Nem volt törvényes alapja a kunyhóbontás ellen tiltakozó aktivista előállításának

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság mai ítéletében jogellenesnek minősítette az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) eljárását Misetics Bálint ügyében, aki 2012. március 27-én próbálta megakadályozni, hogy a ferencvárosi önkormányzat elbontsa négy ember saját építésű kunyhóját a Határ út menti erdőben. A rendőrség megbilincselte és előállította a Város Mindenkié aktivistáját, akinek jogi segítséget nyújtottunk.

2012. március 27-én a Határ út menti erdőben a korábban elrendelt bozótirtást és hulladék elszállítást kezdték meg az önkormányzat munkatársai – ebbe belértve az ott élő négy ember felhúzott otthonát. A helyszínen megjelenő két aktivista a kunyhóban lakó embereknek igyekezett segítségére lenni azzal, hogy felhívja a figyelmet az eljárás jogszerűtlenségére. Egy zuglói ügyben a hasonló önkényes eljárásról az alapvető jogok országgyűlési biztosa korábban kimondta, hogy az jogszerűtlen volt, erre alapozták az aktivisták a fellépésüket. A biztos később a ferencvárosi kunyhóbontást is aggályosnak nevezte az ott élő emberek szempontjából. A bíróság ma kihirdetett és szóban indokolt döntésében többek között kimondta, hogy a kunyhóbontás során a rendőri jelenlét célja tisztázatlan volt, a kunyhók lerombolásához segítséget nyújtó rendőri intézkedésnek az iratok alapján nem volt törvényes alapja. A bíróság nem talált magyarázatot arra, hogy miért Misetics Bálintot állították elő, amikor a helyszínen őt fenyegették fizikai erőszakkal az önkormányzat munkatársai. Mindezek alapján nem állapítható meg, hogy az AVM aktivistája jogszerű intézkedésnek szegült volna ellen, így Misetics Bálint megbilincselése, ruházatának átvizsgálása és előállítása ellentétes volt a rendőrségi törvénnyel és a szolgálati szabályzattal. Az ítélet hatályon kívül helyezte az ORFK határozatát és új eljárás lefolytatására kötelezte a rendőrséget. Az új eljárásban vizsgálni kell a rendőri fellépés általános jogalapját és egyenként a konkrét intézkedések arányosságát és szakszerűségét, szükség esetén pedig az eljáró rendőrök fegyelmi felelősségét is.

Misetics Bálint és aktivista társa jogi képviseletét dr. Fazekas Tamás ügyvéd látta el. A TASZ is jogi segítséggel segítette az aktivistákat.

Az ügyben alkotmányjogi panasz van folyamatban.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Felajánljuk a segítségünket az EMMI-nek, tegyünk együtt a szegény családokért

Hiányzó Emlékek címen 2016 szeptemberében kampányt indítottunk a szegénységük miatt családjuktól elszakított gyermekekért és szüleikért. A kampány során számos hazai szervezettel és szakértővel együttműködve igyekeztük egyértelművé tenni a kormányzat számára: súlyos jogsérelem éri azokat a szülőket és gyermekeket, akiket rossz lakhatási, jövedelmi helyzetükre hivatkozva választanak el egymástól. Hiába tiltja a gyermekvédelmi törvény az anyagi okból történő gyermekkiemelést, az mégis általános gyakorlat.

Kutatási eredmények Miskolc két belvárosi szegregátumáról

A TASZ megbízásából készült szociológiai kutatás feltárja Miskolc két belvárosi, várhatóan a közeljövőben felszámolásra kerülő szegregátuma lakóinak kilátástalan életkörülményeit és az önkormányzat által koordinált összevont hatósági razziák lakosságra gyakorolt hatását.

Az ombudsman szerint is alapjogsértőek a mélyszegényeket sújtó közfoglalkoztatási és szociális rendelkezések

Az alapjogi biztos a közfoglalkoztatási törvény 2013. áprilisi módosításával és a szociális törvény ún. „tiszta udvar, rendes ház” szabályaival kapcsolatos alapjogi kifogásainkat egy beadványban egyesítve, számos alapjog sérelme miatt az Alkotmánybírósághoz fordult.