Nyilatkozat

A Társaság a Szabadságjogokért megdöbbenéssel veszi tudomásul Lomnici Zoltánnak, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének a sajtóban 2005. február 3-án megjelent nyilatkozatát, mely szerint az OIT javaslata alapján a testület elnökét perlési jogosultsággal kellene felruházni „a bírósági szervezetet érintő, az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat veszélyeztető megnyilvánulások” esetére.

A TASZ a javaslatot a jogi nonszensz kategóriájába sorolja, és méltatlannak tartja azt a Magyar Köztársaság legfőbb bírói szervezetének elnökéhez. Jogállamban mindenkinek joga van kinyilvánítani véleményét, akár bíróságok munkájával, bírósági ítéletekkel kapcsolatban is – amennyiben pedig ezek az értékítéletek bárkinek a személyiségi jogait sértik, a sérelmet elszenvedetteknek lehetőségük van jogorvoslatot keresni.

Volt idő, amikor Magyarországon a törvény fokozottan védte a hatóságok és a hivatalos személyek becsületét, és szigorúan büntették azokat, akik az ilyen személyekkel szemben kritikát fogalmaztak meg. Az Alkotmánybíróság azonban méltán híres 36/1994. (VI. 24.) AB határozatában többek közt kimondta: „A hatóság vagy hivatalos személy, valamint a közszereplő politikus becsületének csorbítására alkalmas - e minőségére tekintettel tett – értékítéletet kifejező véleménynyilvánítás alkotmányosan nem büntethető”

Több mint 10 évvel a fenti Ab-határozat, és 15 évvel a rendszerváltás után a TASZ sajnálatos módon értelmezhetetlennek tartja az LB elnökének javaslatát, és tiltakozik a fenti tartalmú törvénymódosítás terve ellen. Az igazságszolgál- tatásba vetett bizalmat nem a jogos vagy akár jogtalan – és megcáfolható - kritikák veszélyeztetik, hanem például az olyan bírósági ítéletek, melyeket a hatályos törvényekre fittyet hányva, az ítélethirdetés nyilvánosságának demokratikus büntetőjogi garanciáját semmissé nyilvánítva, titkolózva hirdetnek ki a bíróságok.

Budapest, 2005. február 4.

Dénes Balázs elnök s.k.
Társaság a Szabadságjogokért

Kapcsolódó cikkek: TASZ: a főbíró ne pereljen! Jogállamban mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani A TASZ szerint nonszensz, hogy a főbíró perelhessen

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Mit tehetek, ha politikai szabadságjogaimat megsértették?

Ha valakit politikai szabadságjogai valamelyikében sérelem ér, az alábbi lehetőségek közül választhat a jogsérelem orvoslása érdekében:

10 tipp a sajtó ellen politikusoknak!

Hétvégén Kötcsén megint testi erővel akadályoztak egy újságírót munkája elvégzésében, az Index.hu szerint a TEK munkatársai léptek fel így kollégájukkal szemben. Egyre bevettebb gyakorlat ez, pedig az igazán furfangos politikusok csak legvégső esetben nyúlnak erőszakhoz a kényelmetlen kérdéseket feltevő újságírók ellen. Nekünk szerencsére vannak más ötleteink: íme 10 tipp politikusoknak arra, hogyan rázzák le ezeket a semmirekellő firkászokat a mindennapokban.  

 csendesforradalmar_gomb.png

Dojcsák Dalma

Segítsd te is az újságírók elől menekülő országgyűlési képviselők munkáját!

Az MNB alapítványok botrányát firtató újságírókat Kövér László egy nappal tegnapi kérdéseik után kitiltotta a Parlamentből. Az újságírók azért nem léphetnek be az épületbe, mert nem csak azon a kevés kijelölt helyen tették fel kérdéseiket, amit a házelnök engedélyez nekik. Az újságírók feladata egy demokráciában a tájékoztatás, és ezt nem korlátozhatja önkényes indokokkal az országgyűlés elnöke. Pedig a jelenlegi szabályok alapján országgyűlési képviselők könnyedén elkerülhetik a Parlament forgatásra kijelölt folyosóit.