Nyílt levél az igazságügyi miniszternek

Az igazságügyi miniszter elnézést kért a tisztségéből jogellenesen elmozdított korábbi adatvédelmi biztostól. A Társaság a Szabadságjogokért, az Eötvös Károly Intézet és a Magyar Helsinki Bizottság szerint a magyar polgároktól kellett volna elnézést kérnie, a sajnálkozás pedig nem is orvosolja a jogsértést. Minderről az alábbi nyílt levelet írták Trócsányi Lászlónak.

Dr. Trócsányi László

igazságügyi miniszter részére

Tisztelt Igazságügyi Miniszter Úr!

Pontosan három hónappal azután, hogy az  Európai Unió Bíróságának ítélete szerint Magyarország az adatvédelmi biztosi megbízatás idő előtti megszüntetésével megsértette az uniós jogot, közleményben dr. Jóri Andrástól, az eltávolított adatvédelmi biztostól elnézést kért.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a független adatvédelmi biztosi intézményhez nem dr. Jóri Andrásnak, hanem Magyarország polgárainak volt joga. Az adatvédelmi biztos függetlensége nem a tisztséget betöltő személy előjoga, így a függetlenség megsértése sem az ő személyes sérelme. Az adatvédelmi biztos függetlenségének megsértésével a magyar polgárok azt a jogát sértette meg a magyar állam, hogy információs jogaik védelme felett független védnök őrködjön.

Ennélfogva az, hogy dr. Jóri Andrástól elnézést kér és sajnálatát fejezi ki, elégtelen lépés. Jogaik megsértéséért minden magyar állampolgártól kell elnézést kérnie.

A jogsértést a sajnálkozás kifejezése egyébként sem orvosolja, ehhez a függetlenségében megsértett intézmény helyreállítása lenne szükséges.

Budapest, 2014. július 9.

Üdvözlettel:

Majtényi László

Eötvös Károly
Intézet

Pardavi Márta

Magyar Helsinki
Bizottság

Szabó Máté Dániel

Társaság a Szabadságjogokért

Korábban a három szervezet a témáról:

Bűnben fogant az adatvédelmi hatóság: http://tasz.hu/jogallam-vedelme/bunben-fogant-az-adatvedelmi-hatosag