Barion Pixel TASZ | Sikeres kegyelmi kérvény

Sikeres kegyelmi kérvény

A köztársasági elnök a TASZ kérvénye okán gyakorlota kegyelmi jogkörét: megmenekült a börtöntől a sajókazai szülőpár.

A Miskolci Városi Bíróság, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság 2009. június 2-án jogerős határozataival korábban B. Józsefet és B. Józsefnét 2 rb. kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt halmazati büntetésül 10-10 hónapi börtönbüntetésre ítélte, továbbá mindkettejük tekintetében elrendelte a Miskolci Városi Bíróság által korábban ugyanilyen ügyben kiszabott 6-6 hónap börtönbüntetés végrehajtását.

Az eljárás alá vont roma házaspár a bűncselekményt mindkét büntetőeljárásban azzal valósította meg, hogy nem voltak képesek biztosítani hat kiskorú gyermekük közül kettőnek a folyamatos iskolába járását. Fontos hangsúlyozni egyrészt azt, hogy a többi iskolaköteles korú gyermeknél hasonló probléma nem merült fel, másrészt azt, hogy a házaspár ezen kívül soha, semmilyen bűncselekmény miatt nem volt büntetve, mélyszegénységben élve is törvénytisztelő életmódot folytattak.

Az ügy országosan nagy figyelmet keltett fel, ugyanis a jogerősen kiszabott büntetés végrehajtása esetén a hat kiskorú gyermek, – köztük egy pár hónapos csecsemő – gyakorlatilag felügyelet nélkül maradt volna.

Mivel nyilvánvaló volt, hogy ebben az egyedi esetben a büntetés végrehajtásával járó, elsősorban a kiskorú gyermekeket sújtó hátrányok lényegesen meghaladták volna az állam büntetőjogi igényének feltétlen érvényesítésével általában elérhető előnyöket, a TASZ felvállalta az ügyet és jogsegélyszolgálata révén (az ügyben a képviseletet Deak Dávid ügyvéd látta el) a házaspár képviseletében kegyelmi kérelmet terjesztett elő a Köztársasági Elnökhöz.

A kegyelmi kérelem elsődleges indoka az volt, hogy bár lehetséges, hogy a házaspár az általában elvárhatónál valóban kevesebb figyelmet fordított arra, hogy a gyermekek iskolába járást ellenőrizzék, azonban a rendkívül rossz életkörülmények között, mélyen a létminimum alatt és a romákat országosan sújtó előítéletek közepette élő család élethelyzete olyan nagymértékben tér el attól a tipikus helyzettől, amelyből a jogalkotó kiindult, hogy esetükben egyedi és méltányosabb elbírálás szükséges.

A TASZ kegyelmi kérelme nyomán a vonatkozó eljárási szabályok szerint az Igazságügyi és Rendészeti Miniszter B. Józsefné tekintetében már korábban elrendelte a büntetés végrehajtásának a Köztársasági Elnök döntéséig történő félbeszakítását, majd ezt követően a Köztársasági Elnök Úr a kiszabott büntetések végrehajtását VII-1/05025/2009. számú határozatával kegyelemből – mindkét szülő tekintetében – elengedte.

A magyar jogrendszer működésére sajnos rendkívül jellemző módon a Köztársasági Elnök Úr 2010. január 19-én kelt határozata, amely 2010. február 17-én érkezett meg a Miskolci Városi Bíróságra, csak március 23-án került kézbesítésre a jogi képviselő számára.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.