Olvassa el a Lelkiismeret '88 Csoport gyülekezési ügyében hozott bírósági ítéletet

A 2003. december 1-én a Gesztenyéskertben tartott gyülekezés feloszlatásáról jogerősen kimondta a Fővárosi Bíróság, hogy a BRFK jogellenesen járt el. A perben iránymutató jellegű döntés született, amely nagyon komoly kihatással lehet a rendőrségi gyakorlatra. Az ítélet írásos változata most vált hozzáférhetővé.

A Társaság a Szabadságjogokért örömmel konstatálja, hogy a közelmúltban két olyan ügyben is kedvező bírósági ítélet született, melyek tárgya az volt, vajon a rendőrség jogosan tilt-e be be rendezvényeket.

A Lelkiismeret 88 Csoport egy korábbi, 2003-as, karhatalmi módszerekkel szétzavart rendezvényének ügyében a bíróság kimondta , hogy a rendőri intézkedés jogsértő volt. Ugyanígy, pozitív tartalmú döntés született abban az ügyben is, melynek során a LCS 2005-ös, december 1-ére tervezett rendezvényének eredeti útvonalon való megtartását a rendőrség megtiltotta. Bár az első fokú bíróság az ügyben a rendőrségnek adott igazat, másodfokon a jogerős döntés ezzel ellentétesen azt mondta ki, hogy a rendezvényt igenis meg lehetett volna tartani a tervezett útvonalon.

A döntéseket a TASZ nem csak a gyülekezési szabadság alkotmányos jogának valódi érvényesülése, hanem amiatt is nagy jelentőségűnek tartja, hogy ezúttal a Magyar Köztársaság független bírósága jutott arra a következtetésre, hogy a rendőrség megsértette a polgárok egy csoportjának szabadságjogait. Tekintettel arra, hogy a gyülekezési és szólásszabadsággal kapcsolatos ügyekben a rendőrség nem először tanúsított jogtalan magatartást, a TASZ felhívja a figyelmet arra, hogy a fenti ügyekért a Budapesti Rendőrfőkapitány szakmai, a Belügyminiszter Asszony pedig politikai felelősséggel tartozik.

Kapcsolódó anyagok:
a Gesztenyéskert döntés
dr. Gaudi Nagy Tamás Gesztenyéskerti csaták c. tanulmánya
a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az ’56-os megemlékezéssel kapcsolatos állami feladatokról és azok elmulasztásáról

Jogsértő az, hogy a forradalom hivatalos, állami megünneplésére nem engedtek be minden állampolgárt, hanem egyeseket vélt véleményük miatt kizártak, míg másokat nem védtek meg akkor, amikor a véleménynyilvánításuk miatt atrocitások érték őket a tömegben. Hiába magáncég volt megbízva a rendezvény biztosítási feladataival, a rendőrség kötelességeit ez nem teszi zárójelbe, felelőssége nem hagyható figyelmen kívül.

Egyetértett velünk a Kúria is: sértette a gyülekezési szabadságot a gödöllői rendelet

Még a nyáron számoltunk be arról, hogy ellentétes a gyülekezési szabadsággal az a gödöllői helyi rendelet, amelynek értelmében közterület-használati engedélyt kellett kérni a politikai rendezvények megtartásához. Október 31-én a Kúria végül megsemmisítette a jogellenes rendelkezést.

A bíróság és a sajtó: hogyan lesz egy hírből annak ellentéte?

A TASZ elnökének írása a keddi ítéletekről és azok sajtóban való megjelenítéséről.