Barion Pixel TASZ | Nyilatkozat

Nyilatkozat

A félig nyilvános és félig titkos ítélethirdetést követően megmozdult a magyar közvélemény. Korábbi az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökéhez címzett nyilatkozatunkban mi is tiltakoztunk a Pest Megyei Bíróság a nyilvánosságot súlyosan korlátozó gyakorlata ellen. Örömteli fejlemény, hogy Lomnici Zoltán az ügyben megnyilatkozott, bár a TASZ álláspontjától eltérő véleményen van.

A Pest Megyei Bíróság által a székesfehérvári maffiaperben hozott 2005. január 31-i ítélet kihirdetésének igen komoly visszhangja volt a magyar közvéleményben. Aggályainknak mi is hangot adtunk közleményünkben. Álláspontunk szerint elfogadhatatlan, hogy a büntetőeljárási törvény kifejezett rendelkezésével ellentétesen az ítélet rendelkező részét nem hirdették ki nyilvánosan.

Örömmel konstatáltuk, hogy Lomnici Zoltán az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke is felismerte az ügy jelentőségét, és az ítélethirdetés nyilvánosságának pontos jelentését tisztázó lépéseket tett.

Lomnici Zoltán álláspontja szerint a büntetőeljárási törvény és a titoktörvény ütközéséről van szó a vitatott ügyben, és az Országgyűlés elnökéhez fordult az általa vélelmezett törvényi ellentmondás feloldása érdekében.

A Társaság a Szabadságjogokért álláspontja szerint az OIT elnökének téves az álláspontja, a két törvény nem mond egymásnak ellent. A büntetőeljárási törvény szerint „A bíróság a tárgyaláson hozott határozatát akkor is nyilvánosan hirdeti ki, ha a tárgyalásról a nyilvánosságot kizárta.” Abban az esetben, ha államtitkok védelme szükséges az ügyben, akkor a törvény kommentárja a következő értelmezését fűzi a törvényhez: „A határozat nyilvános kihirdetése azonban nem eredményezheti az addig zárt tárgyalással védett érdekek sérelmét. A tanács elnökének oly módon kell a bíróság ügydöntő határozatát kihirdetni, hogy ezáltal a kiskorú érdekei ne sérüljenek, állam-, és szolgálati titok ne kerüljön nyilvánosságra. Az adatvédelmi biztos véleménye szerint nem képzelhető el olyan eset, hogy az ítélet indokolása az elsőtől az utolsó betűig államtitoknak minősüljön. A TASZ az adatvédelmi biztos álláspontját teljes mértékben osztja.

Megítélésünk szerint a kérdés megnyugtató rendezéséhez nincsen szükség törvénymódosításra, az OIT rendelkezésére állnak a megfelelő eszközök arra, hogy a bírósági gyakorlatot az ítélet hirdetések tekintetében is értelmezze, és a nyilvánosságot szem előtt tartva egységesítse.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.