Barion Pixel TASZ | Nem ellenőrizhetik a vagyonőrök a csomagjainkat

Nem ellenőrizhetik a vagyonőrök a csomagjainkat

2004. január 1-től az áruházak, boltok, szórakozóhelyek és egyéb magánterületek biztonsági őrei nem szólíthatnak fel senkit, hogy ki-belépéskor, illetve az adott területen tartózkodás alatt a csomagját mutassa be, és azt nem is ellenőrizhetik. A csomagokon kívül a járműveket és azok szállítmányát sem ellenőrizhetik a biztonsági őrök.

A 22/2004. (VI. 19.) AB határozat 2004. december 31. határidővel megsemmisítette a vállalkozás keretében végzett személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamaráról szóló 1998. évi IV. törvény 14. § (1) b) bekezdését.

A törvényhely eredetileg a következőképp szólt:

„14. § (1) A vagyonőr a megbízó közterületnek nem minősülő létesítményének őrzése során jogosult:
a) a területre belépő vagy az ott tartózkodó személyt kiléte igazolására, a belépés, illetőleg a tartózkodás céljának közlésére, jogosultságának igazolására felhívni, ennek megtagadása vagy a közölt adatok nyilvánvaló valótlansága esetén az érintett belépését, ott tartózkodását megtiltani, és távozásra felszólítani;
b) a területre belépő, az ott tartózkodó vagy onnan kilépő személyt csomag, illetve menet-, szállítási okmány bemutatására felszólítani, csomagját, járművét, valamint a szállítmányt ellenőrizni;
c) a jogsértő személyt magatartása abbahagyására felszólítani.”

december 31-ével a (pirossal jelölt) b) pont hatályát vesztette. Ameddig az Országgyűlés a törvényt nem módosítja biztonsági őrök nem vizsgálhatnak át csomagokat, és azok bemutatására még csak nem is szólíthatnak fel senkit, hiszen ezzel megszűnt az erre vonatkozó törvényi felhatalmazásuk.

A törvénynek nem egyedül a megsemmisített rendelkezése volt alkotmánysértő, hanem maga a törvény is, mivel titoktartási kötelezettséget és adatkezelési szabályokat nem állapított meg. Ennek orvoslására az Alkotmánybíróság 2004. december 31-i határidőt szabott meg az Országgyűlés számára. A mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet az Országgyűlés a kitűzött határideig nem orvosolta. A 2005 tavaszi parlamenti törvényalkotási program szerint a Belügyminisztérium januárban terjeszti be a módosítás tervezetet, és az országgyűlés márciusban tárgyalja azt. Márciusig tehát egészen biztosan nem nézhetik át a vagyonőrök a csomagjainkat, egyedül azt tehetik meg, hogy rendőrt hív és a kihívott rendőr a rendőrségi törvény előírásai szerint intézkedhet.

 1. lowdog       

  2005-05-12

Helló.

Ez még mindig így van? Ha igen, akkor mi a teendő például ha lemegyek a ZP-be, és meg kell mutassam a hátizsákomat a biztonsági őrnek (inkább "kidobó" mint őr), és én nem akarom?

Gyanítom, ha elkezdek alkotmánybírósággal meg törvényekkel dobálózni, a legjobb esetben is kiröhögnek, ha rosszkedvűek talán meg is vernek…

Tehát tanácsot szerenék kérni, és azt, hogy valamilyen felvilágosító kampányt kéne szervezni ezeknek a kopaszoknak!

 üdv

G

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.