Nyílt levél a miniszterelnökhöz a makói eset kapcsán

A TASZ nyílt levelet intézett Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz azt követően, hogy a rendőrség Makón kampánykiadványok terjesztése miatt eljárást indított a Fidesz két tagja ellen.

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

 Rendőrállami módszer Makón – a TASZ nyílt levélben kéri a kormányfőtől a belügyminiszter felmentését

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyílt levélben fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz amiatt, hogy a múlt héten Makón kampánykiadványok terjesztése miatt a rendőrség eljárást indított a legnagyobb ellenzéki párt két tagja ellen; kampányanyagaikat és a kampányfőnök számítógépét lefoglalták, az aktivistákat előállították.

 A TASZ az új magyar demokrácia nagy erényének tartja, hogy a rendőrség a rendszerváltás óta eddig egyetlen alkalommal sem avatkozott be a kampányküzdelmekbe. A rendőrség most sajnálatos módon egy újabb határvonalat lépett át.

 A TASZ számos alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy 2003 óta megszaporodtak a nyilvánvalóan pártpolitikai indíttatású, a politikai szabadságjogok érvényesülését komolyan fenyegető rendőri fellépések.

 A TASZ ezért arra kéri a miniszterelnököt, hogy kezdeményezze Lamperth Mónika belügyminiszter felmentését és haladéktalanul indítson vizsgálatot az elmúlt évek politikai szabadságjogokat érintő rendőri túlkapásai miatt.

 A TASZ ugyanakkor leszögezi: a makói incidensre nem kerülhetett volna sor, ha az elmúlt tizenöt évben az Országgyűlés megalkotja a demokratikus jogállam követelményeinek megfelelő, új sajtótörvényt. Ennek elmaradásáért valamennyi politikai pártot felelősség terheli.


Budapest, 2005. november 20.

Kérjük, a rendelkezésére álló eszközökkel segítse elő, hogy az indítvány tényéről minél többen tudomást szerezhessenek!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Jól döntött az uszításról a bíróság

A Pesti Központi Kerületi Bíróság mai határozatával bűnösnek mondta ki Polgár „Tomcat” Tamást közösség elleni izgatás elkövetése miatt, és egy év két hónap szabadságvesztésre ítélte, aminek végrehajtását öt évre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős, de megfelelő pályára állíthatja a hazai szólásszabadság-ítélkezést.

Jogerős a túlérzékeny polgármester keresetének elutasítása

Nem a bíróság feladata, hogy „kulturált” véleménynyilvánításra szoktassa a polgárokat, egy közlést nem a túlérzékeny felperes, hanem az átlagolvasó szemszögéből kell megítélnie. A bíróságnak akkor kell közbelépnie, ha a vélemény jogot sért. A perben az alperest a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje képviselte.

A TASZ álláspontja az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásáról

A TASZ álláspontja szerint az Alkotmányt és az Alkotmánybíróság tagjainak választási rendjét módosító törvényjavaslat a demokrácia egyik legfontosabb alapelemét, az Országgyűlés kontrollját képező Alkotmánybíróság függetlenségét semmisítené meg.