Tájékoztatási kötelezettség megsértése

Ügyfelünk rendszeres véradó, ám amikor legutóbb véradásra jelentkezett, a vérellátó szolgálat orvosa rendre utasította, hogy HIV pozitívként maradjon távol a véradástól. A kíméletlenül közölt hír után az orvos egyéb elfoglaltságai miatt kitessékelte ügyfelünket, aki teljesen egyedül maradt a kérdéseivel és a félelmeivel. Néhány héttel később - lévén, hogy kisvárosban lakik - elutazott a megyeszékhelyre és csináltatott egy HIV tesztet, ami negatívnak bizonyult. Kiderült, hogy a vérellátó szolgálat sem találta pozitívnak a véradáskor tőle levett vért, a teszt azonban valamire mégis bejelzett, és ilyenkor az a gyakorlat, hogy az érintett véradót "a biztonság kedvéért" 5 évre kizárják a véradásból. Jogsegélyszolgálatunk ügyvédje levélben fordult az Országos Vérellátó Szolgálat vezetőjéhez.

Az eset tanulságul szolgálhat azok számára, akik HIV teszt helyett véradásra mennek, gondolván, hogy ha elkapták a vírust, az úgyis kiderül - sajnos nem mindig derül ki, és fontos a véradásra ilyen célzattal jelentkezőknek azzal is tisztában lenniük, hogy a véradás alkalmával kitöltendő kérdőívre adott válaszaik alapján nem is biztos, hogy a vérmintájuk eljut a tesztelésig. Ha ugyanis úgy tűnik, hogy a véradó a fertőző betegségek szempontjából kockázatos, felelőtlen életet él, akkor a tőle levett vért automatikusan megsemmisítik - ez az ún. önkizáró nyilatkozat esete.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Elértük, hogy többé ne diszkriminálják a HIV-vel élő pácienseket a fogászatokon!

Néhány hete telefonált hozzánk egy srác vidékről. Fogorvoshoz kellett mennie, és amikor be akart jelentkezni, közölték vele, hogy nem látják el. Az asszisztensnek ugyanis elmondta, hogy HIV-vel él. Ezért nem akarták fogadni. Tőlünk azt szerette volna megtudni, hogy ez rendjén van-e, mi pedig elmondtuk neki, hogy nagyon nincs rendjén. Az egészségügyi törvény szerint megilleti az ellátás, ugyanúgy, mint bárki mást. Most kaptuk a hírt, hogy hivatalosan is változtattak a szabályokon: remélhetjük, hogy ez a srác volt az utolsó, akit jogellenesen nem láttak el.

Ombudsman: sérül a HIV-pozitívak egészségügyi ellátásához való joga és a jogbiztonság

 Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának most lezárult vizsgálata szerint sérül a HIV-pozitívak egészségügyi ellátásához való joga és a jogbiztonság, mivel a gondozás decentralizációja csak jogszabály módosítás szintjén valósult meg, a gyakorlatban azt nem alkalmazzák.