Sajtóközlemény a Baumag károsultak megtiltott tüntetéséről

Közlemény

Az európai uniós csatlakozással összefüggésben a gyülekezési jogról szóló törvényt az országgyűlés módosította. A törvény jelenleg hatályos rendelkezése úgy szól, hogy bejelentéshez kötött rendezvény akkor tiltható meg „ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható”. A Baumag-ügy károsultjai a kormányfő háza elé tüntetést jelentettek be, ezt azonban a rendőrség megtiltotta. A rendőrség közleménye szerint azért, mert „a rendezvény megtartása a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével járna.” A közlemény a gyülekezési jogról szóló törvény hatályon kívül helyezett rendelkezésére hivatkozik. A Társaság a Szabadságjogokért különösnek tartja, hogy egy vélhetően néhány száz fő részvételével tartandó megmozdulást a rendőrség egy olyan norma alapján kíván megtiltani, amely május 1. óta már nem hatályos. Igen aggasztó a rendőrségnek az a gyakorlata, amely politikai tartalom szerint tilt be demonstrációkat. A TASZ álláspontja szerint a rendőrség kizárólag törvényes keretek között végezheti feladatát, és csak a politikától független szervezetként működhet.

Társaság a Szabadságjogokért

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Készülj fel az új gyülekezési törvényre!

Az új gyülekezési törvény több változást is hoz a tüntetésekkel kapcsolatban. A változásokról olvashatod el részletes értékelésünket. Ebben a tájékoztatóban a tüntetések bejelentéséhez adunk segítséget az október 1-ig, vagyis az új törvény hatályba lépéséig tartó időszakra. Az új törvény érinteni fogja a tüntetés-bejelentéseket is, úgyhogy érdemes előre számolni azzal, hogy meddig élnek a mai szabályok, és mikor lépnek életbe az újak. Térj vissza gyakran a honlapunkra, hogy ellenőrizd a változások fényében folyamatosan frissülő információinkat!

El a kezekkel a gyülekezési jogtól! – A szabadelvű gyülekezési jog védelmében

Minden hibája ellenére a huszonöt éves gyülekezési törvény és a mögötte halmozódó joggyakorlat és jogértelmezés elegendő hátteret biztosít ahhoz, hogy a gyülekezési szabadság érvényesüljön Magyarországon. A TASZ szerint nincs elég ok a gyülekezési jog újraszabályozására vagy reformjára: az igazán problematikus jelenségek nem jogalkotással kezelendők, ugyanakkor jóval égetőbbek, mint az eseteges szabályozatlanság.