Pert nyertünk Ököritófülpös Önkormányzata ellen

Ügyfelünk, Kukucskáné Laboncz Márta a TASZ képviseletével pert nyert Ököritófülpös Nagyközség Önkormányzata ellen, így hozzájuthatott a településen hazai forrásból megvalósított óvoda felújítás dokumentumaihoz.

2015-ben indított országos ügyvéd hálózatunk újabb sikere az Ököritófülpösi Önkormányzat elleni közérdekű adatigénylési per. Ököritófülpös Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében, a magyar-román-ukrán hármas határtól légvonalban mindössze 30 km-re található. Kukucskáné Laboncz Márta aktív tagja a helyi közösségének és fontosnak tartja, hogy részt vegyen a település sorsának irányításában. Többek között ezért is indult 2014-ben a helyi önkormányzati képviselő választáson. Jelenleg független képviselő a Fideszes vezetésű nagyközség képviselőtestületében.

A tavalyi évben a képviselő testületi üléseken többször felmerült a település óvodájának felújítási munkálata, melyet közel 3 millió forint önerő biztosítása mellett a Belügyminisztérium pályázatának segítségével valósítottak meg. Ügyfelünk szerette volna megismerni ennek a pályázatnak a dokumentumait, az alvállalkozókkal kötött szerződéseket, a munkálatok tervezett ütemezését, a költségvetést és a beszámolókat. Mivel a felújítással kapcsolatban az Önkormányzatot menet közben a megyei kormányhivatal környezetvédelmi főosztálya megbírságolta illegális hulladéklerakásért, ügyfelünk ennek a vizsgálatnak a dokumentumait is kikérte.

Az önkormányzat írásos válaszában – üzleti titok védelmére hivatkozva - nem adta ki a kért dokumentumokat, és olyan adatokat közölt csak, amelyek addig is nyilvánosan elérhetőek voltak az önkormányzat honlapján, vagy elhangzottak a testületi üléseken. Azonban a 2011 évi információszabadságról szóló törvény alapján azon beruházások dokumentumainak kiadását, amelyek önkormányzati, állami vagy uniós forrásból finanszírozottak, nem lehet üzleti titokra hivatkozva megtagadni. Ha a kért dokumentum meg nem ismerhető – pl. személyes - adatot is tartalmaz, a közzétett másolaton ezeket az adatokat ki kell takarni.

Ügyfelünk úgy döntött, hogy perel a kért adatokért. Az Önkormányzat ezt a lépését úgy értelmezte, hogy ügyfelünk „az Önkormányzat ellen van” és átmenetileg még – az amúgy minden lakos számára szabadon elérhető - fénymásolási és nyomtatási szolgáltatást is megtagadtatták tőle a helyi Ifjúsági Házban. A per során a kért dokumentumokat az első tárgyalás napján és azt követően az Önkormányzat képviselője végül hiánytalanul átadta.

Magyarországon a közérdekű adatigénylések iránti kérelmek elutasításánál sajnos még most, öt évvel a törvény megalkotása után is gyakran hivatkoznak üzleti titok védelmére. A TASZ többek között azért hozta létre országos ügyvédhálózatát, hogy az ország egész területén bárki érvényesíthesse az információszabadsághoz és szólásszabadsághoz való jogát a helyi hatalom indokolatlan korlátozásaival szemben. Ennek érdekében az ország nagyvárosaiban (Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden és Pécsen) élő és tevékenykedő ügyvédeink olyan helyi ügyek képviseletét látják el a TASZ megbízásából, ahol az állampolgároknak a helyi hatalommal szembeni érdekérvényesítésre van szükségük. Ököritófülpösi ügyfelünket közérdekű adatigénylési perében nyíregyházi ügyvédünk, Szegedi Zsolt képviselte.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Amicust készítettünk az Alkotmánybíróságnak a Postatörvény kapcsán

A köztársasági elnök 2016. március 9-én kelt indítványa szerint március 1-jén elfogadott, a posta szolgáltatásokról szóló 2012. évi CLIX. törvény módosításáról szóló törvényt az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdésével ellentétesnek tartja, ezért nem hirdette ki, hanem ehelyett előzetes normakontrollját kezdeményezte. A TASZ a köztársasági elnök indítványát támogató álláspontját a mai napon amicus briefben hozta az Alkotmánybíróság tudomására.

Felszólítjuk Áder Jánost, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz!

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az információszabadság törvény módosítását, ami alaptörvény-ellenesen korlátozza a közérdekű adatok nyilvánosságát. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő és a K-Monitor korrupcióellenes szervezet azért fordul Áder János köztársasági elnökhöz, hogy tegyen eleget alkotmányos kötelességének, és ne írja alá a törvényt, hanem forduljon az Alkotmánybírósághoz.

Válaszolt az ombudsman

Székely László, az alapvető jogok új országgyűlési biztosa válaszolt a levelünkre, melyben korábbi beadványainkban szereplő alapjogi visszásságokra emlékeztettük. Válaszát köszönjük, és bízunk benne, hogy továbbra is alaposan megfontolja a TASZ beadványait. A válaszlevél itt olvasható.