Nyílt levél a miniszterelnökhöz a makói eset kapcsán

A TASZ nyílt levelet intézett Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz azt követően, hogy a rendőrség Makón kampánykiadványok terjesztése miatt eljárást indított a Fidesz két tagja ellen.

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

 Rendőrállami módszer Makón – a TASZ nyílt levélben kéri a kormányfőtől a belügyminiszter felmentését

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyílt levélben fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz amiatt, hogy a múlt héten Makón kampánykiadványok terjesztése miatt a rendőrség eljárást indított a legnagyobb ellenzéki párt két tagja ellen; kampányanyagaikat és a kampányfőnök számítógépét lefoglalták, az aktivistákat előállították.

 A TASZ az új magyar demokrácia nagy erényének tartja, hogy a rendőrség a rendszerváltás óta eddig egyetlen alkalommal sem avatkozott be a kampányküzdelmekbe. A rendőrség most sajnálatos módon egy újabb határvonalat lépett át.

 A TASZ számos alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy 2003 óta megszaporodtak a nyilvánvalóan pártpolitikai indíttatású, a politikai szabadságjogok érvényesülését komolyan fenyegető rendőri fellépések.

 A TASZ ezért arra kéri a miniszterelnököt, hogy kezdeményezze Lamperth Mónika belügyminiszter felmentését és haladéktalanul indítson vizsgálatot az elmúlt évek politikai szabadságjogokat érintő rendőri túlkapásai miatt.

 A TASZ ugyanakkor leszögezi: a makói incidensre nem kerülhetett volna sor, ha az elmúlt tizenöt évben az Országgyűlés megalkotja a demokratikus jogállam követelményeinek megfelelő, új sajtótörvényt. Ennek elmaradásáért valamennyi politikai pártot felelősség terheli.


Budapest, 2005. november 20.

Kérjük, a rendelkezésére álló eszközökkel segítse elő, hogy az indítvány tényéről minél többen tudomást szerezhessenek!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A magyar kormány esete a Velencei Bizottsággal

A Velencei Bizottság nemrég jelentést adott ki Magyarország Alaptörvényéről. A jelentésről hiteles fordítás hiányában és a kormánypártok képviselőinek félrevezető nyilatkozatai miatt téves kép alakulhatott ki a közvéleményben. Annak érdekében, hogy a nyilvánosság valós információkkal rendelkezzen a Velencei Bizottság (VB) kritikáiról, az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ közösen elemzést készítettek a VB jelentéséről és az ahhoz kapcsolódó kormányzati reakciókról.

A TASZ álláspontja a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslatról

A TASZ álláspontja szerint a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat több ponton is súlyosan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát és sajtószabadságot.

A törvényjavaslat egyéni képviselői indítványként került benyújtásra. A Cser-Palkovics András, Menczer Erzsébet és Rogán Antal által benyújtott javaslattal a kormány ismételten megkerüli a jogalkotási törvényben és az elektronikus információszabadságról szóló törvényben foglalt kötelezettségeket, amik az átlátható jogalkotásra, a hatástanulmány készítésének kötelezettségére és a társadalmi egyeztetésre vonatkoznak.

Grespik László becsülete

A Fővárosi Ítélőtábla 2009. február 11-i jogerős ítéletében kimondta, hogy Paizs Miklós „Balra át!“ című számával nem követett el becsületsértést Grespik Lászlóval szemben. Az ítélet szerint a zeneszám szövegének Grespikre vonatkozó része a véleménynyilvánítás szabadságának határain belül van. A bíróság szóbeli indokolásában elmondta, Grespik László közszereplő volt a szám megjelenésekor, ezért az átlagembernél többet kell tűrnie. A Balra át! című dalban megjelenő, Grespikre vonatkozó vélemény nem súlyosan gyalázkodó, és nem éri el azt a szintet, ami az emberi méltóságában sértené a Fővárosi Közigazgatási Hivatal volt vezetőjét.