Nyomozás bántalmazó rendőrökkel szemben

A Társaság a Szabadságjogokért Romaprogramja keretében sértetti képviseletet nyújt annak az asszonynak, aki feljelentést tett az őt és 12 éves fiát, valamint a segítségükre siető férfit tettleg bántalmazó rendőrök ellen. A Miskolci Nyomozó Ügyészség elrendelte a nyomozást hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettének gyanúja miatt.

A Társaság a Szabadságjogokért információi szerint igen gyakori jelenség Borsod megye bizonyos településein, hogy egyes rendőrök roma embereket – közöttük asszonyokat, gyermekeket is - minden alapos ok nélkül megfélemlítenek, bántalmaznak. A sértettek az esetek nagy részében nem mernek a rendőrök ellen feljelentést tenni. 

A Büntető Törvénykönyv 226. § (1) bekezdése értelmében az a hivatalos személy, aki hivatalos eljárása során mást tettleg bántalmaz, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

A feljelentő és más szemtanúk elbeszélése szerint az eset a következőképpen zajlott le:

Egy május végi napon este, egy Borsod megyei kis faluban a később feljelentést tevő asszony hazafele tartott két másik asszonnyal és öt gyerekkel egy születésnapi mulatságról. 

Egyszer csak arra lettek figyelmesek, hogy egy rendőrautó követi őket, amelyben két rendőr ült. Az autót vezető rendőr a járműből kiszólva minősíthetetlen stílusban csendre utasította őket, majd szidalmazni, sértegetni kezdte az egyik asszonyt, végül kiszállt az autóból és szitkozódva személyazonosságuk igazolására szólította fel a jelenlévőket.

A később feljelentést tevő asszonynál nem volt személyi igazolány, ezért felajánlotta, hogy elhozza azt a körülbelül 10 méterre lévő házukból, vagy elküldi érte a jelenlévő, 12 éves gyermekét. Az intézkedő rendőr erre nem adott lehetőséget, hanem az asszonyt, akinek kezében volt másfél éves unokája, nekivágta a rendőrautónak, majd – miután a gyermeket a jelen lévő édesanyja riadtan átvette - elkezdte őt megbilincselni. Az asszony 12 éves fia megpróbált közbeavatkozni, mire a rendőrtől kapott két pofont, majd a másik rendőr őt is megbilincselte.

A hangzavarra felfigyelő, segítségükre siető férfinek az egyik rendőr szó nélkül kirúgta a lábait, majd a földön őt is megbilincselték.

A rendőrök közben erősítést kértek, és végül mindhárom megbilincselt személyt előállították a Sz-i Rendőrkapitányságon. Később gyanúsítottként hallgatták ki őket.

 

 

 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Civil szervezetek szerint hibázott a rendőrség Konyáron

Öt másik emberi jogi szervezettel együtt levélben fordultunk a belügyminiszterhez, az országos rendőr-főkapitányhoz és a Hajdú-Bihar megyei rendőr-főkapitányhoz kérve, hogy vizsgálják ki a rendőrség eljárását a szeptember 5-i konyári eseményekkel kapcsolatban.

Nem jár letöltendő négy ember brutális, csoportos szétveréséért

 

Az „útonálló jelleggel”, szervezetten, csoportosan, maszkban, felfegyverkezve, négy védtelen közmunkás ellen elkövetett súlyos testi sértésért a másodfokú bíróság szerint a felfüggesztett szabadságvesztés arányos büntetés.

Repül a nehéz kő

Egy hónappal a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőrakciójának befejezése után sincs nyugalom Gyöngyöspatán. Két kopasz, fekete ruhás férfi két öklömnyinél is nagyobb kővel bedobta az egyik ház ablakát, miközben azt kiabálták: "Meghaltok büdös tetves cigányok, ha nem költöztök el innen Patáról". A házban két felnőtt tartózkodott. A kihívott rendőr a bűncselekmény eszközéül használt köveket nemes egyszerűséggel lerakta a kertben.