Barion Pixel TASZ | Nemzetközi szabadságjogi szövetség: A civiltörvényről szóló bírósági döntésnek nagy jelentősége van

Nemzetközi szabadságjogi szövetség: A civiltörvényről szóló bírósági döntésnek nagy jelentősége van

Az INCLO üdvözli az Európai Unió Bíróságának döntését és felszólítja a kormányokat, hogy vonják vissza a civil szervezetek ellen hozott törvényeket, valamint tartózkodjanak a hasonló jogszabályok elfogadásától.

A Szabadságjogi Szervezetek Nemzetközi Hálózatának (INCLO) mind a 15 tagja üdvözli az Európai Unió Bíróságának múlt heti döntését, amely szerint a magyarországi civilellenes törvény sérti az uniós jogot.

A magyar jogszabályról szóló európai döntésnek nagy jelentősége van mindazon helyi és országos civil szervezetek számára, amelyek munkájuk során a korrupcióellenességgel, alapvető jogokkal, demokráciával és jogállamisággal kapcsolatos kötelezettségeket kérik számon kormányaikon, megvédik a legkiszolgáltatottabb emberek jogait, a környezetet, az információhoz és igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést.

A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017-es magyar törvény előírta az évente 7,2 millió forintnál több külföldi támogatásban részesülő civil szervezeteknek, hogy adományozóik nevét jelentsék, emellett honlapjaikon és kiadványaikon tüntessék fel, hogy „külföldről támogatottak”. Az Európai Unió Bírósága szerint a törvény diszkriminatív, indokolatlanul korlátozza a tőke szabad mozgását, a magánélet tiszteletben tartását, a személyes adatok védelmét és az egyesülés szabadságát. A magyar kormánynak vissza kell vonnia a jogszabályt.

Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) vezetője, akit a magyar kormány által vezényelt lejárató kampányban nyilvánosan támadtak, közölte: „A civilellenes törvény valójában nem a civilszervezetekről szól, hanem arról a több ezer állampolgárról, akiket képviselünk, akiknek az érdekeiért kiállunk és akiknek a hangját mi hangosítjuk fel. És mindazokról a polgárokról, akik kritikusak a bármikori közhatalom-gyakorlókkal szemben, és ezért a hatalom részéről csak a személyüket érő támadásokra számíthatnak érdemi válaszok helyett.”

A TASZ tagja az INCLO-nak, valamint a magyar civil szervezetek Civilizáció nevű közösségének, amely hazai és nemzetközi téren is határozottan kiállt a törvénnyel, valamint az általa teremtett ellenséges légkörrel szemben.

Az INCLO aggódik a civil társadalom azon szereplőiért világszerte, akik gyakran válnak nyilvános lejáratás, ellenséges törvények, önkényes büntetőeljárások és megfigyelés, vagy szélsőségesebb esetekben a mozgás szabadságának korlátozása, megfélemlítés és letartóztatások áldozataivá. Az INCLO felszólítja a kormányokat, hogy vonják vissza a civil szervezetekkel szemben ellenséges jogszabályokat és tartózkodjanak olyan törvények elfogadásától, amelyek negatívan befolyásolják legitim tevékenységük gyakorlását, illetve dermesztő hatással bírnak a véleménynyilvánítás és gyülekezés szabadságára nézve.

Agora International Human Rights Group (Agora) Oroszország
American Civil Liberties Union
(ACLU) Amerikai Egyesült Államok
The Association of Civil Rights in Israel
(ACRI) Izrael
Canadian Civil Liberties Association
(CCLA) Kanada
Centro de Estudios Legales y Sociales
(CELS) Argentina
Dejusticia
Kolumbia
Egyptian Initiative for Personal Rights
(EIPR) Egyiptom
Human Rights Law Centre
(HRLC) Ausztrália
Human Rights Law Network
(HRLN) India
Társaság a Szabadságjogokért
(TASZ) Magyarország
Irish Council for Civil Liberties
(ICCL) Írország
Kenya Human Rights Commission
(KHRC) Kenya
Kontras
Indonézia
Legal Resources Centre
(LRC) Dél-Afrika
Liberty
Egyesült Királyság

Az INCLO 15 független, nemzeti emberi jogvédő szervezet hálózata, amelyek együttműködnek az alapvető emberi jogok és szabadságjogok érvényesüléséért.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.