Nyilvános adat a rektorok fizetése – Újabb információszabadság pert nyert a TASZ

2010. május 27-én született precedens értékű jogerős döntésében a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy az egyetemi vezetők fizetése mindenki számára megismerhető adat.

Bodoky Tamás újságíró és a TASZ által indított próbaper a gödöllői Szent István Egyetem ellen indult, azonban mostantól az összes többi állami vagy önkormányzati tulajdonú felsőoktatási intézmény kapcsán lehet hivatkozni a jogerős döntésre. Korábban több információ is keringett arról, hogy az egyetemi és főiskolai rektorok milliókat keresnek havonta. A TASZ által képviselt újságíró az összes állami egyetem és főiskola vezetőjét megkereste, de egyikük sem árulta el, hogy mennyit keres. A rektorok egy közös nyilatkozatot adtak ki a Magyar Rektori Konferencián keresztül, amelyben azt hangsúlyozták, hogy a keresetükkel kapcsolatos adatok nem közérdekből nyilvánosak, hanem személyes adatok, és ebből következően saját maguk dönthetik el, hogy kit tájékoztatnak arról. A Rektori Konferencia a maratoni hosszúságú elsőfokú tárgyalás utolsó 5 percében közölte, hogy ő semmilyen adatot nem kezel, s csak „szívélyes levelezés” volt a részéről, hogy válaszolt az adatigénylésre a ténylegesen megkeresett egyetemek helyett. Szerencsére számoltunk ezzel a rosszhiszemű magatartással már az eljárás megindításakor, ezért a biztonság kedvéért a gödöllői Szent István Egyetemet is pereltük. Mivel a Rektori Konferencia adatkezelői minőségét lehetetlen volt bizonyítani, így velük szemben elvesztettük az elsőfokú pert, azonban a Szent István Egyetemet adatszolgáltatásra kötelezte a bíróság. Ahogyan azt már megszokhattuk az állami intézményektől, nem nyugodott bele a gödöllői rektor sem a jogszabályok nyilvánosságpárti értelmezésébe. Lényegében a joggal ellentétesnek deklarált érveit ismételve – tehát teljesen feleslegesen, könnyen lehet, hogy pusztán időhúzási célzattal - fellebbezett. Nagy fordulatot ennek megfelelően nem is történt: az egyértelmű és logikus elsőfokú döntést ugyanazon indoklással hagyta helyben az Ítélőtábla. Az elsőfokú ítélethez hasonlóan a ma született jogerős döntés is a TASZ álláspontját fogadta el, és kimondta, hogy a rektorok közfeladatot végző vezetők, ezért bizonyos személyes adataik – így fizetéseik mértéke – nyilvánosak, mert szorosan összefüggenek közfeladatuk ellátásával. Bízunk abban, hogy a pervesztes felek az adófizetők pénzén való további pereskedés helyett belenyugszanak a jogerős döntésbe, és nyilvánosságra hozzák a kért információkat.

A rektori fizetések mértékéről ide kattintva tájékozódhat.
A Szent-István Egyetem rektor-helyetteseinek és dékánjainak az adatai itt találhatóak.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az informátor védelme

A TASZ és a K-Monitor közösen véleményezte a kormánynak a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvénytervezetét.

TASZ-vélemény a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló T/10831. törvényjavaslatról

Újabb törvényjavaslatot nyújtottak be a Parlamentbe az állami tulajdonú gazdasági társaságok működésének átláthatóságának növelése érdekében. A javaslat bevezetne örömteli intézkedéseket, azonban több, célszerűtlennek tűnő megoldást is tartalmaz. Olvassa el a TASZ álláspontját!

Az új KRESZ egyeztetése

2009 januárjában lesz az új KRESZ közigazgatási egyeztetése, de már 2008 II. félévében szakmai egyeztetéseket kezd a közlekedési minisztérium – derült ki dr. Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterhez intézett közérdekű adatigénylésünk nyomán.