Társadalmi egyeztetésre került a Fővárosi Drogstratégia tervezete

Két évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy Budapestnek saját Drogstratégiája lesz, aminek kidolgozásában mi is részt veszünk. A dokumentum előzetes verziója most elkészült és szabadon véleményezhető november 21-ig.

Idén harmadik éve, hogy Magyarországnak nincs hatályos Nemzeti Drogstratégiája. Ez súlyos probléma mind a társadalom, mind a drogterületen dolgozó szakemberek számára, hiszen drogstratégia hiányában évek óta hiányoznak az egészségügyi, szociális és rendészeti célkitűzések, valamint az ehhez szükséges feladatok összehangolása is. Ezért is támogattuk Fővárosi Drogstratégia létrejöttét, amely nemcsak Budapestnek jelenthet egy új kezdetet, de mintaként szolgálhat az egész ország számára.

A Fővárosi Drogstratégiát a 2021-ben újjáalakított Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (BKEF) jegyzi, amin közösen dolgoztak civil szakértők – köztük a TASZ drogpolitikai munkatársa – és a fővárosi kerületi képviselők. A munka a Magyar Addiktológiai Társaság (MAT) előzetes helyzetfelmérésen alapszik, amiben a fővárosi szerhasználatra irányuló kutatásokkal mérték fel az igényeket és határozták meg a stratégia kereteit és módszertanát.

A Fővárosi Drogstratégia társadalmi egyeztetésre bocsátott változatát a BKEF stratégiaalkotó munkacsoportja készítette el. A Fővárosi Önkormányzat a bkef@budapest.hu címre várja a tervezettel kapcsolatos észrevételeket és javaslatokat.

A beküldési határidő: 2023. november 21.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Pakk a Zsebben – Mire számíts, ha megfognak kevés droggal?

(The English version of this publication is available here.)

Utolsó frissítés ideje: 2021. október 26.

Magyarországon az illegális szerek (jogi kifejezéssel: „kábítószerek”) birtoklását és fogyasztását a törvény tiltja, ezért a tettenérés vagy pusztán a gyanú büntetőeljárást von maga után. Ennek végkimenetele – vagyis az, hogy kapsz-e büntetést, és ha igen, milyet és mennyit – azonban nagyban függ attól, hogy milyen döntéseket hozol az eljárás során.

Kiadványunkkal abban szeretnénk segíteni, hogy megismerd a csekély mennyiségű kábítószerrel való visszaélés miatt indítható eljárások menetét. Célunk az, hogy ha hasonló helyzetbe kerülsz, megfelelő döntésekkel biztosítsd az ügy számodra lehető legkedvezőbb végkimenetelét.

A kiadványunkat szórólap formában is elkészítettük, amit innen tudsz letölteni. A flyert nyomtatva különböző rendezvényeken, fesztiválokon szerezheted be, vagy írj a tasz@tasz.hu-ra.

A német orvosok üdvözlik, hogy felírhatják a kannabiszt

Lassan két éve foglalkozunk komolyabban a gyógyászati kannabisz elérhetővé tételével Magyarországon. Ez idő alatt legjelentősebb akadályként az információhiányt és az előítéleteket azonosítottuk, amely éppúgy érinti az orvosokat, mint a társadalom bármely más csoportját. Több hozzánk fordult beteg gyógyászati kannabisz igénylése akadt el azon, hogy nem sikerült találni a környezetében olyan orvost, aki egy láthatóan indokolt esetben hajlandó lett volna felírni egy EU-ban törzskönyvezett gyógyszert. A tudatlanság az egészségügyi dolgozók részéről azonban közel sem általános és megfelelő tájékoztatással meg is haladható. Németországban a betegek mellett most épp az orvosok ünneplik a leginkább a kannabisz felírhatóvá tételét.