Statisztika közérdekű adatkéréses perekről

A Fővárosi Bíróság jár el azokban az ügyekben, amelyekben valaki közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt egész országra kiterjedő hatáskörű szerv ellen indít pert. Ilyen szervnek számítanak a minisztériumok, a kormány, vagy például a Nemzeti Hírközlési Hatóság, az ORTT, a Magyar Energia Hivatal, stb. Megkérdeztük a Fővárosi Bíróságot, hogy hány ilyen ügyük volt.

A Fővárosi Bíróság Polgári Kollégiumvezetőjéhez négy kérdést intéztünk.A Fővárosi Bírósághoz hány kereset érkezett az Avtv. hatályba lépése óta, amelyet az Avtv. 21.§-ra hivatkozva közérdekű adatok közlésének megtagadása miatt indítottak „az egész országra kiterjedő hatáskörű szerv” ellen?A Fővárosi Bíróság hány olyan ügyben hozott határozatot, amelyet az Avtv 21.§-ra hivatkozva közérdekű adatok közlésének megtagadása miatt indítottak „az egész országra kiterjedő hatáskörű szerv” ellen?A Fővárosi Bíróság az Avtv. hatályba lépése óta, hány olyan ügyben hozott másodfokon eljáró bíróságként határozatot, amelyet az Avtv. 21.§-ra hivatkozva közérdekű adatok közlésének megtagadása miatt indítottak?Amennyiben rendelkezésére áll arról adat, hogy a Fővárosi Bíróság által akár első fokon, akár másodfokon elbírált közérdekű adatok közlésének megtagadása miatt indított perek hány százalékában nyert a felperes kérem szíveskedjen azt is közölni.(Avtv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény rövidítése)Kérdéseinkre a bíróság sajnos nem tudott pontos válaszokat adni, mivel erre vonatkozó részletes statisztikákat nem vezetnek.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Közlönykiadó per dosszié

2005. április 25-én az Országgyűlés elfogadta a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. LXIII. törvény (Avtv.)módosítását, amelynek értelmében a törvény 2005. június elsejétől szélesebb körben teszi lehetővé, hogy közérdekből a nyilvánosság számára hozzáférhetőek legyenek a közfunkciókat ellátó személyek egyes, a betöltött tisztséggel összefüggésben álló adatai.

A TASZ álláspontja az Országgyűlésről szóló törvényjavaslatról

750 ezer forintos lobbiajándék, összehasonlíthatatlan vagyonnyilatkozatok, újságírók két hetes kitiltása és a parlamenti közvetítések irányítottsága. A héten tárgyalja a Parlament a saját működéséről szóló törvényjavaslatot.

Meghívó a Városliget bekamerázásával kapcsolatos információkért folytatott perre

Számos hír jelent meg a sajtóban tavasszal arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés a Városligetbe térfigyelő kamerarendszert telepít. Ennek részleteiről kérdeztük a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottságának elnökét, aki sajnos alig adott érdemi információt az ügyben. Most pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság elé kerül a kérdés, hogy jogosan titkolódzik-e Danielisz Béla.