Barion Pixel TASZ | Szavazófülkével kampányoltak jogvédő szervezetek az érvénytelen szavazás mellett

Szavazófülkével kampányoltak jogvédő szervezetek az érvénytelen szavazás mellett

A Magyar Helsinki Bizottsággal szavazófülkével kampányoltunk a Kossuth téren az érvénytelen szavazás mellett az október 2-i menekültellenes népszavazáson.

A helyszínen felállított élethű urnák és szavazófülkék szakszerű használatával a szervezetek azt a tévképzetet oszlatták el, hogy az október 2-i népszavazáson nehéz érvénytelenül szavazni. Ezzel szemben a valóságban nagyon egyszerű szabályos érvénytelen szavazatot produkálni – áll a szerkesztőségünköz eljutatott közleményükben. Az eseményen felszólalt a két szervezet vezetője is.

 

A legbiztosabb módja az érvénytelenül szavazásnak a két X-szel történő szavazás. A két iksz azért jó megoldás, mert így az állampolgár azt az üzenetet küldi, hogy érdeklik a közös ügyeink. Jó megoldás azért is, mert az érvénytelen szavazatok nem járulnak hozzá a népszavazás érvényességéhez, továbbá  nem nyit alkalmat a mérlegelésre a szavazatok összeszámolásakor.

Érvénytelenül szavazni nem jogszabálysértő. Ez a politikai véleménynyilvánítás legitim formája. Amennyiben valaki aktívan akarja elutasítani egy szavazás hamis alternatíváit, az érvénytelen szavazattal, két X-szel teheti meg a leghatásosabban. 

A szervezetek képviselői az érvénytelen szavazás bemutatása mellett arra is buzdítottak mindenkit, hogy vegyenek részt a szeptember 30-i Lásd meg az embert! elnevezésű civil demonstráción, amelyik este 6-kor veszi kezdetét ugyancsak a Kossuth téren. 

A sajtótájékoztatón készült fotókat innen tudod letölteni.

Kapronczay Stefánia teljes beszéde: 

Kapronczay Stefánia vagyok, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvezető igazgatója. A TASZ 21 éves fennállása során most először döntött úgy, hogy a választóknak tanácsod ad arról, miként szavazzanak. Fontosnak tartom elmondani, miért gondoljuk, hogy az érvénytelen szavazat leadása a legjobb döntés a jelenlegi népszavazáson. 

A népszavazás intézményét, mint a nép közvetlen hatalomgyakorlásának eszközét nagyon fontosnak tartjuk. Éppen ezért nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a mostani népszavazás a nép akaratának kinyilvánítását puszta illúzióvá alacsonyítja le. Az október másodikai népszavazás ugyanis egyszerűen becsapás. Becsapás, mert nem világos, hogy miről döntünk, hogy mire adunk felhatalmazást az Országgyűlésnek. Ezt a becsapást utasítja el az az állampolgár, aki két x-szel, érvénytelenül szavaz majd.

Becsapás, mert azt hirdeti, hogy a népszavazási kampány az ország, a magyar társadalom védelméért van. Ezzel szemben a kampány és a népszavazás éppen a magyar társadalmat sodorja veszélybe, azzal, hogy tovább rombolja azt a szövetet, ami minden társadalom legfontosabb összetartója. A szolidaritást. Ezt a rombolást is elutasítja az az állampolgár, aki mindkét ikszet behúzza. 

Az a társadalom ugyanis, amit nem fűz össze a szolidaritás, nem más mint egymással harcban álló csoportok halmaza. Az állandó harc szükségképpen nyertesekre és vesztesekre oszt. Így pedig nincsen közös probléma megoldás, hiszen nincsen együttműködés. Láthattuk az elmúlt hónapokban, hogy az indulatokat milyen könnyen fel lehet korbácsolni. Ijesztő. De ki fogja az elszabadult indulatokat kordában tartani? Vagy a menekültek után ki lesz a következő célpont?

Magyarországon sokan vannak, akik az utcán kényszerülnek aludni. Egyre nagyobbra duzzad azok száma, akiknek problémát okoz, hogy aznap mit egyenek. A cigány magyaroknak a megvetés mindennapi tapasztalat. Nekünk állampolgároknak abban is van felelősségünk, hogy ezeket a problémákat képesek vagyunk-e együttműködve megoldani. 

Aki pedig azt kérdezi, hogy bár mindezekkel egyetért, de mégis miért vegyen részt egy hazug népszavazáson? Annak azt mondhatom: azért, mert a polgárok véleménynyilvánítására az értelmetlen kérdés ellenében különösen szükség van. 

Az érvénytelenül szavazó polgár résztvesz a döntéshozatalban. Azt az üzenetet küldi, hogy fontosak számára a közügyek, hogy véleménye van. Akkor is részt vesz a döntéshozatalban, ha a felkínált lehetőségek közül egyik sem elfogadható számára. A szavazólapra behúzott két iksz, egyértelmű üzenetet küld. Aki érvénytelenül szavaz, a két x-szel azt is üzeni, hogy érdeklik a társadalmunk ügyei. 

Az érvénytelen szavazás valódi lehetőség a leginkább kiszolgáltatott magyar állampolgároknak is. Lehetnek települések, ahol figyeli a helyi  hatalom, ki megy el szavazni. Az országban számos olyan választópolgár él, aki kiszolgáltatott a helyi hatalomnak. Egy kis közösségben ugyanis könnyedén nyomon lehet követni, ki ment el szavazni. Ezen pedig könnyedén múlhat, hogy következő hónapban majd kit vesznek fel közmunkára, vagy jöbő szeptemberben kinek lesz gondja a gyermeke iskolába iratásakor. Az érvénytelen szavazás javaslatával, mi egyúttal a legkiszolgáltatottabb polgárok érdekeit is szem előtt tartjuk. 

A legbiztosabb módja az érvénytelenül szavazásnak a két X-szel történő szavazás. Ezért mi azt javasoljuk, hogy  tegyen egy-egy X-et mindkét körbe a választó. A két iksz azért jó megoldás, mert nem nyit alkalmat mérlegelésre a szavazatok számolásakor. Valamint a két iksz azért is jó megoldás, mert az érvénytelen szavazatok nem járulnak hozzá a népszavazás érvényességéhez. 

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.