Nyílt levél a miniszterelnökhöz a makói eset kapcsán

A TASZ nyílt levelet intézett Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz azt követően, hogy a rendőrség Makón kampánykiadványok terjesztése miatt eljárást indított a Fidesz két tagja ellen.

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

Rendőrállami módszer Makón – a TASZ nyílt levélben kéri a kormányfőtől a belügyminiszter felmentését

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyílt levélben fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz amiatt, hogy a múlt héten Makón kampánykiadványok terjesztése miatt a rendőrség eljárást indított a legnagyobb ellenzéki párt két tagja ellen; kampányanyagaikat és a kampányfőnök számítógépét lefoglalták, az aktivistákat előállították.

A TASZ az új magyar demokrácia nagy erényének tartja, hogy a rendőrség a rendszerváltás óta eddig egyetlen alkalommal sem avatkozott be a kampányküzdelmekbe. A rendőrség most sajnálatos módon egy újabb határvonalat lépett át.

A TASZ számos alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy 2003 óta megszaporodtak a nyilvánvalóan pártpolitikai indíttatású, a politikai szabadságjogok érvényesülését komolyan fenyegető rendőri fellépések.

A TASZ ezért arra kéri a miniszterelnököt, hogy kezdeményezze Lamperth Mónika belügyminiszter felmentését és haladéktalanul indítson vizsgálatot az elmúlt évek politikai szabadságjogokat érintő rendőri túlkapásai miatt.

A TASZ ugyanakkor leszögezi: a makói incidensre nem kerülhetett volna sor, ha az elmúlt tizenöt évben az Országgyűlés megalkotja a demokratikus jogállam követelményeinek megfelelő, új sajtótörvényt. Ennek elmaradásáért valamennyi politikai pártot felelősség terheli.

Budapest, 2005. november 20.

Kérjük, a rendelkezésére álló eszközökkel segítse elő, hogy az indítvány tényéről minél többen tudomást szerezhessenek!