Nem lépett hatályba a sisakos-vértes rendelet

Örömmel konstatáltuk, hogy a Kormány a hatálybalépése előtti utolsó pillanatban visszavonta azt a Kormányrendelet-módosítást, amely a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök közé sorolta volna a lövedékálló és szúrásálló védőmellényt, sisakot, vértet.

Korábban a sajtóban többször hangot adtunk azon véleményünknek: furcsa, hogy a Kormány 2007. II. 28-án kiadott rendeletében kizárólag védekezésre alkalmas felszereléseket emelt az olyan közbiztonságra veszélyes eszközök közé, mint a dobócsillag, ólmosbot, boxer vagy éppen az elektromos sokkoló.

 A módosításkor nem volt világos, hogy mi indokolja azt szabálysértéssé nyilvánítani, ha valaki ilyen védőfelszerelést visel az utcán. Reméljük, hogy a módosítás visszavonása nem pusztán egy jogtechnikai lépés, hanem a Kormány belátta a februári rendeletmódosítás megalapozatlanságát.

 Itt olvashatja a rendelet módosítást.

Itt pedig a visszavonó rendeletet.

(Sajnos a Magyar Közlöny szövegét sem kinyomtatni, sem kimásolni nem lehet,  a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről szóló Korm. rendeletet kell keresni a szövegben.)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Levél az Európa Tanács főtitkárának

Január 29-én az Európa Tanács főtitkára sajtótájékoztatót tartott arról, hogy milyen előrelépések történtek – többek közt – a magyar médiaszabályozás területén és üdvözölte a magyar kormány és az Európa Tanács közötti megállapodást a törvény módosításáról. Öt civil szervezet levelet írt az Európa Tanács főtitkárának. A szervezetek arra kérik az Európa Tanácsot, hogy továbbra is kísérjék figyelemmel a magyar médiaszabályozás rendszerét.

Megfigyelt és elnémított munkavállaló, korrupciós kockázat növekedése – véleményeztük a Munka Törvénykönyv tervezetét

A Nemzetgazdasági Minisztérium által társadalmi egyeztetésre bocsátott Munka Törvénykönyvének tervezete (továbbiakban: Tervezet) alkotmányellenesen korlátozná a munkavállalók személyes adatainak védelmét és a véleménynyilvánítás szabadságát. Ezen felül a Tervezet megnehezítené a közérdek sérelmét eredményező munkáltatói visszaélések feltárását.

A TASZ álláspontja a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslatról

A TASZ álláspontja szerint a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat több ponton is súlyosan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát és sajtószabadságot.

A törvényjavaslat egyéni képviselői indítványként került benyújtásra. A Cser-Palkovics András, Menczer Erzsébet és Rogán Antal által benyújtott javaslattal a kormány ismételten megkerüli a jogalkotási törvényben és az elektronikus információszabadságról szóló törvényben foglalt kötelezettségeket, amik az átlátható jogalkotásra, a hatástanulmány készítésének kötelezettségére és a társadalmi egyeztetésre vonatkoznak.