Nem lépett hatályba a sisakos-vértes rendelet

Örömmel konstatáltuk, hogy a Kormány a hatálybalépése előtti utolsó pillanatban visszavonta azt a Kormányrendelet-módosítást, amely a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök közé sorolta volna a lövedékálló és szúrásálló védőmellényt, sisakot, vértet.

Korábban a sajtóban többször hangot adtunk azon véleményünknek: furcsa, hogy a Kormány 2007. II. 28-án kiadott rendeletében kizárólag védekezésre alkalmas felszereléseket emelt az olyan közbiztonságra veszélyes eszközök közé, mint a dobócsillag, ólmosbot, boxer vagy éppen az elektromos sokkoló.

 A módosításkor nem volt világos, hogy mi indokolja azt szabálysértéssé nyilvánítani, ha valaki ilyen védőfelszerelést visel az utcán. Reméljük, hogy a módosítás visszavonása nem pusztán egy jogtechnikai lépés, hanem a Kormány belátta a februári rendeletmódosítás megalapozatlanságát.

 Itt olvashatja a rendelet módosítást.

Itt pedig a visszavonó rendeletet.

(Sajnos a Magyar Közlöny szövegét sem kinyomtatni, sem kimásolni nem lehet,  a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről szóló Korm. rendeletet kell keresni a szövegben.)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nappali olvasmány éjszakai tüntetőknek

Az utóbbi napokban zajló tüntetéshullám nyomán megugrott a TASZ-hoz érkező jogsegélyek száma, amelyek a gyülekezési jogot érintik. Az alábbiakban a leggyakoribb, legjellemzőbb kérdéseket igyekszünk megválaszolni. Annak, aki rászánja az idejét és az energiáját a tiltakozásra, érdemes ezt, valamint további tájékoztató anyagainkat is elolvasnia, hogy tisztában legyen a tüntetéssel kapcsolatos jogaival, lehetőségeivel, felelősségével. A legfontosabb mégis az, hogy írd fel a forró vonalunk számát +36 30 7223356, ahol instant jogi segítséget kaphat az, akit tiltakozik vagy tiltakozna, vagy akit tiltakozása miatt hátrány ér.

Az uszítást jogerősen megállapította, a büntetést viszont jelentősen enyhítette a bíróság

A Fővárosi Törvényszék múlt héten kihirdetett ítéletével hatályban tartotta a Polgár „Tomcat” Tamás bűnösségét megállapító elsőfokú ítéletet. A példás büntetést azonban a jogerős ítélet jelentős mértékben leszállította.