Tanácsok plakátrongálóknak

Polgári engedetlenség

A bevándorlóellenes kormányzati plakátok megrongálása a polgári engedetlenség egy fajtája. Polgári engedetlenségben veszel részt, ha azért követsz el törvénysértést, hogy felhívd a figyelmet igazságtalan, méltánytalan szabályozásra vagy hatósági gyakorlatra. Ilyen tettre akkor kerülhet sor, ha nincs más eszköz az elfogadhatatlan helyzet megváltoztatására. A polgári engedetlenség nem jár értelmetlen erőszakkal, rongálással, és nem sérti mások alapvető jogait. Tudd, hogy a tetted jogi felelősségre vonással járhat, és vállalnod kell a következményeket. Bővebben erről itt és itt olvashatsz.

Mi miatt vonhatnak felelősségre, ha megrongálsz egy plakátot?

A tetted jogi minősítése több tényezőtől is függhet. Az első szempont a kár értéke. Ha ötvenezer forint alatti a megrongált tárgy értéke, rongálás szabálysértéséért vonhatnak felelősségre.

Ha a kár meghaladja az ötvenezer forintot, akkor viszont bűncselekménynek minősíthetik, és büntetőeljárás indulhat ellened. Mivel az egyes rongálási cselekményekkel okozott kár értéke összeadódhat, ha több plakátból jön össze az ötvenezer forintnyi kár, akkor is bűncselekményért vonhatnak felelősségre.

Az eddigi információk alapján a plakát értéke nem éri el az ötvenezres értékhatárt, de a hirdetési felület - például a plakát keretének - megrongálása már ötevenezer forintnál nagyobb kárt okoz.

Ugyanígy bűncselekmény miatt indulhat eljárás, ha a kár nem haladja meg az ötvenezer forintot, de rongálást falfirka elhelyezésével követed el (ebben az esetben falfirkának minősül a festékszóróval, filctollal vagy bármilyen más felületképző anyaggal létrehozott képi, grafikus vagy szöveges felületbevonat, amely nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükséges).

A kár értékétől függetlenül bűncselekménynek minősíthetik a rongálást, ha azt bűnszövetségben követitek el, vagyis két vagy több ember előre elhatározza, hogy több büncselekményt követnek el együttműködve, és legalább egy cselekmény elkövetését meg is kísérlik.

Milyen további jogellenes tett miatt indulhat ellened eljárás a rongálás mellett?

Ha letéped a plakátot és a keletkező szemétről nem gondoskodsz, akkor köztisztasági szabálysértés miatt. Ha az eljáró rendőr intézkedésének ellenszegülsz, azt jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenségnek minősíthetik, ami szintén szabálysértés.

Milyen büntetésre számíthatsz, ha plakátot rongálsz?

Ha szabálysértés elkövetésében találnak bűnösnek, akkor a legvalószínűbb, hogy pénzbírságot szabnak ki, de e szabálysértés miatt elzárás is kiszabható. A pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer, legmagasabb összege háromszázezer forint. A szabálysértési elzárás legrövidebb tartama pedig egy, leghosszabb tartama hatvan nap. Ám ha a rongálás bűncselekménynek számít, de még mindig kisebb kárt okoz, akkor egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Ez sokkal súlyosabb büntetés mint a szabálysértés miatt kiszabható büntetések, ezért fontos arra törekedni, hogy ha egyáltalán indul veled szemben eljárás, az szabálysértés, és ne bűncselekmény miatt induljon.

Milyen plakátrongálás jár a legenyhébb eredménnyel?

Hogy plakátrongálás miatt lehetőleg ne büntetőeljárás, hanem csak szabálysértési eljárás induljon, fontos, hogy lehetőleg egyetlen plakátot rongáljatok meg, és azt se falfirkálással, de a keret, állvány épen hagyásával, nehogy a fenti esetek valamelyike miatt a cselekményetek bűncselekménynek minősüljön.

