union (CJEU) declared invalid the Data Retention Directive that unified the time frame of the retention of selective data by Internet and telephone services and determined the accessibility of data by authorities in the member states. According to the decision, the directive had exceeded the limits of proportionality concerning the right to privacy and protection of personal data, as it failed to establish guarantees that counterweigh such limitations. Despite the annulment of the directive, the Hungarian act allowing data retention still remained in force. The Hungarian Civil Liberties Union (HCLU) started litigation against Telenor in order to force the Hungarian Constitutional Court (CC) to repeal the unlawful act.

A TASZ álláspontja az Országgyűlésről szóló törvényjavaslatról

750 ezer forintos lobbiajándék, összehasonlíthatatlan vagyonnyilatkozatok, újságírók két hetes kitiltása és a parlamenti közvetítések irányítottsága. A héten tárgyalja a Parlament a saját működéséről szóló törvényjavaslatot.

Véleményeztük a humángenetikai adatok védeleméről szóló törvényjavaslatot

Az Országgyűlés ezen a héten tárgyalja a humángenetikai adatok védelméről, valamint a humángenetikai vizsgálatok és kutatások szabályairól szóló T/5312. számú törvényjavaslatot, amelynek kapcsán elkészítettük álláspontunkat.