Tájékoztatási kötelezettség megsértése

Ügyfelünk rendszeres véradó, ám amikor legutóbb véradásra jelentkezett, a vérellátó szolgálat orvosa rendre utasította, hogy HIV pozitívként maradjon távol a véradástól. A kíméletlenül közölt hír után az orvos egyéb elfoglaltságai miatt kitessékelte ügyfelünket, aki teljesen egyedül maradt a kérdéseivel és a félelmeivel. Néhány héttel később - lévén, hogy kisvárosban lakik - elutazott a megyeszékhelyre és csináltatott egy HIV tesztet, ami negatívnak bizonyult. Kiderült, hogy a vérellátó szolgálat sem találta pozitívnak a véradáskor tőle levett vért, a teszt azonban valamire mégis bejelzett, és ilyenkor az a gyakorlat, hogy az érintett véradót "a biztonság kedvéért" 5 évre kizárják a véradásból. Jogsegélyszolgálatunk ügyvédje levélben fordult az Országos Vérellátó Szolgálat vezetőjéhez.

Az eset tanulságul szolgálhat azok számára, akik HIV teszt helyett véradásra mennek, gondolván, hogy ha elkapták a vírust, az úgyis kiderül - sajnos nem mindig derül ki, és fontos a véradásra ilyen célzattal jelentkezőknek azzal is tisztában lenniük, hogy a véradás alkalmával kitöltendő kérdőívre adott válaszaik alapján nem is biztos, hogy a vérmintájuk eljut a tesztelésig. Ha ugyanis úgy tűnik, hogy a véradó a fertőző betegségek szempontjából kockázatos, felelőtlen életet él, akkor a tőle levett vért automatikusan megsemmisítik - ez az ún. önkizáró nyilatkozat esete.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Véleményeztük a II. Nemzeti HIV/AIDS Stratégia (2011-2015) OGY határozat tervezetét

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet véleményét és javaslatait a II. Nemzeti HIV/AIDS Stratégia (2011-2015) tervezetéről az alábbiakban foglaljuk össze.

Mire számíthatsz az egészségügyben, ha HIV-vel élsz?

1988. óta minden december elsején az egész világon megemlékezünk a HIV-fertőzöttekről és az AIDS-ben meghaltakról. Hanem a HIV-fertőzöttek az év többi 364 napján is HIV-vel élnek. Hatalmasat változott az elmúlt 15 évben az, ahogy a HIV-fertőzöttek élnek, illetve az is, hogy mi a HIV-fertőzés jelentősége egy-egy ember életében vagy a társadalom szempontjából. Különösen igaz ez a kombinációs HIV-terápia bevezetése óta, ami hatékonyan és hosszú távon, és csak nagyon csekély mellékhatások mellett képes ellenőrzés alatt tartani a szervezetben élő vírust. Ami azonban nem, vagy csak nagyon lassan változik, az a HIV-fertőzéssel kapcsolatos és a HIV-vel élőket sújtó stigma és diszkrimináció.