Statisztika közérdekű adatkéréses perekről

A Fővárosi Bíróság jár el azokban az ügyekben, amelyekben valaki közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt egész országra kiterjedő hatáskörű szerv ellen indít pert. Ilyen szervnek számítanak a minisztériumok, a kormány, vagy például a Nemzeti Hírközlési Hatóság, az ORTT, a Magyar Energia Hivatal, stb. Megkérdeztük a Fővárosi Bíróságot, hogy hány ilyen ügyük volt.

A Fővárosi Bíróság Polgári Kollégiumvezetőjéhez négy kérdést intéztünk.



A Fővárosi Bírósághoz hány kereset érkezett az Avtv. hatályba lépése óta, amelyet az Avtv. 21.§-ra hivatkozva közérdekű adatok közlésének megtagadása miatt indítottak „az egész országra kiterjedő hatáskörű szerv” ellen?



A Fővárosi Bíróság hány olyan ügyben hozott határozatot, amelyet az Avtv 21.§-ra hivatkozva közérdekű adatok közlésének megtagadása miatt indítottak „az egész országra kiterjedő hatáskörű szerv” ellen?



A Fővárosi Bíróság az Avtv. hatályba lépése óta, hány olyan ügyben hozott másodfokon eljáró bíróságként határozatot, amelyet az Avtv. 21.§-ra hivatkozva közérdekű adatok közlésének megtagadása miatt indítottak?



Amennyiben rendelkezésére áll arról adat, hogy a Fővárosi Bíróság által akár első fokon, akár másodfokon elbírált közérdekű adatok közlésének megtagadása miatt indított perek hány százalékában nyert a felperes kérem szíveskedjen azt is közölni.



(Avtv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény rövidítése)



Kérdéseinkre a bíróság sajnos nem tudott pontos válaszokat adni, mivel erre vonatkozó részletes statisztikákat nem vezetnek.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Per a paksi bővítés nyilvánosságáért

A Paksra tervezett új atomerőmű építése Magyarország történelmének legnagyobb beruházása. A nyilvánosságnak joga van megtudnia, hogy az Oroszországgal kötött megállapodás felelős, számításokkal és alapos vizsgálatokkal alátámasztott döntésen alapul-e. A kormány megtagadta azt az adatigénylést, amelyet az Energiaklub beadott, így a TASZ képviseletével a civil szervezet keresetet nyújt be a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) szemben a szerződés mögött álló részletekért, számításokért.

Közérdekű adatok kiadása iránti per Újpest Önkormányzata ellen

Meghívó tárgyalásra A Társaság a Szabadságjogokért felmérést készít a Magyarországon működő közterületi kamerás térfigyelő-rendszerekről. Ennek keretében közérdekű adatokat kért Újpest polgármesterétől is. Az adatok kiadását a polgármester megtagadta, ezért a TASZ a közérdekű adatok kiadása iránt pert indított.

Közérdekű adatokért pereljük a Pest Megyei Kórházat

A TASZ keresetet nyújtott be a bírósághoz a Pest Megyer Flór Ferenc Kórház ellen annak érdekében, hogy ügyfele hozzájusson az általa kért közérdekű és közérdekből nyilvános adatokhoz.