Barion Pixel TASZ | Ötvenöt szociális rendeletet támadott meg a TASZ a kormányhivataloknál

Ötvenöt szociális rendeletet támadott meg a TASZ a kormányhivataloknál

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet tiltakozik az önkormányzati gyakorlat ellen, amely szerint több településen is a szociális ellátások feltételévé teszik, hogy valakinek rendezett-e a lakókörnyezete, vagy rendeltetésszerűen használja-e a WC-t a házban. A TASZ ötvenöt ilyen rendeletet támadott meg a megyei kormányhivataloknál: Pest, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében.

A TASZ olyan abszurd rendeletet is talált a szabályozásokat vizsgálva, amely szerint a szociális ellátás feltétele a lakás folyamatos tisztán tartása, takarítása, higiéniájának biztosítása, a vizes helyiség, WC rendeltetésszerű használata, rendszeres takarítása, fertőtlenítése. Máshol a jegyző ellenőrizheti, hogy nincs-e nyoma rágcsálóknak és légyinváziónak. Egyes településeken a szociális juttatásra csak akkor jogosult az igénylő, ha a lakás padlózatát, falazatát folyamatosan takarítja, meszeli.

A TASZ álláspontja szerint ezek a rendeletek sértik a Szociális törvény egyes rendelkezéseit, emellett az érintettek emberi méltósághoz, szociális biztonsághoz, magánélethez való jogát és ezekkel összefüggésben az egyenlő bánásmódhoz való jogot.

“Ugyan a szociális törvény korábban felhatalmazta az önkormányzatokat ilyen szabályok alkotására, de az alkotmányellenes felhatalmazást 2015-ben kivették a törvényből. Azt, hogy nem lehet szociális támogatás feltételévé tenni szociális szempontokat, korábban a Kúria is kimondta. Ennek megfelelően az általunk megtámadott rendeleteket azonnal hatályon kívül kell helyezni”- nyilatkozta Boros Ilona, a TASZ Egyenlőség Projektjének munkatársa.

A TASZ részletes szakmai állásfoglalását ide kattintva olvashatja. 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.