Tájékoztatási kötelezettség megsértése

Ügyfelünk rendszeres véradó, ám amikor legutóbb véradásra jelentkezett, a vérellátó szolgálat orvosa rendre utasította, hogy HIV pozitívként maradjon távol a véradástól. A kíméletlenül közölt hír után az orvos egyéb elfoglaltságai miatt kitessékelte ügyfelünket, aki teljesen egyedül maradt a kérdéseivel és a félelmeivel. Néhány héttel később - lévén, hogy kisvárosban lakik - elutazott a megyeszékhelyre és csináltatott egy HIV tesztet, ami negatívnak bizonyult. Kiderült, hogy a vérellátó szolgálat sem találta pozitívnak a véradáskor tőle levett vért, a teszt azonban valamire mégis bejelzett, és ilyenkor az a gyakorlat, hogy az érintett véradót "a biztonság kedvéért" 5 évre kizárják a véradásból. Jogsegélyszolgálatunk ügyvédje levélben fordult az Országos Vérellátó Szolgálat vezetőjéhez.

Az eset tanulságul szolgálhat azok számára, akik HIV teszt helyett véradásra mennek, gondolván, hogy ha elkapták a vírust, az úgyis kiderül - sajnos nem mindig derül ki, és fontos a véradásra ilyen célzattal jelentkezőknek azzal is tisztában lenniük, hogy a véradás alkalmával kitöltendő kérdőívre adott válaszaik alapján nem is biztos, hogy a vérmintájuk eljut a tesztelésig. Ha ugyanis úgy tűnik, hogy a véradó a fertőző betegségek szempontjából kockázatos, felelőtlen életet él, akkor a tőle levett vért automatikusan megsemmisítik - ez az ún. önkizáró nyilatkozat esete.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A narkógettó felszámolása

"Hiába áll minden utcasarkon rendőr, ettől nem fog eltűnni az évtizedes nyomor, kiszolgáltatottság és kilátástalanság – márpedig ez a bűnözés és a drogfüggőség motorja. A polgármester meg mintha úgy akarná megszereltetni az autót, hogy megtiltja a motorháztető felnyitását" - a TASZ ügyvivőjének cikke a Népszabadságban