Pert nyertünk Ököritófülpös Önkormányzata ellen

Ügyfelünk, Kukucskáné Laboncz Márta a TASZ képviseletével pert nyert Ököritófülpös Nagyközség Önkormányzata ellen, így hozzájuthatott a településen hazai forrásból megvalósított óvoda felújítás dokumentumaihoz.

2015-ben indított országos ügyvéd hálózatunk újabb sikere az Ököritófülpösi Önkormányzat elleni közérdekű adatigénylési per. Ököritófülpös Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében, a magyar-román-ukrán hármas határtól légvonalban mindössze 30 km-re található. Kukucskáné Laboncz Márta aktív tagja a helyi közösségének és fontosnak tartja, hogy részt vegyen a település sorsának irányításában. Többek között ezért is indult 2014-ben a helyi önkormányzati képviselő választáson. Jelenleg független képviselő a Fideszes vezetésű nagyközség képviselőtestületében.

A tavalyi évben a képviselő testületi üléseken többször felmerült a település óvodájának felújítási munkálata, melyet közel 3 millió forint önerő biztosítása mellett a Belügyminisztérium pályázatának segítségével valósítottak meg. Ügyfelünk szerette volna megismerni ennek a pályázatnak a dokumentumait, az alvállalkozókkal kötött szerződéseket, a munkálatok tervezett ütemezését, a költségvetést és a beszámolókat. Mivel a felújítással kapcsolatban az Önkormányzatot menet közben a megyei kormányhivatal környezetvédelmi főosztálya megbírságolta illegális hulladéklerakásért, ügyfelünk ennek a vizsgálatnak a dokumentumait is kikérte.

Az önkormányzat írásos válaszában – üzleti titok védelmére hivatkozva - nem adta ki a kért dokumentumokat, és olyan adatokat közölt csak, amelyek addig is nyilvánosan elérhetőek voltak az önkormányzat honlapján, vagy elhangzottak a testületi üléseken. Azonban a 2011 évi információszabadságról szóló törvény alapján azon beruházások dokumentumainak kiadását, amelyek önkormányzati, állami vagy uniós forrásból finanszírozottak, nem lehet üzleti titokra hivatkozva megtagadni. Ha a kért dokumentum meg nem ismerhető – pl. személyes - adatot is tartalmaz, a közzétett másolaton ezeket az adatokat ki kell takarni.

Ügyfelünk úgy döntött, hogy perel a kért adatokért. Az Önkormányzat ezt a lépését úgy értelmezte, hogy ügyfelünk „az Önkormányzat ellen van” és átmenetileg még – az amúgy minden lakos számára szabadon elérhető - fénymásolási és nyomtatási szolgáltatást is megtagadtatták tőle a helyi Ifjúsági Házban. A per során a kért dokumentumokat az első tárgyalás napján és azt követően az Önkormányzat képviselője végül hiánytalanul átadta.

Magyarországon a közérdekű adatigénylések iránti kérelmek elutasításánál sajnos még most, öt évvel a törvény megalkotása után is gyakran hivatkoznak üzleti titok védelmére. A TASZ többek között azért hozta létre országos ügyvédhálózatát, hogy az ország egész területén bárki érvényesíthesse az információszabadsághoz és szólásszabadsághoz való jogát a helyi hatalom indokolatlan korlátozásaival szemben. Ennek érdekében az ország nagyvárosaiban (Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden és Pécsen) élő és tevékenykedő ügyvédeink olyan helyi ügyek képviseletét látják el a TASZ megbízásából, ahol az állampolgároknak a helyi hatalommal szembeni érdekérvényesítésre van szükségük. Ököritófülpösi ügyfelünket közérdekű adatigénylési perében nyíregyházi ügyvédünk, Szegedi Zsolt képviselte.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Ha lehet, még átláthatatlanabb Magyarország

Az atlatszo.hu, a K-Monitor, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Transparency International közös javaslatcsomagot tett közzé az információszabadságról szóló törvény október elsején hatályba lépő módosítása kapcsán. Szövegükben felvázolták a legalapvetőbb lépéseket, melyeket szükségesnek tartanak ahhoz, hogy Magyarország lépést tartson a térséggel a közpénzek átláthatósága területén.

Per a paksi bővítés nyilvánosságáért

A Paksra tervezett új atomerőmű építése Magyarország történelmének legnagyobb beruházása. A nyilvánosságnak joga van megtudnia, hogy az Oroszországgal kötött megállapodás felelős, számításokkal és alapos vizsgálatokkal alátámasztott döntésen alapul-e. A kormány megtagadta azt az adatigénylést, amelyet az Energiaklub beadott, így a TASZ képviseletével a civil szervezet keresetet nyújt be a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) szemben a szerződés mögött álló részletekért, számításokért.

Elnöki vétó után: mit kell még tenni az információszabadság győzelméért?

A TASZ álláspontja szerint az információszabadságról szóló törvénynek a trafikbotránnyal egy időben elfogadott módosítása súlyosan sérti a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez való jogot. Ezért a TASZ – más szervezetekkel együtt – azt kezdeményezte, hogy az államfő ne írja alá a törvénymódosítást, hanem küldje az Alkotmánybírósághoz.