Nyilatkozat

A Társaság a Szabadságjogokért megdöbbenéssel veszi tudomásul Lomnici Zoltánnak, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének a sajtóban 2005. február 3-án megjelent nyilatkozatát, mely szerint az OIT javaslata alapján a testület elnökét perlési jogosultsággal kellene felruházni „a bírósági szervezetet érintő, az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat veszélyeztető megnyilvánulások” esetére.

A TASZ a javaslatot a jogi nonszensz kategóriájába sorolja, és méltatlannak tartja azt a Magyar Köztársaság legfőbb bírói szervezetének elnökéhez. Jogállamban mindenkinek joga van kinyilvánítani véleményét, akár bíróságok munkájával, bírósági ítéletekkel kapcsolatban is – amennyiben pedig ezek az értékítéletek bárkinek a személyiségi jogait sértik, a sérelmet elszenvedetteknek lehetőségük van jogorvoslatot keresni.

Volt idő, amikor Magyarországon a törvény fokozottan védte a hatóságok és a hivatalos személyek becsületét, és szigorúan büntették azokat, akik az ilyen személyekkel szemben kritikát fogalmaztak meg. Az Alkotmánybíróság azonban méltán híres 36/1994. (VI. 24.) AB határozatában többek közt kimondta: „A hatóság vagy hivatalos személy, valamint a közszereplő politikus becsületének csorbítására alkalmas - e minőségére tekintettel tett – értékítéletet kifejező véleménynyilvánítás alkotmányosan nem büntethető”

Több mint 10 évvel a fenti Ab-határozat, és 15 évvel a rendszerváltás után a TASZ sajnálatos módon értelmezhetetlennek tartja az LB elnökének javaslatát, és tiltakozik a fenti tartalmú törvénymódosítás terve ellen. Az igazságszolgál- tatásba vetett bizalmat nem a jogos vagy akár jogtalan – és megcáfolható - kritikák veszélyeztetik, hanem például az olyan bírósági ítéletek, melyeket a hatályos törvényekre fittyet hányva, az ítélethirdetés nyilvánosságának demokratikus büntetőjogi garanciáját semmissé nyilvánítva, titkolózva hirdetnek ki a bíróságok.

Budapest, 2005. február 4.

Dénes Balázs elnök s.k.
Társaság a Szabadságjogokért

Kapcsolódó cikkek: TASZ: a főbíró ne pereljen! Jogállamban mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani A TASZ szerint nonszensz, hogy a főbíró perelhessen

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Ombudsmanhoz fordultunk a hivatalos személyek kiemelt védelme miatt

A közelmúltban több olyan eset is előfordult a közéletben és hozzánk is többen fordultak amiatt, hogy közszereplő, közhatalmat gyakorló politikusok büntetőeljárást indítottak rágalmazás vagy becsületsértés miatt.

Jól döntött az uszításról a bíróság

A Pesti Központi Kerületi Bíróság mai határozatával bűnösnek mondta ki Polgár „Tomcat” Tamást közösség elleni izgatás elkövetése miatt, és egy év két hónap szabadságvesztésre ítélte, aminek végrehajtását öt évre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős, de megfelelő pályára állíthatja a hazai szólásszabadság-ítélkezést.

Miért nem tüntethetett az, aki nem ért egyet Kína politikájával?

A TASZ levelet írt a Legfőbb Ügyészségnek a 2011. június 24-én és 25-én, a kínai miniszterelnök budapesti látogatása alkalmával történt gyülekezésekkel kapcsolatban. Felvilágosítást kérünk az ügyészségtől, hogy nyomoz-e a gyülekezési szabadság megsértésének megalapozott gyanúja miatt. UPDATE: az ügyészség válasza (és annak értékelése) is itt olvasható.