Barion Pixel TASZ | PET Portál és Blog – Az első magyar fórum a privátszférát erősítő technológiákról

PET Portál és Blog - Az első magyar fórum a privátszférát erősítő technológiákról

Sajtóbeszélgetés és nyilvános bemutató 2008. március 13-án 11h-kor az OSA Archivumban – 1051 Budapest, Arany János u. 32.

Fiatal műegyetemi kutatók kezdeményezésére, nemzetközileg ismert szakemberek támogatásával létrejött a Privátszférát Erősítő Technológiák, a PET-ek (Privacy Enhancing Technologies) első hazai internetes fóruma, a PET Portál és Blog. A http://pet-portal.eu címen működő független nonprofit szakmai portál célja, hogy a PET-ek témakörével kapcsolatos ismeretek, hírek, elemzések, publikációk és vélemények meghatározó magyar nyelvű fórumává váljon.

Miért kell erősíteni a privátszférát?

A mai számítógépesített, internetes világban az emberek egyre kevésbé urai a magukról szól információknak. Amíg az állam egyre többet tud polgárairól, a szolgáltatók ügyfeleikről, addig az átlagember legtöbbször nem is tudja, ki és mikor figyeli meg, és milyen legális és illegális célra használják fel adatait. Ezért is van tele az elektronikus postaládánk kéretlen üzenetekkel (spam-ekkel), ezért fordulhat elő, hogy nem egyenlő esélyekkel és egyenlő árakon vásárolunk az interneten, és ezért olyan könnyű ellopni adatainkat és a nevünkben visszaéléseket elkövetni.

Milyen megoldások léteznek?

Vannak törvények, és vannak adatvédelmi biztosok, de önmagukban nem tudnak elegendő védelmet nyújtani a tömeges gyakorlat és az egyre újabb technikák ellen. Éppen ezért fejlesztették ki a PET-eket, abból a célból, hogy a korszerű informatika összes előnyét megtartva, magával a technológiával mérsékeljék a magánéletre gyakorolt káros hatásokat – más szóval, hogy védjék az egyént és visszaadják számára a döntés lehetőségét adatai sorsáról. Segítségükkel illetéktelen megfigyelők kizárásával lehet levelezni, böngészni az interneten, kiirtani a webpoloskákat, vagy megbizonyosodni arról, hogy kívánságunkat – például adataink törlését – valóban végrehajtották-e az adatkezelők.

A magyar helyzet

Magyarországon sem az informatikusok, sem a felhasználók nem kellően tájékozottak a PET technológiákról. A PET-ek nem azonosak az adatbiztonsági, informatikai biztonsági technológiákkal. A PET-ek mindig a gyengébb felet védik, nem pedig a főnököt a beosztottaival szemben, vagy a hivatalt, a bankot a támadók ellen. Biztonsági fórumok, portálok már léteznek magyar nyelven is. A portál létrehozói úgy vélik, eljött az ideje annak, hogy nemcsak a szakmát, hanem döntéshozókat és az érdeklődő laikusokat is megismertessék a PET technológiákkal és az ezzel kapcsolatos korszerű informatikai szemlélettel.

Az új portál szolgáltatásai
A portál szakmai vezetésű, közösségi fórum. A PET-ekkel kapcsolatos friss hírek kommentárokkal, magyarázatokkal jelennek meg; magyar nyelvű elemző tanulmányok, publikációk tölthetők le a portálról, a látogatók pedig blog-bejegyzéseket írhatnak, vitázhatnak, hozzászólhatnak a portálon elérhető anyagokhoz. Az érdeklődőket linkgyűjtemény segíti a szélesebb körű tájékozódásban.

További információ: Gulyás Gábor György      gulyas@pet-portal.eu

Az OSA Archivum címe:
1051 Budapest, Arany János u. 32. (az Arany János utcai metrómegállónál)
Tel.: 327-3250 • www.osaarchivum.org

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.