Nyílt levél után egyeztetés (2. rész)

"A szokásos eljárási rendtől eltérően, az NFÜ elnöke kezdeményezi ... hogy haladéktalanul kerüljön sor egy személyes szakmai egyeztetési folyamatra a véleményt küldő szakmai szervezetek képviselőivel." - írta az NFÜ elnöke vasárnap délután az ügynökség holnapján, miután nemzetközi és hazai szervezetek tiltakoztak a tervezett pályázati kiírások ellen. A TASZ ott lesz az egyeztetésen. Olvassa el és kommentálja a civilek javaslatát; csatlakozzon hozzá!

Az NFÜ társadalmi vitára bocsátott pályázati kiírásai kapcsán nemzetközi és hazai civil szervezetek és tudományos műhelyek a miniszterelnöknek és a szociális és munkaügyi miniszternek írott nyílt levélben tiltakoztak a fogyatékos személyeket elzáró tömegintézmények újbóli létrehozása ellen.

Bugarszki Zsolt, az ELTE TáTK oktatójának az index.hu oldalain közzétett írása szerint a pályázatok véglegesítése azt jelentené, hogy „Ratkó Anna örökségét ápoljuk majd, hazug módon a kitagolás és a társadalmi integráció ezek szerint senki által komolyan nem vett jelszavai mögé bújva.” Az NFÜ internetes fórumán megszólalók – Horváth Péter, az Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára, Könczei György, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypdagógiai Kar kutatója, Lányiné Dr. Engelmayer Ágnes, klinikai szakpszichológus, Petri Gábor, az Autisták Országos Szövetségének ügyvezetője, Szauer Csilla, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány ügyvezető igazgatója – a pályázat visszavonását kérték.

A tiltakozás nyomán Korózs Lajos államtitkár október 14-ére a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban tartandó egyeztetésre hívta meg az Autisták Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Szövetsége, a Kézenfogva Alapítvány, a Központ a Mentális Sérültekért Alapítvány, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum és a Társaság a Szabadságjogokért képviselőit, hogy személyesen is adják elő kifogásaikat, és tegyenek javaslatot a pályázati kiírások tartalmával kapcsolatban.

A nyílt levél aláírói javaslatukban a tömegintézények teljes körű megszüntetése, az emberléptékű lakhatási formák hálózatának kialakítása melletti elköteleződést és az ennek megfelelő intézkedéseket, valamint a pályázati kiírások módosítását várják a kormánytól. Olvassa el és véleményezze javaslatunkat.

A javaslat letölthető és aláírható, kérjük, ha egyetért vele, az alul lévő hozzászólás dobozba írva csatlakozzon hozzá!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Állami Taigetosz - A súlyosan, halmozottan fogyatékos tanulók iskolai oktatásáról

Verdes Tamás cikke a Magyar Narancs 42. számában a súlyosan, halmozottan fogyatékos gyerekek iskolai oktatásáról.

Hogyan segíts egy "pszichiatriai beteget" úgy, hogy még hálás is legyen érte?

Képzeld csak el.

Egy nap kicsúszik a lábad alól a talaj. Elhagy a párod, kirúgnak a munkahelyedről, és megindulsz a lejtőn.

Inni kezdesz, és elhanyagolod magad. Pár nappal később másnaposan ébredsz az utcakövön.

Két lehetőség közül választhatsz.

Kihívják a mentőt, és bevisznek a János kórházba, ahol gyógyszeres kezelést kapsz a zárt osztályon, majd gondnokság alá helyeznek.

Vagy minden hivatalos ügyintézés nélkül odaül melléd valaki a kőre, és azt mondja: „Szia, nekem az a dolgom, hogy segítsek neked. Nem fogom megmondani, mire van szükséged, és nem fogok prédikálni sem, hogy hagyd abba az ivást. És nem megyünk hivatalba sem. Csak figyelek rád, és segítek abban, amit kérsz tőlem.

Melyiket választanád?

"El akarták venni a gyerekemet"

Sztokja Máriát korán értelmi fogyatékosnak minősítették, majd intézetbe került. Az intézetben megerőszakolták, majd abortuszra akarták kényszeríteni. Ma önállóan él és dolgozik, egy lakótelepi lakásban neveli lányát. Különös szomszédok, 4. rész.