Sajtóközlemény a Baumag károsultak megtiltott tüntetéséről

Közlemény

Az európai uniós csatlakozással összefüggésben a gyülekezési jogról szóló törvényt az országgyűlés módosította. A törvény jelenleg hatályos rendelkezése úgy szól, hogy bejelentéshez kötött rendezvény akkor tiltható meg „ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható”. A Baumag-ügy károsultjai a kormányfő háza elé tüntetést jelentettek be, ezt azonban a rendőrség megtiltotta. A rendőrség közleménye szerint azért, mert „a rendezvény megtartása a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével járna.” A közlemény a gyülekezési jogról szóló törvény hatályon kívül helyezett rendelkezésére hivatkozik. A Társaság a Szabadságjogokért különösnek tartja, hogy egy vélhetően néhány száz fő részvételével tartandó megmozdulást a rendőrség egy olyan norma alapján kíván megtiltani, amely május 1. óta már nem hatályos. Igen aggasztó a rendőrségnek az a gyakorlata, amely politikai tartalom szerint tilt be demonstrációkat. A TASZ álláspontja szerint a rendőrség kizárólag törvényes keretek között végezheti feladatát, és csak a politikától független szervezetként működhet.

Társaság a Szabadságjogokért

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A bíróság és a sajtó: hogyan lesz egy hírből annak ellentéte?

A TASZ elnökének írása a keddi ítéletekről és azok sajtóban való megjelenítéséről.

Rendőri vizsgálat a gumilövedékek ügyében

"A Budapesti Nyomozó Ügyészség megkeresésére - a TASZ tegnapi sajtótájékoztatóját követően - az ORFK vezetőjének döntése alapján az ORFK Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Főosztálya vizsgálatot indított, amelynek célja, hogy tisztázza, jogszerű volt-e a vitatott fegyverek, illetve a gumilövedékek alkalmazása. Az eddig rendelkezésre álló információk, valamint a hivatkozott normák azt támasztják alá, hogy az eszközök alkalmazása törvényes volt." - áll a www.police.hu oldalon egy közleményben.

A TASZ támogatja a CEU elűzése ellen tiltakozókat/ The HCLU supports the protesters against the expulsion of CEU

ENGLISH BELOW

Polgárok ezrei fejezték ki eddig is tiltakozásukat a Central European University (CEU) ellehetetlenítése ellen. A tiltakozás közügyet érint, közhatalmi döntést kritizál, ezért alkotmányos védelmet élvez. A TASZ ismételten kifejezi szolidaritását a CEU-val, és felajánlja segítségét az eddigi, illetve a jövőbeli tiltakozóknak. A TASZ ingyenes jogi tanácsadással, és ha szükséges, ingyenes jogi képviselettel segít, felhasználva a politikai szabadságjogok védelmével kapcsolatos széleskörű tapasztalatát.