Nyilvános adat a rektorok fizetése – Újabb információszabadság pert nyert a TASZ

2010. május 27-én született  precedens értékű jogerős döntésében a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy az egyetemi vezetők fizetése mindenki számára megismerhető adat.

Bodoky Tamás újságíró és a TASZ által indított próbaper a gödöllői Szent István Egyetem ellen indult, azonban mostantól az összes többi állami vagy önkormányzati tulajdonú felsőoktatási intézmény kapcsán lehet hivatkozni a jogerős döntésre. Korábban több információ is keringett arról, hogy az egyetemi és főiskolai rektorok milliókat keresnek havonta. A TASZ által képviselt újságíró az összes állami egyetem és főiskola vezetőjét megkereste, de egyikük sem árulta el, hogy mennyit keres. A rektorok egy közös nyilatkozatot adtak ki a Magyar Rektori Konferencián keresztül, amelyben azt hangsúlyozták, hogy a keresetükkel kapcsolatos adatok nem közérdekből nyilvánosak, hanem személyes adatok, és ebből következően saját maguk dönthetik el, hogy kit tájékoztatnak arról. A Rektori Konferencia a maratoni hosszúságú elsőfokú tárgyalás utolsó 5 percében közölte, hogy ő semmilyen adatot nem kezel, s csak „szívélyes levelezés” volt a részéről, hogy válaszolt az adatigénylésre a ténylegesen megkeresett egyetemek helyett. Szerencsére számoltunk ezzel a rosszhiszemű magatartással már az eljárás megindításakor, ezért a biztonság kedvéért a gödöllői Szent István Egyetemet is pereltük. Mivel a Rektori Konferencia adatkezelői minőségét lehetetlen volt bizonyítani, így velük szemben elvesztettük az elsőfokú pert, azonban a Szent István Egyetemet adatszolgáltatásra kötelezte a bíróság. Ahogyan azt már megszokhattuk az állami intézményektől, nem nyugodott bele a gödöllői rektor sem a jogszabályok nyilvánosságpárti értelmezésébe. Lényegében a joggal ellentétesnek deklarált érveit ismételve – tehát teljesen feleslegesen, könnyen lehet, hogy pusztán időhúzási célzattal - fellebbezett. Nagy fordulatot ennek megfelelően nem is történt: az egyértelmű és logikus elsőfokú döntést ugyanazon indoklással hagyta helyben az Ítélőtábla. Az elsőfokú ítélethez hasonlóan a ma született jogerős döntés is a TASZ álláspontját fogadta el, és kimondta, hogy a rektorok közfeladatot végző vezetők, ezért bizonyos személyes adataik – így fizetéseik mértéke – nyilvánosak, mert szorosan összefüggenek közfeladatuk ellátásával. Bízunk abban, hogy a pervesztes felek az adófizetők pénzén való további pereskedés helyett belenyugszanak a jogerős döntésbe, és nyilvánosságra hozzák a kért információkat.

A rektori fizetések mértékéről ide kattintva tájékozódhat.
A Szent-István Egyetem rektor-helyetteseinek és dékánjainak az adatai itt találhatóak.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Ha lehet, még átláthatatlanabb Magyarország

Az atlatszo.hu, a K-Monitor, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Transparency International közös javaslatcsomagot tett közzé az információszabadságról szóló törvény október elsején hatályba lépő módosítása kapcsán. Szövegükben felvázolták a legalapvetőbb lépéseket, melyeket szükségesnek tartanak ahhoz, hogy Magyarország lépést tartson a térséggel a közpénzek átláthatósága területén.

Tovább a lejtőn – elfogadta a kormány a Nemzeti Korrupcióellenes Programot

A tervezethez képest tovább gyengült a kormány korrupcióellenes programja, kikerült belőle a pártfinanszírozás és a közérdekű bejelentőket védő törvény reformja, és nem foglalkoznak a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozataival sem. Cserébe szigorúbb szabályokra számíthat a civil és az üzleti szektor.

Szabadságjogi tanórák középiskolásoknak

A TASZ a Magyar Helsinki Bizottsággal és az Eötvös Károly Intézettel közösen olyan tanóra-mintákat készített a középiskolák számára, amelyek a demokratikus jogállamban legfontosabb szabadságjogok jelentőségével és e jogok gyakorlásával ismertetik meg a diákokat. A három jogvédő szervezet az alábbi óratervekkel ahhoz kíván hozzájárulni, hogy a diákok a választójog, a véleménynyilvánítás szabadsága, a gyülekezési jog és az információszabadság lényegével, tartalmával, alkalmazásukkal megismerkedve felelős és aktív állampolgárokká váljanak. Az óratervek anyaga szabadon felhasználható.