Statisztika közérdekű adatkéréses perekről

A Fővárosi Bíróság jár el azokban az ügyekben, amelyekben valaki közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt egész országra kiterjedő hatáskörű szerv ellen indít pert. Ilyen szervnek számítanak a minisztériumok, a kormány, vagy például a Nemzeti Hírközlési Hatóság, az ORTT, a Magyar Energia Hivatal, stb. Megkérdeztük a Fővárosi Bíróságot, hogy hány ilyen ügyük volt.

A Fővárosi Bíróság Polgári Kollégiumvezetőjéhez négy kérdést intéztünk.A Fővárosi Bírósághoz hány kereset érkezett az Avtv. hatályba lépése óta, amelyet az Avtv. 21.§-ra hivatkozva közérdekű adatok közlésének megtagadása miatt indítottak „az egész országra kiterjedő hatáskörű szerv” ellen?A Fővárosi Bíróság hány olyan ügyben hozott határozatot, amelyet az Avtv 21.§-ra hivatkozva közérdekű adatok közlésének megtagadása miatt indítottak „az egész országra kiterjedő hatáskörű szerv” ellen?A Fővárosi Bíróság az Avtv. hatályba lépése óta, hány olyan ügyben hozott másodfokon eljáró bíróságként határozatot, amelyet az Avtv. 21.§-ra hivatkozva közérdekű adatok közlésének megtagadása miatt indítottak?Amennyiben rendelkezésére áll arról adat, hogy a Fővárosi Bíróság által akár első fokon, akár másodfokon elbírált közérdekű adatok közlésének megtagadása miatt indított perek hány százalékában nyert a felperes kérem szíveskedjen azt is közölni.(Avtv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény rövidítése)Kérdéseinkre a bíróság sajnos nem tudott pontos válaszokat adni, mivel erre vonatkozó részletes statisztikákat nem vezetnek.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Per a paksi bővítés nyilvánosságáért

A Paksra tervezett új atomerőmű építése Magyarország történelmének legnagyobb beruházása. A nyilvánosságnak joga van megtudnia, hogy az Oroszországgal kötött megállapodás felelős, számításokkal és alapos vizsgálatokkal alátámasztott döntésen alapul-e. A kormány megtagadta azt az adatigénylést, amelyet az Energiaklub beadott, így a TASZ képviseletével a civil szervezet keresetet nyújt be a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) szemben a szerződés mögött álló részletekért, számításokért.

Elhibázott jogalkotás: az adatvédelmi biztos hivatalának megszüntetésével az Európai Unió jogát sérti Magyarország

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért az adatvédelmi biztos védelmében az Európai Unió Bizottságának elnökéhez fordult, azt kérve, hogy az Európai Bíróságnál indítson eljárást Magyarország ellen. A három jogvédő szervezet szerint a független adatvédelmi biztos hivatalának megszüntetése sérti az Európai Unió jogrendjét.

Közérdekű adatokért pereljük a Pest Megyei Kórházat

A TASZ keresetet nyújtott be a bírósághoz a Pest Megyer Flór Ferenc Kórház ellen annak érdekében, hogy ügyfele hozzájusson az általa kért közérdekű és közérdekből nyilvános adatokhoz.