Barion Pixel TASZ | Szűkülhet a közbizalomra méltók köre

Szűkülhet a közbizalomra méltók köre

A kormány javaslata szerint kizárják a támogatott döntéshozatalban résztvevőket a közbizalmat élvező hivatásrendekből. A gondnokság alá helyezés alternatívájaként bevezetett jogintézményhez egyre több kizárási szabály társul.

A új Ptk. a cselekvőképesség teljes és részleges korlátozásának megtartása, valamint az előzetes jognyilatkozat bevezetése mellett újításként illeszti be a magyar jogrendszerbe a támogatott döntéshozatal intézményét. A támogatott döntéshozatal célja az, hogy azok a személyek, akik ügyeik vitelében támogatásra, döntéshozatalukban segítségre szorulnak, anélkül férhessenek hozzá a szükséges támogatáshoz, hogy ez cselekvőképességük korlátozásával ne járjon együtt.
 
A támogatott döntéshozatal modern és újszerű jogintézmény, amely hosszú távon a cselekvőképesség korlátozására épülő megoldások alternatívájaként szolgálhat. A TASZ mind az új Ptk. előkészítése során, mind pedig a támogatott döntéshozatal részletes szabályainak megalkotásakor aggályát fejezte ki annak kapcsán, hogy a támogatott döntéshozatal esetenként jogkorlátozásokkal járhat együtt az élet bizonyos területein. 
 
A TASZ súlyosan aggályosnak tartotta és tartja, hogy a támogatott döntéshozatalban részt vevő személyek kizárásra kerülnek a nevelőszülői jogok gyakorlásából. A most az Országgyűlés elő terjesztett javaslat tovább szűkítené a támogatott személyek mozgásterét, amennyiben kizárják őket a közbizalmat igénylő hivatásrendek gyakorlásából.
 
A TASZ szerint a korlátozás ellentétes a támogatott döntéshozatal jogintézményével, hiszen annak éppen az a lényege, hogy a támogatott személyek úgy kaphatnak támogatást, hogy közben nem korlátozzák jogaikat, és nem éri őket kizárás. Másfelől a korlátozás a hivatásrendek védelmezésének sem megfelelő eszköze: minden foglalkozási csoportnak megvannak ugyanis a saját belépési szabályai, amelyeket specifikusan az adott tevékenységhez szabtak hozzá. 
 
A TASZ arra hívja fel a képviselők figyelmét, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a beterjesztett jogszabályt az Országgyűlés a jelen formában ne fogadja el. 
 
A TASZ véleménye letölthető innen (pdf). 
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.