Barion Pixel TASZ | „Nyilvántartanak – Nyilván tartanak tőled” (Kontroll Csoport)

„Nyilvántartanak – Nyilván tartanak tőled” (Kontroll Csoport)

Tudja, hogy a titkosszolgálatok az Ön által reggel megnézett internetes honlapokat könnyedén visszakereshetik? Tudja Ön, hogy mobiltelefon-használatával kapcsolatos összes adatát rögzítik és tárolják?

Ma Magyarországon a rendőrség, ügyészség és nemzetbiztonsági szolgálatok törvényi felhatalmazással rendelkeznek arra, hogy kommunikációs szokásainkkal kapcsolatos személyes adataink óriási halmazát kontroll nélkül ismerjék meg.

Telefon, és internet-használatkor úgynevezett forgalmi adatok keletkeznek. Ezek mutatják, hogy kinek telefonálunk és honnan, meddig tart a beszélgetés, kinek küldünk emailt vagy SMSt, milyen internetes oldalakat látogatunk. Ezek személyes adatok, amelyek alapján nyomon követhető, hogy kivel és milyen gyakran érintkezünk, és ezért személyes kapcsolataink könnyen feltérképezhetőek. Internetes szokásaink megfigyelése lehetővé teszi, hogy világnézeti meggyőződésünket, intim szféránkat ismerjék meg a hatóságok.

 A forgalmi adatainkat a fenti szervek anélkül ismerhetik meg, hogy igazolniuk kellene, hogy valamilyen bűncselekménnyel kapcsolatban nyomoznak. A hatóságok személyes adatainkat összességükben és összefüggéseikben ismerhetik meg, az állampolgárok ellenben azt sem tudják, hogy pontosan milyen hatóság hány személyes adtát kéri el a szolgáltatást nyújtó cégektől.
 
Január 28. az Adatvédelem Nemzetközi Napja. Ez alkalmából a Társaság a Szabadságjogokért munkatársai a hírközlési szolgáltatóktól kérnek tájékoztatást arról, hogy milyen adatokat kezelnek róluk és ezeket mely hatóságok felé továbbították.
 
A TASZ szeretné felhívni az emberek figyelmét arra, hogy van lehetőségük tájékoztatást kérni arról, hogy személyes adataik között kutakodnak-e a hatóságok, és ha igen, akkor milyen céllal teszik ezt.
 
Ön is szeretné tudni, hogy mely személyes adatait kezelik és esetleg továbbítják a hatóságoknak? A linkre kattintva az előre megírt leveleket talál, amelyet megfelelő kitöltés után megküldhet a szolgáltatójának.
 
 
 
Amennyiben az üggyel kapcsolatban kérdése van, hívja Hüttl Tivadart, a TASZ Adatvédelem és Információszabadság Programvezetőjét a 06/30-341-69-27-es és a 279-22-30-as telefonszámokon vagy Simon Évát a 06/30 382-03-15-ös számon.

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.