Ózdi romák panasza rendőri intézkedés miatt

Ózdi romák 2009. május 8-án egy rendőri intézkedés miatt panasszal fordultak a Független Rendészeti Panasztestülethez. A húsz Hétes telepi sértett azután fordult a Panasztestülethez, hogy egy általuk kezdeményezett intézkedés során a kiérkező rendőrök őket megalázták, és súlyosan megsértették emberi méltóságukat.

A telepen lakók 2009. május 1-én az esti órákban lakóhelyük környékén egy sötét autóra lettek figyelmesek, és többen később lövéseket is hallottak. Az általuk kihívott rendőrök azonban segítség és érdemi intézkedés helyett a telefonon bejelentést tevő romákat és a közben összegyűlt tömeget sértegették és megalázták.

A sértettek ilyen előzmények után érthető módon nem bíznak abban, hogy az ellenük forduló ózdi rendőrök fellettesei, valamint az ózdi rendőrkapitányság képesek lennének a történtek objektív kivizsgálására, ezért fordultak a rendőrségtől elkülönülő Független Rendészeti Panasztestülethez Az ügyben képviseletüket a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) jogsegélyszolgálata látja el. A TASZ a Testület előtti eljárás kezdeményezésével egyidejűleg felajánlja a konfliktus résztvevőinek, azaz az érintett rendőrkapitányságnak és a telep lakóinak egy esetleges mediálási folyamat koordinálását is.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Gyűlöletbűncselekmények: az LÜ szerint minden nagyon szép, minden nagyon jó - folytatódik a levélváltás

Egyre több esetben tapasztalható, hogy a hatóságok a gyűlölködő indítékot figyelmen kívül hagyva, vagy fel nem ismerve elmulasztják alkalmazni a gyűlölet-bűncselekmény tényállásokat. A TASZ szükségesnek tartja, hogy a Legfőbb Ügyészség az általa irányított szervezet illetékesei és a nyomozó hatóság számára általános iránymutatást dolgozzon ki az ilyen ügyek nyomozásához, a bűncselekmények minősítéséhez.

STOP Kormányzati Rasszizmus

A kormánnyal és a Miniszterelnöki Kabinetirodával szemben az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulunk a menedékkérőket ábrázoló STOP táblás kormányplakát miatt.

Aki szegény, az annyit is ér!

Évek óta jól követhető az az országos szintű szegényellenes szociálpolitika, melynek következményeként ma Magyarországon egyre mélyebb a szegénység, egyre szélesebbre nyílik az olló, és egyre súlyosabb a társadalmi leszakadás. A leszakadás okai messze túlmutatnak a gazdasági világválság szomorú következményein, ebben a kormányzat és egyes helyi önkormányzatok is aktívan is szerepet vállalnak szegényellenes intézkedéseikkel.