Nyert az információszabadság: részben nyilvános az Omninvest egyik szerződése

Az influenzavakcinát gyártó cég 2006-ban 2 milliárd forintot kapott az államtól oltóanyag kifejlesztésére, amelyért cserébe vállalta, hogy minden külföldre történő értékesítés esetében a bevétel 14%-át befizeti az államkasszába. Az Omninvest 2008. novemberében jelentette be, hogy egy egyiptomi cégnek az oltóanyag gyártási technológiát értékesíti. A tegnapi per tárgya a szerződés nyilvánossága volt.

A TASZ szerint ezek az adatok közérdekűek és megismerhetőek, tekintettel arra, hogy az Omninvest által kötött szerződéseknek közvetlen kihatása van állami szervek költségvetésére és a 2 milliárdos állami támogatás megtérülése is a szerződésen múlik. Csak a szerződések ismeretében dönthető el, hogy az állam valóban jó döntést hozott a milliárdos támogatás odaítélésével vagy egy értékesíthetetlen termék kifejlesztését szponzorálta.

 A csütörtöki tárgyaláson kiderült, hogy ellentétben az Omninvest által adott tájékoztatással, az eladásról még nem egyeztek meg, csupán egy előszerződést kötöttek. A tárgyalásról a peres felek hosszas jogi vitája után a bíróság kizárta a nyilvánosságot. A zárt ajtók mögött a résztvevők megvizsgálták a szerződést, és egyezséget kötöttek, amely értelmében vállalták, hogy egyes adatokat átadnak az origo.hu újságírójának, aki a pert kezdeményezte, míg az adatok fennmaradó részét illetően a bíróság és a felperes is elismerte, hogy jogszerű üzleti érdekek miatt azok nem közérdekű adatok.

 A kiadott egyoldalas szöveg nem tartalmaz információt arról, hogy az egyiptomi cég mennyi pénzt fizet a magyar vállalatnak a technológiáért, csupán a jövőbeni együttműködésről fogalmaz meg célokat. Mindössze annyi konkrétum szerepel a szövegben, hogy az aláírást követő két éven belül az egyiptomi cégnek meg kell kezdenie a gyártóüzem építését és az Egyiptomban gyártott, szezonális influenza ellen védő vakcinát a környező afrikai országokban is értékesíteni akarja a két cég. Arra nem tér ki a szöveg, hogy az értékesítésből származó bevétel mekkora része illetheti meg a magyar céget.

Olvassa el a témában az origo Bombaüzlet helyett kísérlet az Omninvest szerződése című cikkét!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Igényelj közérdekű adatot, amíg lehet!

A kormány újabb korlátokat szeretne állítani az állam elszámoltathatóságát biztosító közérdekű adatigénylések elé.

Az állami cégek is kötelesek elszámolni az Alkotmánybíróság szerint

Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője közérdekű adatigénylésének ügyében a Kúria 2012-ben teret nyitott arra , hogy az egyre elszaporodó állami vállalatok kibújhassanak az átláthatóság követelménye alól. Ennek vetett véget az Alkotmánybíróság hétfői döntése. Az ügyben Bodoky Tamást a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, amiben a jogvédő szervezetet az alkotmányjogi panasz elkészítése során az atlatszo.hu jogi stábja is segítette.

A bíróság kezében a trafikpályázatok nyilvánossága

Hat szervezet – a TASZ jogi képviseletével - közérdekű adatok kiadása iránti pert indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen a trafik-pályázatok nyilvánossága érdekében.