Ózdi romák panasza rendőri intézkedés miatt

Ózdi romák 2009. május 8-án egy rendőri intézkedés miatt panasszal fordultak a Független Rendészeti Panasztestülethez. A húsz Hétes telepi sértett azután fordult a Panasztestülethez, hogy egy általuk kezdeményezett intézkedés során a kiérkező rendőrök őket megalázták, és súlyosan megsértették emberi méltóságukat.

A telepen lakók 2009. május 1-én az esti órákban lakóhelyük környékén egy sötét autóra lettek figyelmesek, és többen később lövéseket is hallottak. Az általuk kihívott rendőrök azonban segítség és érdemi intézkedés helyett a telefonon bejelentést tevő romákat és a közben összegyűlt tömeget sértegették és megalázták.

A sértettek ilyen előzmények után érthető módon nem bíznak abban, hogy az ellenük forduló ózdi rendőrök fellettesei, valamint az ózdi rendőrkapitányság képesek lennének a történtek objektív kivizsgálására, ezért fordultak a rendőrségtől elkülönülő Független Rendészeti Panasztestülethez Az ügyben képviseletüket a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) jogsegélyszolgálata látja el. A TASZ a Testület előtti eljárás kezdeményezésével egyidejűleg felajánlja a konfliktus résztvevőinek, azaz az érintett rendőrkapitányságnak és a telep lakóinak egy esetleges mediálási folyamat koordinálását is.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az ítélőtábla szerint a gárdát utálni rasszizmus

Megint romákat ítéltek el gyűlölet-bűncselekményért. Az eset újdonsága, hogy a bíróság nemcsak magyarellenes hanem gárdaellenes indítékot is megállapított, vagyis nyíltan alkalmazhatónak találta a rasszizmus ellen védő büntetőjogi szabályt a rasszisták védelmében.

Közös fellépéssel a szabálysértési rendszer megváltoztatásáért

Hat civil szervezet összefogásával 2015 decemberében munkacsoport alakult a szabálysértési szabályozás és gyakorlat megváltoztatásáért. A munkacsoportban a következő civil szervezetekkel dolgozik együtt a TASZ: Magyar Helsinki Bizottság, Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, Roma Sajtóközpont, Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete, Utcajogász Egyesület.

A jog sikere: másfél év után újra együtt a család

Bírói felülvizsgálat útján elértük, hogy a gyámhatóság családjába visszahelyezze a két gyermeket, akik másfél évig nevelkedtek szüleiktől elszakítva a gyámhatóság megalapozatlan határozata folytán. Az eset alátámasztja azt a tapasztalatunkat, hogy nagyon szegény, különösen roma családok esetében gyakran fordulnak elő jogellenes gyermekkiemelések, a rendszer néhol diszkriminatívan működik.