Szennyvíz Kőszeg belvárosában - titkolózó önkormányzat

Egy több száz éves csatornából szivárog a szennyvíz Kőszeg műemléki belvárosa alatt. A Kőszegi Önkormányzat nem volt hajlandó felvilágosítást adni arról, hogy a Fő tér rekonstrukciója során miért maradt el a csatornarendszer felújítása, holott az érvényes jogszabályok alapján a szennyvizet elvezető csatornahálózat működtetése és karbantartása is az önkormányzat feladata.

Hiába kötelezte a tarthatatlan helyzet felszámolására az ÁNTSZ mellett a Környezetvédelmi Hatóság is az önkormányzatot, nem történt előrelépés. A közérdekű adatigénylést író kőszegi lakos erre a helyzetre vár magyarázatot, és érdemi válasz hiányában bírósághoz fordult. Az elsőfokú tárgyaláson az önkormányzat képviselője válaszolt a feltett kérdésekre, amelyből kiderült, hogy tisztában vannak a kellemetlen helyzettel, de nem tudnak mit tenni.
 Az eset két kérdést vet fel. Miért kell a lakosságnak bíróságra mennie azért, hogy informálják a város ügyeivel kapcsolatban? Nem lett volna egyszerűbb – költség és energia kímélőbb -, ha az önkormányzat eleget tesz törvényes kötelezettségeinek, s a közérdekű adatigénylésnek az előírt 15 napon belül eleget tesz? Úgy látszik, hogy nem ez az egyetlen kötelezettség, amit nem tartanak be Kőszeg vezetői, hiszen a válaszokból kiderült, hogy nincsen előrelépés a csatornázás ügyében sem. A különös történet az önkormányzatot felügyelő közigazgatási hivatalnál folytatódik.
Az alábbi linken találhat további információkat:
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/fekalia_csatorna_koszeg_belvaros_hosok_tornya
Amennyiben a perrel kapcsolatban bármilyen kérdése van, kérjük, hívja
Dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvédet a
06/30-755-0202-es telefonszámon

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A kormány mulasztása akadályozza az információszabadság érvényesülését

2015. október 1-jén az információszabadság törvényben jelentősen bővült annak a lehetősége, hogy az adatigénylés teljesítések költségeit áthárítsák az adatigénylőkre. Az törvény szerint a közfeladatot ellátó szervek az adatot igénylőkkel fizettethetik meg az adatigénylés teljesítésével összefüggő munkaerő-ráfordítás költségét is. Az adatkezelők csak akkor élhetnek ezzel a lehetőséggel, ha az adatigénylés teljesítése alaptevékenységük ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár.

Fény derülhet a Daimler-­ügyre, pert nyert a K-­Monitor a TASZ segítségével

Első fokon pert nyert a K-­Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen. Az MNV nem akarta nyilvánosságra hozni annak a 2010-­es vizsgálatnak a zárójelentését, amelyet egy korábbi Mercedes­busz-beszerzés ügyében folytattak le. A K-­Monitor a TASZ jogi képviseletével pert indított a dokumentumért.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.