„Nyilvántartanak – Nyilván tartanak tőled” (Kontroll Csoport)

Tudja, hogy a titkosszolgálatok az Ön által reggel megnézett internetes honlapokat könnyedén visszakereshetik? Tudja Ön, hogy mobiltelefon-használatával kapcsolatos összes adatát rögzítik és tárolják?

Ma Magyarországon a rendőrség, ügyészség és nemzetbiztonsági szolgálatok törvényi felhatalmazással rendelkeznek arra, hogy kommunikációs szokásainkkal kapcsolatos személyes adataink óriási halmazát kontroll nélkül ismerjék meg.

Telefon, és internet-használatkor úgynevezett forgalmi adatok keletkeznek. Ezek mutatják, hogy kinek telefonálunk és honnan, meddig tart a beszélgetés, kinek küldünk emailt vagy SMSt, milyen internetes oldalakat látogatunk. Ezek személyes adatok, amelyek alapján nyomon követhető, hogy kivel és milyen gyakran érintkezünk, és ezért személyes kapcsolataink könnyen feltérképezhetőek. Internetes szokásaink megfigyelése lehetővé teszi, hogy világnézeti meggyőződésünket, intim szféránkat ismerjék meg a hatóságok.

 A forgalmi adatainkat a fenti szervek anélkül ismerhetik meg, hogy igazolniuk kellene, hogy valamilyen bűncselekménnyel kapcsolatban nyomoznak. A hatóságok személyes adatainkat összességükben és összefüggéseikben ismerhetik meg, az állampolgárok ellenben azt sem tudják, hogy pontosan milyen hatóság hány személyes adtát kéri el a szolgáltatást nyújtó cégektől.
Január 28. az Adatvédelem Nemzetközi Napja. Ez alkalmából a Társaság a Szabadságjogokért munkatársai a hírközlési szolgáltatóktól kérnek tájékoztatást arról, hogy milyen adatokat kezelnek róluk és ezeket mely hatóságok felé továbbították.
A TASZ szeretné felhívni az emberek figyelmét arra, hogy van lehetőségük tájékoztatást kérni arról, hogy személyes adataik között kutakodnak-e a hatóságok, és ha igen, akkor milyen céllal teszik ezt.
Ön is szeretné tudni, hogy mely személyes adatait kezelik és esetleg továbbítják a hatóságoknak? A linkre kattintva az előre megírt leveleket talál, amelyet megfelelő kitöltés után megküldhet a szolgáltatójának.
Levél-minta vezetékes telefon forgalmi adatiról való tájékoztatáshoz
Levél-minta mobiltelefon forgalmi adatiról való tájékoztatáshoz kapcsolatos
Levél-minta mobil-internet és vezetékes internet forgalmi adatiról való tájékoztatáshoz kapcsolatos
Amennyiben az üggyel kapcsolatban kérdése van, hívja Hüttl Tivadart, a TASZ Adatvédelem és Információszabadság Programvezetőjét a 06/30-341-69-27-es és a 279-22-30-as telefonszámokon vagy Simon Évát a 06/30 382-03-15-ös számon.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az arcfelismerő kameráké a jövő?

Józsefvárosban a meglevő 115 térfigyelő kamera korszerűsítése mellett 65 új kamerát is átadtak október 7-én. A 300 millió forintos beruházással immár 100%-os lett Józsefváros lefedettsége, illetve a kamerák alkalmasak lesznek arra is, hogy arcfelismerő rendszerrel kössék össze őket.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Hol vannak a térfigyelő kamerák?

A rendőrség honlapján elérhető az országban fellelhető összes térfigyelő kamera elhelyezkedése.