Ózdi romák panasza rendőri intézkedés miatt

Ózdi romák 2009. május 8-án egy rendőri intézkedés miatt panasszal fordultak a Független Rendészeti Panasztestülethez. A húsz Hétes telepi sértett azután fordult a Panasztestülethez, hogy egy általuk kezdeményezett intézkedés során a kiérkező rendőrök őket megalázták, és súlyosan megsértették emberi méltóságukat.

A telepen lakók 2009. május 1-én az esti órákban lakóhelyük környékén egy sötét autóra lettek figyelmesek, és többen később lövéseket is hallottak. Az általuk kihívott rendőrök azonban segítség és érdemi intézkedés helyett a telefonon bejelentést tevő romákat és a közben összegyűlt tömeget sértegették és megalázták.

A sértettek ilyen előzmények után érthető módon nem bíznak abban, hogy az ellenük forduló ózdi rendőrök fellettesei, valamint az ózdi rendőrkapitányság képesek lennének a történtek objektív kivizsgálására, ezért fordultak a rendőrségtől elkülönülő Független Rendészeti Panasztestülethez Az ügyben képviseletüket a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) jogsegélyszolgálata látja el. A TASZ a Testület előtti eljárás kezdeményezésével egyidejűleg felajánlja a konfliktus résztvevőinek, azaz az érintett rendőrkapitányságnak és a telep lakóinak egy esetleges mediálási folyamat koordinálását is.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Brutális kényszervallatás eltussolása miatt ítélte el a magyar államot a strasbourgi bíróság

Mai ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) megállapította, hogy a magyar hatóságok megsértették roma származású ügyfelünk alapvető emberi jogait azzal, hogy eltussoltak egy rendőrségi fogdán történt kényszervallatást.

Nincs olyan anya, aki be tudná pótolni ezeket az elvesztett éveket

Fél éve, március végén hírt adtunk róla, hogy Bence két éves korában végre hazakerült a szüleihez. Mint akkor megírtuk, a kisbaba születésekor azért nem kerülhetett haza, mert a helyi védőnő hónapokkal korábban jelezte a kórház számára: „Az asszonynak minden gyermeke átmeneti nevelésben van. Irreális lenne az újszülött kórházból való távozása az anyával együtt.”

Mit érdemel?

Mit érdemel az a szülő páros, aki a jelzőrendszer szerint nem megfelelően neveli a gyerekeit? A gyerekvédelmi törvény tökéletesen rendelkezik erről. Családba fogadás, helyettesítő szülői szolgálat, ideiglenes hatályú elhelyezés. Ha az utóbbi mellett döntenek, a szülőknek a törvény szerint harminc nap áll rendelkezésükre, hogy az okokat, amik a kiemeléshez vezettek megszüntessék, a gyakorlatban azonban ez többször harminc nap szokott lenni. Ha az ideiglenes hatályú elhelyezés felülvizsgálatakor még mindig fenn állnak a kiemelést indikáló okok, akkor a gyerekeket nevelésbe veszik. Ezt évente vizsgálják felül.