Barion Pixel TASZ | Támadás a legkiszolgáltatottabb nők ellen

Támadás a legkiszolgáltatottabb nők ellen

Elvonná a költségvetésben a művi terhesség megszakításokra szánt összeget és azt örökbefogadások ösztönzésére és gyermekvédelemre fordítaná KDNP-s képviselők a költségvetési törvényhez benyújtott javaslata. Az abortuszra szánt költségvetési összeg elvonása nem eredményezné a művi terhesség megszakítások számának csökkenését.

Kérjük, írja alá a témában indított petíciót!

Pálffy István és Sáringer-Kenyeres Tamás módosítója rendkívül képmutató és teljesen alkalmatlan a hivatkozott cél elérésére: az abortuszok számának csökkentésére.

A hatályos szabályok szerint az egészségügyi indokkal végzett beavatkozás díját az egészségbiztosítás fedezi. Míg ha a terhesség bűncselekmény eredménye vagy a megszakítást a nő súlyos válsághelyzete indokolja, annak díját meg kell fizetni. A fizetési kötelezettség alól teljesen vagy részben mentesülhet az, akinek ezt szociális helyzete indokolja. Az módosító javaslat az erre szánt pénzt vonná el.

A javaslat értelmében tehát azok a nők nem jutnának legális és biztonságos művi terhesség megszakításhoz, akik ennek az árát nem tudják kifizetni (2011-ben: 29710 forint). A megszakítani kívánt terhesség lehet akár nemi erőszak következménye vagy sor kerülhet a beavatkozásra azért, mert a nő nem tudja vállalni a gyermekneveléssel járó költségeket. Az abortuszokra fordított állami támogatás elvonása különösen azért képmutató, mert a magyar állam nem támogat semmilyen fogamzásgátló eszközt vagy módszert, ahogy nem segíti az azokhoz való hozzáférést sem. Kutatások korábban bizonyították, hogy az abortuszok számának csökkentésére az egyetlen hatékony módszer a fogamzásgátló módszerekhez való hozzáférés biztosítása és az értéksemleges szexuális nevelés. Hasonlóan bizonyított az, hogy az abortuszhoz való hozzáférés akadályozása a legszegényebb nőket érinti a leginkább, az ő esetükben csökkenti a legális és így biztonságos abortuszhoz való hozzájutás esélyét. 

Mindemellett közvélemény-kutatások megmutatták, hogy a magyar társadalom többsége a jelenlegi szabályozást megfelelőnek tartja, és úgy véli, hogy a terhesség megszakítása végső soron egyéni döntés kérdése. 

„A módosító javaslat nemcsak, hogy azokat sújtaná, akik igazán kiszolgáltatott helyzetben vannak, de nem is csökkentené az elvégzett abortuszok számát. A javaslat hatása nagy valószínűséggel abban mutatkozna, hogy az érintettek nem biztonságos abortuszon esnének át, ezzel egészségüket vagy akár az életüket is kockáztatva” – mondta Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért programvezetője.

“Ha a törvényalkotó valóban az abortuszok számát csökkentené, akkor a szexuális felvilágosítást és a fogamzásgátló módszereket kellene támogatni, nem az örökbefogadás népszerűsítését. Az abortusz kapcsán úgy tűnik, egy törpe kisebbség, a KDNP próbálja ráerőszakolni nézeteit a parlamenti többségre és a társadalom többségére, amely nem kér az abortusz ilyen burkolt, a legszegényebb nőket érintő szigorításából” – fogalmazott Spronz Júlia, a Patent Egyesület jogásza.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.