Nyert az információszabadság!

Jogerősen pert nyert a TASZ a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellen. A KEHI-nek nyilvánosságra kell hoznia jelentéseit.

A TASZ korábban pert indított a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) ellen, hogy a közigazgatás korszerűsítésének sikertelenségét vizsgáló jelentését közérdekű adatként adja ki.

A Fővárosi Bíróság 2007. májusában első fokon nem jogerős ítéletében elutasította a TASZ keresetét. Az ítélet szerint ugyanis a KEHI olyan állami szerv, amelynek ugyan önálló jogi személyisége van és a szervezete elkülönül a Kormányétól, ám tevékenysége speciálisan döntés-előkészítésre irányul, így a már elkészült és a Kormány számára átadott jelentései sem nyilvánosak.

A TASZ fellebbezett a döntés ellen. A mai napon a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ügydöntő határozatában megállapította, hogy a kikért adatok nem döntéselőkészítő dokumentumok, ezért azokat a KEHI-nek 15 napon belül ki kell adnia. A döntés nyomán a KEHI eddigi nem nyilvános jelentései közérdekű adatoknak tekinthetők – a mai ítélet tehát különös fontossággal bír.

1. zsolnai

2008-02-02

T. TASZ! Még mindig nem érkezett meg a bírósági ítélet Önökhöz vagy csak elfelejtették feltenni?

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Diszkriminált a Debreceni Egyetem, amikor kitiltotta oldaláról a Putyint kritizáló kommentelőt

Elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a Debreceni Egyetemet, mert politikai véleménye miatt diszkriminálta diákját, aki Putyin ellen az egyetem Facebook-oldalán tiltakozott. 2017 októberében indítottunk eljárást az EBH előtt Barna Eszter ügyében, aki Putyin díszpolgári címe miatt írta ki az egyetem oldalára, hogy ő ehhez “nem adja a nevét”, majd kitiltották az oldalról.

Indul a kampány, ezeket teheted meg te a társadalmi változásért!

Holnap hivatalosan is megkeződik az április 8-i országgyűlési választások kampánya. Összegyűjtöttük a kampányhoz kapcsolódó legfontosabb dátumokat, és ezekhez olyan eszközöket is rendeltünk, amelyekkel bárki tehet a csalások ellen és aktívan részt vehet a választási eljárásban.

A TASZ 2018. évi választási monitoring tevékenységének céljai, módszere, mércéje, és nyilvános eredményei

A TASZ Választási Jogi Programjának részeképp az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választásának választási eljárása idején jogi monitoring (megfigyelési) tevékenységet is végez. Az alábbiakban találhat információt megfigyelési tevékenységünk céljairól, módszeréről, és nyilvános eredményeiről. A megfigyelést végző, ahhoz szükséges képzést elvégzett személyeket a megfigyelés során itt olvasható Etikai Kódexünk rendelkezései kötik.