Nyert az információszabadság!

Jogerősen pert nyert a TASZ a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellen. A KEHI-nek nyilvánosságra kell hoznia jelentéseit.

A TASZ korábban pert indított a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) ellen, hogy a közigazgatás korszerűsítésének sikertelenségét vizsgáló jelentését közérdekű adatként adja ki.

A Fővárosi Bíróság 2007. májusában első fokon nem jogerős ítéletében elutasította a TASZ keresetét. Az ítélet szerint ugyanis a KEHI olyan állami szerv, amelynek ugyan önálló jogi személyisége van és a szervezete elkülönül a Kormányétól, ám tevékenysége speciálisan döntés-előkészítésre irányul, így a már elkészült és a Kormány számára átadott jelentései sem nyilvánosak.

A TASZ fellebbezett a döntés ellen. A mai napon a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ügydöntő határozatában megállapította, hogy a kikért adatok nem döntéselőkészítő dokumentumok, ezért azokat a KEHI-nek 15 napon belül ki kell adnia. A döntés nyomán a KEHI eddigi nem nyilvános jelentései közérdekű adatoknak tekinthetők – a mai ítélet tehát különös fontossággal bír.

1. zsolnai

2008-02-02

T. TASZ! Még mindig nem érkezett meg a bírósági ítélet Önökhöz vagy csak elfelejtették feltenni?

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Fény derülhet a Daimler-­ügyre, pert nyert a K-­Monitor a TASZ segítségével

Első fokon pert nyert a K-­Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen. Az MNV nem akarta nyilvánosságra hozni annak a 2010-­es vizsgálatnak a zárójelentését, amelyet egy korábbi Mercedes­busz-beszerzés ügyében folytattak le. A K-­Monitor a TASZ jogi képviseletével pert indított a dokumentumért.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Az informátor védelme

A TASZ és a K-Monitor közösen véleményezte a kormánynak a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvénytervezetét.