Nyert az információszabadság: részben nyilvános az Omninvest egyik szerződése

Az influenzavakcinát gyártó cég 2006-ban 2 milliárd forintot kapott az államtól oltóanyag kifejlesztésére, amelyért cserébe vállalta, hogy minden külföldre történő értékesítés esetében a bevétel 14%-át befizeti az államkasszába. Az Omninvest 2008. novemberében jelentette be, hogy egy egyiptomi cégnek az oltóanyag gyártási technológiát értékesíti. A tegnapi per tárgya a szerződés nyilvánossága volt.

A TASZ szerint ezek az adatok közérdekűek és megismerhetőek, tekintettel arra, hogy az Omninvest által kötött szerződéseknek közvetlen kihatása van állami szervek költségvetésére és a 2 milliárdos állami támogatás megtérülése is a szerződésen múlik. Csak a szerződések ismeretében dönthető el, hogy az állam valóban jó döntést hozott a milliárdos támogatás odaítélésével vagy egy értékesíthetetlen termék kifejlesztését szponzorálta.

 A csütörtöki tárgyaláson kiderült, hogy ellentétben az Omninvest által adott tájékoztatással, az eladásról még nem egyeztek meg, csupán egy előszerződést kötöttek. A tárgyalásról a peres felek hosszas jogi vitája után a bíróság kizárta a nyilvánosságot. A zárt ajtók mögött a résztvevők megvizsgálták a szerződést, és egyezséget kötöttek, amely értelmében vállalták, hogy egyes adatokat átadnak az origo.hu újságírójának, aki a pert kezdeményezte, míg az adatok fennmaradó részét illetően a bíróság és a felperes is elismerte, hogy jogszerű üzleti érdekek miatt azok nem közérdekű adatok.

 A kiadott egyoldalas szöveg nem tartalmaz információt arról, hogy az egyiptomi cég mennyi pénzt fizet a magyar vállalatnak a technológiáért, csupán a jövőbeni együttműködésről fogalmaz meg célokat. Mindössze annyi konkrétum szerepel a szövegben, hogy az aláírást követő két éven belül az egyiptomi cégnek meg kell kezdenie a gyártóüzem építését és az Egyiptomban gyártott, szezonális influenza ellen védő vakcinát a környező afrikai országokban is értékesíteni akarja a két cég. Arra nem tér ki a szöveg, hogy az értékesítésből származó bevétel mekkora része illetheti meg a magyar céget.

Olvassa el a témában az origo Bombaüzlet helyett kísérlet az Omninvest szerződése című cikkét!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Obamával kollaborál a TASZ!

Barack Obama amerikai elnök által kezdeményezett Open Government Partnership (OGP, Nyílt Kormányzati Együttműködés) célja az átlátható, hatékony és ellenőrizhető kormányzat megteremtése. A TASZ és a K-Monitor elkészítette Magyarország vállalásaira vonatkozó javaslatokat.

Kérdezze Balsait a dohánylobbiról!

Az alkotmányügyi bizottság ülésén az utolsó pillanatban leállították a dohánytermékek idei és jövő évre tervezett adóemelését – ennek eredményeként az állam 20 milliárd forintnyi adóbevételtől esett el a tömeges elbocsátások és költségvetési szigorítások időszakában. “A dohánylobbi erősebb volt” jelentette ki az alkotmányügyi bizottság Fidesz-es elnöke, Balsai István. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet arra buzdítja az aktív polgárokat, hogy közérdekű adatigénylés formájában tudakolják meg az Alkotmánybíróság jövendő tagjától, vajon pontosan hogyan is befolyásolta a döntését a dohánylobbi.

Nem lát el közfeladatot a Paksi Atomerőmű

A Szekszárdi Városi Bíróság szerint nem tartozik az állami vagyon átláthatóságát biztosító jogszabályok hatálya alá a Paksi Atomerőmű, ezért nem kötelezhető az atomerőmű bővítésével kapcsolatos szerződések kiadására. Újabb pofon az információszabadságnak.