Nyert az információszabadság: részben nyilvános az Omninvest egyik szerződése

Az influenzavakcinát gyártó cég 2006-ban 2 milliárd forintot kapott az államtól oltóanyag kifejlesztésére, amelyért cserébe vállalta, hogy minden külföldre történő értékesítés esetében a bevétel 14%-át befizeti az államkasszába. Az Omninvest 2008. novemberében jelentette be, hogy egy egyiptomi cégnek az oltóanyag gyártási technológiát értékesíti. A tegnapi per tárgya a szerződés nyilvánossága volt.

A TASZ szerint ezek az adatok közérdekűek és megismerhetőek, tekintettel arra, hogy az Omninvest által kötött szerződéseknek közvetlen kihatása van állami szervek költségvetésére és a 2 milliárdos állami támogatás megtérülése is a szerződésen múlik. Csak a szerződések ismeretében dönthető el, hogy az állam valóban jó döntést hozott a milliárdos támogatás odaítélésével vagy egy értékesíthetetlen termék kifejlesztését szponzorálta.

 A csütörtöki tárgyaláson kiderült, hogy ellentétben az Omninvest által adott tájékoztatással, az eladásról még nem egyeztek meg, csupán egy előszerződést kötöttek. A tárgyalásról a peres felek hosszas jogi vitája után a bíróság kizárta a nyilvánosságot. A zárt ajtók mögött a résztvevők megvizsgálták a szerződést, és egyezséget kötöttek, amely értelmében vállalták, hogy egyes adatokat átadnak az origo.hu újságírójának, aki a pert kezdeményezte, míg az adatok fennmaradó részét illetően a bíróság és a felperes is elismerte, hogy jogszerű üzleti érdekek miatt azok nem közérdekű adatok.

 A kiadott egyoldalas szöveg nem tartalmaz információt arról, hogy az egyiptomi cég mennyi pénzt fizet a magyar vállalatnak a technológiáért, csupán a jövőbeni együttműködésről fogalmaz meg célokat. Mindössze annyi konkrétum szerepel a szövegben, hogy az aláírást követő két éven belül az egyiptomi cégnek meg kell kezdenie a gyártóüzem építését és az Egyiptomban gyártott, szezonális influenza ellen védő vakcinát a környező afrikai országokban is értékesíteni akarja a két cég. Arra nem tér ki a szöveg, hogy az értékesítésből származó bevétel mekkora része illetheti meg a magyar céget.

Olvassa el a témában az origo Bombaüzlet helyett kísérlet az Omninvest szerződése című cikkét!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Azt javasoljuk a parlamenti képviselőknek, hogy ne fogadjanak el két, mától tárgyalt törvényjavaslatot

Részletes elemzést küldtünk két, ma tárgyalni kezdett törvényjavaslattal kapcsolatban minden országgyűlési képviselőnek. Azt javasoljuk a képviselőknek, hogy a magánélet védelméről szóló és a gyülekezési jogról szóló törvényjavaslattal kapcsolatos meglátásainkat vegyék figyelembe, amikor a törvényjavaslatokhoz módosító javaslatokat fűznek, vagy azokról szavaznak, annak érdekében, hogy ne sérüljenek súlyosan az állampolgárok alapvető jogai.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a magánélet védelméről szóló T/706. számú törvényjavaslatról

A Kormány múlt kedden, június 26-án törvényjavaslatot nyújtott be, ami címe szerint a magánélet védelméről szól. Az indítvány furcsasága, hogy új normatív tartalma alig van, így viszont kérdéses, hogy mi vele a jogalkotó szándéka.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a gyülekezési jogról szóló T/707. számú törvényjavaslatról

A mai napon tartják az Országgyűlésben a gyülekezési törvény általános vitáját. Vannak, akik a mellett érveltek, hogy az új törvény nem hoz majd magával jelentős jogkorlátozást. A TASZ máshogyan látja, szerintünk a jogszabály-tervezetbe bele van kódolva, hogy szűkülni fog a tüntetések és a gyülekezés tere Magyarországon. Részletes szakmai elemzésünkben sorra vesszük a törvényjavaslat egyes pontjait.