Akkor számíthatsz a legenyhébb büntetésre, ha egyedül, vagy társaiddal együtt csak egy plakátot rongáltok meg, és ezt nem valamilyen festékanyaggal teszitek, hanem például letépitek a plakátot, miközben ügyeltek az állvány épségére, majd összeszeditek a keletkezett szemetet. Fontos, hogy az eljárásban is hangsúlyozzátok, hogy egy plakátot terveztetek megrongálni, nem pedig többet.

Mire érdemes figyelni a plakátrongálás után?

Ha igazoltatnak, eljárás indul ellened, akár azért, mert önmagadat feljelented, akár azért, mert megtalálnak téged, fontos, hogy tedd világossá, hogy miért választottad a véleménynyilvánításnak olyan módját, amely a plakátok megrongálásával jár. Érdemes felhívni a hatóságok figyelmét arra, hogy egy olyan jogtiprás ellen lépsz fel, amellyel szemben semmiféle más jogérvényesítési vagy jogorvoslati lehetőség nem áll rendelkezésre, és a plakát megrongálását a véleménynyilvánítás adekvát eszközének tartod. Akkor is érdemes ragaszkodni ehhez, ha a hatóságok nem értik, hogy ezt miért mondod, ha pedig az esetről jegyzőkönyv készül, akkor ennek leírásához is ragaszkodhatsz. Nem árt, ha elhangzik az is, hogy meggyőződésed szerint a tetted nem veszélyes a társadalomra, éppen ellenkezőleg, társadalmilag hasznos cselekedet.

Ha helyszíni bírságot szabnának ki, akkor azt ne fogadd el, mert ebben az esetben elvágod magad minden további jogorvoslat lehetőségétől. Azzal, hogy a tetted nem veszélyes a társadalomra, ezért csak formailag szabálysértés vagy bűncselekmény, elsősorban a jogorvoslat során tudsz majd érvelni. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Szabálysértési útmutató diáktüntetőknek

A 2018 tavaszi diáktüntetéseket követően a rendőrség eljárásokat indított az egyes tüntetőkkel szemben. Ezek az eljárások jogilag meglehetősen kérdésesek, ugyanis a gyülekezési jog és a gyülekezési törvény széleskörű védelmet nyújt ahhoz, hogy a polgárok és így a diákok is gyakorolhassák az alapvető jogukat és kifejezhessék az utcán, köztereken a politikai véleményüket. A szabálysértési eljárásokra csak rendkívül indokolt esetekben, a tüntetések befejezését követően kerülhet sor. Ebben a tájékoztatóban azt nézzük át, hogy a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (Szabstv.) alapján milyen szabálysértési eljárások jöhetnek szóba és hogy azok mikor jogszerűek.

Mondhatsz nemet Paksra!

Mi történik, ha a magyar gazdaságtörténet legdrágább, orosz hitelből finanszírozott beruházása, a paksi atomerőmű bővítése ellen szóló érveket mutatnád be a saját honlapjaidon, és ehhez lefoglalod a stopaks.hu és a nopaks.hu domain neveket (gyakorlatilag a honlap címe)? Bepanaszol az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt., az óriásberuházás megvalósításának felelőse a domain-regisztrációs ügyeket elbíráló testületnél. Az állami tulajdonú, közfeladatot ellátó, közpénzből gazdálkodó cég azzal érvelt a domain nevek bejegyzése ellen, hogy a Paks név erősen összefonódott az atomerőmű bővítésével, és ezáltal a regisztráció sértené a jó hírnevét, üzleti megítélését. Arra is hivatkoztak, hogy a domainregisztrációs szabályzat nem teszi lehetővé olyan név választását, amely „jelentéstartalmára vagy használatára nézve” gyaníthatóan jogellenes, valamint hogy tisztességtelen piaci magatartást jelent a domainek használata.

TASZ siker: felmentették Dopemant!

Nem követett el garázdaságot Dopeman, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyfele, amikor belerúgott a ledöntött Orbán-szobor fejébe – mondta ki a bíróság első fokon. A bűncselekmény tényállási elemei közül egyik sem valósult meg. A TASZ üdvözli a szólásszabadságot nem korlátozó ítéletet.