Nyílt levél után egyeztetés (2. rész)

"A szokásos eljárási rendtől eltérően, az NFÜ elnöke kezdeményezi ... hogy haladéktalanul kerüljön sor egy személyes szakmai egyeztetési folyamatra a véleményt küldő szakmai szervezetek képviselőivel." - írta az NFÜ elnöke vasárnap délután az ügynökség holnapján, miután nemzetközi és hazai szervezetek tiltakoztak a tervezett pályázati kiírások ellen. A TASZ ott lesz az egyeztetésen. Olvassa el és kommentálja a civilek javaslatát; csatlakozzon hozzá!

Az NFÜ társadalmi vitára bocsátott pályázati kiírásai kapcsán nemzetközi és hazai civil szervezetek és tudományos műhelyek a miniszterelnöknek és a szociális és munkaügyi miniszternek írott nyílt levélben tiltakoztak a fogyatékos személyeket elzáró tömegintézmények újbóli létrehozása ellen.

Bugarszki Zsolt, az ELTE TáTK oktatójának az index.hu oldalain közzétett írása szerint a pályázatok véglegesítése azt jelentené, hogy „Ratkó Anna örökségét ápoljuk majd, hazug módon a kitagolás és a társadalmi integráció ezek szerint senki által komolyan nem vett jelszavai mögé bújva.” Az NFÜ internetes fórumán megszólalók – Horváth Péter, az Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára, Könczei György, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypdagógiai Kar kutatója, Lányiné Dr. Engelmayer Ágnes, klinikai szakpszichológus, Petri Gábor, az Autisták Országos Szövetségének ügyvezetője, Szauer Csilla, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány ügyvezető igazgatója – a pályázat visszavonását kérték.

A tiltakozás nyomán Korózs Lajos államtitkár október 14-ére a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban tartandó egyeztetésre hívta meg az Autisták Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Szövetsége, a Kézenfogva Alapítvány, a Központ a Mentális Sérültekért Alapítvány, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum és a Társaság a Szabadságjogokért képviselőit, hogy személyesen is adják elő kifogásaikat, és tegyenek javaslatot a pályázati kiírások tartalmával kapcsolatban.

A nyílt levél aláírói javaslatukban a tömegintézények teljes körű megszüntetése, az emberléptékű lakhatási formák hálózatának kialakítása melletti elköteleződést és az ennek megfelelő intézkedéseket, valamint a pályázati kiírások módosítását várják a kormánytól. Olvassa el és véleményezze javaslatunkat.

A javaslat letölthető és aláírható, kérjük, ha egyetért vele, az alul lévő hozzászólás dobozba írva csatlakozzon hozzá!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Régi jogfosztás az új Polgári Törvénykönyvben

Az új polgári törvénykönyv elfogadásával az országgyűlés bebetonozná a gondnokság alá helyezés elavult és jogfosztó rendszerét. Ezzel megerősítené és fenntartaná a fogyatékossággal élő magyar állampolgárok társadalmi kirekesztettségét, és megsértené hazánk nemzetközi szerződésben tett vállalásait.

A TASZ jelentése a szekszárdi fogyatékos személyek otthonáról

A TASZ 2010-ben fogyatékos személyek nagy létszámú bentlakásos intézményeiben tényfeltáró monitoring-programot indított. A látogatások célja az intézményben lakó személyek alkotmányos jogai érvényesülésének és a szolgáltatásokkal való elégedettségének vizsgálata. 2010. november 2. és 4. között szekszárdon jártunk. Olvassa el a TASZ jelentését!

Lázár János javaslata fogyatékos gyerekek oktatási jogait veszélyezteti - levél a szakpolitikusoknak

A súlyosan-halmozottan fogyatékos gyerekek oktatási jogai fokozatosan fejlődtek a rendszerváltás óta. Lázár János egymondatos indoklással ellátott javaslata ezeket a jogokat sodorja veszélybe. Szülők, szakemberek és civilek közös levele a módosító visszavonásáért. Az érkező aláírásokat folyamatosan töltjük fel a honlapra!