Nyomozás bántalmazó rendőrökkel szemben

A Társaság a Szabadságjogokért Romaprogramja keretében sértetti képviseletet nyújt annak az asszonynak, aki feljelentést tett az őt és 12 éves fiát, valamint a segítségükre siető férfit tettleg bántalmazó rendőrök ellen. A Miskolci Nyomozó Ügyészség elrendelte a nyomozást hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettének gyanúja miatt.

A Társaság a Szabadságjogokért információi szerint igen gyakori jelenség Borsod megye bizonyos településein, hogy egyes rendőrök roma embereket – közöttük asszonyokat, gyermekeket is - minden alapos ok nélkül megfélemlítenek, bántalmaznak. A sértettek az esetek nagy részében nem mernek a rendőrök ellen feljelentést tenni. 

A Büntető Törvénykönyv 226. § (1) bekezdése értelmében az a hivatalos személy, aki hivatalos eljárása során mást tettleg bántalmaz, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

A feljelentő és más szemtanúk elbeszélése szerint az eset a következőképpen zajlott le:

Egy május végi napon este, egy Borsod megyei kis faluban a később feljelentést tevő asszony hazafele tartott két másik asszonnyal és öt gyerekkel egy születésnapi mulatságról. 

Egyszer csak arra lettek figyelmesek, hogy egy rendőrautó követi őket, amelyben két rendőr ült. Az autót vezető rendőr a járműből kiszólva minősíthetetlen stílusban csendre utasította őket, majd szidalmazni, sértegetni kezdte az egyik asszonyt, végül kiszállt az autóból és szitkozódva személyazonosságuk igazolására szólította fel a jelenlévőket.

A később feljelentést tevő asszonynál nem volt személyi igazolány, ezért felajánlotta, hogy elhozza azt a körülbelül 10 méterre lévő házukból, vagy elküldi érte a jelenlévő, 12 éves gyermekét. Az intézkedő rendőr erre nem adott lehetőséget, hanem az asszonyt, akinek kezében volt másfél éves unokája, nekivágta a rendőrautónak, majd – miután a gyermeket a jelen lévő édesanyja riadtan átvette - elkezdte őt megbilincselni. Az asszony 12 éves fia megpróbált közbeavatkozni, mire a rendőrtől kapott két pofont, majd a másik rendőr őt is megbilincselte.

A hangzavarra felfigyelő, segítségükre siető férfinek az egyik rendőr szó nélkül kirúgta a lábait, majd a földön őt is megbilincselték.

A rendőrök közben erősítést kértek, és végül mindhárom megbilincselt személyt előállították a Sz-i Rendőrkapitányságon. Később gyanúsítottként hallgatták ki őket.

 

 

 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Előítélet (nem) számít!?

A rendőrség nem veszi figyelembe, hogy antiszemita előítélettől indíttatva bántalmazták a Raoul Wallenberg Egyesület elnökét, így nem gyűlölet-bűncselekmény, hanem csak testi sértés miatt nyomoz. Holott a jog erősebb védelmet biztosít a rasszista, antiszemita és homofób bűncselekmények áldozatainak. Úgy tűnik, a jogalkalmazás viszont nem így tesz.

Szélsőséges terror és állami tétlenség Gyöngyöspatán

A TASZ álláspontja szerint Gyöngyöspatán a rendfenntartás szerepét maguknak vindikáló személyek félelemkeltő tevékenysége nem tartozott a gyülekezési jog védelme alá. Fenyegető fellépésükkel a településen tíz napig „járőröző” személyek az állami erőszakmonopólium kizárólagosságát kérdőjelezték meg, a rendőrség tétlensége pedig jogbizonytalanságot okozott.

A TASZ Romaprogramjának munkatársai több alkalommal a helyszínre látogattak, az eseményekről és a roma lakosok panaszairól videófelvételeket és esetleírásokat készítettek. Helyszíni tapasztalataink alapján jogi állásfoglalást alakítottunk ki a helyzetről, amelyben részletesen elemezzük, hogy milyen törvényhelyek alapján milyen intézkedéseket kellett volna a hatóságoknak megtennie.

Március 17-én munkatársaink a TASZ jogi állásfoglalását személyesen ismertették Balog Zoltán Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárral.

A Kúria szerint is rasszizmus vezérelte a gárdistákra támadó sajóbábonyi romákat

Felülvizsgálati eljárásban támadtuk meg a Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítéletét, de a Kúria védencünk ellen döntött. A strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordultunk.